Haberler

Taraklı'nın "Sakin"Liği Tescillendi

Uluslararası Cittaslow (Sakin şehir) ağı tarafından belirlenen kriterleri yerine getiren Taraklı, sakin şehirler arasına girdi.

Uluslararası Cittaslow (Sakin şehir) ağı tarafından belirlenen kriterleri yerine getiren Taraklı, sakin şehirler arasına girdi.

Taraklı Belediyesi, Türkiye'nin ilk Cittaslow'u olan İzmir'in Seferihisar ilçe belediyesi aracılığıyla, şubat ayında Uluslararası Cittaslow ağına üyelik başvurusu yaptı. Polonya'nın Lidzbark Warminski kentinde yapılan 2011 Sakin Şehirler Genel Kurulu'nda, yapılan değerlendirme sonucu Sakarya'nın Taraklı ilçesi, Muğla'nın Akyaka, Aydın'ın Yenipazar, Çanakkale'nin Gökçeada ilçeleriyle birlikte Cittaslow olmaya hak kazandı.

AA muhabirine açıklama yapan Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, Uluslararası Cittaslow ağına başvuru işlemlerini İzmir'in Seferihisar Belediyesi vasıtasıyla yürüttüklerini belirtti.

Sakin şehir olgusunun tarihi ve kültürel dokuların korunması amacıyla ortaya çıktığını ifade eden Özkaraman, "İlk önce Seferihisar Belediyesi'ni ziyaret ettik, Taraklımızı anlattık ve çok dikkatini çekti. Taraklı'da bu potansiyeli görünce şevkimiz arttı. Daha sonra Şubat ayında birliğe başvuru yaptık. Geçtiğimiz günlerde de belirtilen kriterleri yerine getirdiğimiz bildirilerek birliğe kabul edilmiş olduk" dedi.

Özkaraman birliğe kabul edilmek için tarihi ve kültürel değerlere sahip olmak dışında yaklaşık 59 kriterin daha yerine getirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, kriterleri yerine getirdiklerini belgelerle tescilleyerek başvuruda bulundukları birliğe kabul edilmekten dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

Taraklı Kaymakamı Muhlis Arslan ise küreselleşmenin bazı durumlarda olumsuz boyutlarıyla ortaya çıktığına işaret ederek, küreselleşmenin insanların yerleşim yerlerinin tek tipleşmesi gibi olumsuz sonuçlar doğurabildiğini kaydetti.

Arslan, Cittaslow'un yöresel değerlerin muhafaza edilmesi amacıyla oluşturulan bir birlik olduğunu vurgulayarak, "Zaten küreselleşme de gün geçtikçe geçerliliğini yitiriyor. Cittaslow, mevcut güzelliklerin korunmasını amaçlayan bir kuruluş. Ülkemizde ilk defa Seferihisar ilçesi bu birliğe üye oldu. Taraklı'da bundan yola çıkarak başvuru yaptı. Gerekli kriterler yerine getirildi ve ilçemiz bu birliğe üye olmaya hak kazandı. Ülkemiz adına çok güzel bir gelişme" diye konuştu.

İlçenin doğal ve kültürel yapısını başarılı bir şekilde koruduğunu dile getiren Arslan, şunları söyledi:

"Taraklı yaşayan bir müze şeklinde 350 tane tarihi evimiz var. Bu evlerden 100 tanesi tescillendi. Taraklı yaşayan bir Osmanlı kasabasıdır"

-CİTTASLOW TARAKLI-

Helenistik dönemden günümüze kadar birçok medeniyetin hüküm sürdüğü Taraklı, Osmanlı dönemine tanıklık eden evleri, konakları ve dar sokaklarını süsleyen Arnavut kaldırımlarıyla ön plana çıkıyor.

Taraklı, tarihi evleri ve camilerinin yanı sıra Karagöl Yaylası, Tarihi Hamam, Hisar Tepesi, Yunuspaşa Çarşısı, Fenerli Konak ve kendine özgü el sanatlarıyla da dikkat çekiyor.

Yavuz Sultan Selim'in Vezir-i Azam'ı Yunus Paşa tarafından yaptırılan ve kubbesi kurşun kaplı olduğundan halk arasında "Kurşunlu Cami" diye bilinen camisiyle tarihi zenginliğini artıran Taraklı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen maddi destekle restore edilen evleriyle tarihe ışık tutuyor.

Son dönemde bir firmanın reklam filminde oyuncu Şener Şen'in Belediye Başkanlığı'nı yaptığı "Mümkünlü Köyü"ne dönüşen ilçe, reklam filminin yayımlanmasının ardından sayısı oldukça artan ziyaretçilerine huzurlu ve keyifli zaman geçirmeyi vaat ediyor.

- SAKARYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title