Haberler

Taraklı'da 'Ölüm Defteri' Yeni Sahibine Teslim Edildi

Taraklı İlçesi'nde İlginç Bir Gelenek Yaşatılıyor. İlçede Son 20 Yıldır Vefat Eden Vatandaşların İsimlerini ve Hangi Nedenlerle Öldüklerini Bir Deftere Kaydeden 76 Yaşındaki Mehmet Can, Sağlık Sorunları Nedeniyle Görevini Devretti. Mehmet Can'dan Görevi Devralan Bağkur'dan Emekli Çiftçi Cemal Çetin, 3 Kuşaktır Devam Eden Görevi En İyi Şekilde Yerine Getireceğini Söyledi.

Taraklı İlçesi'nde ilginç bir gelenek yaşatılıyor. İlçede son 20 yıldır vefat eden vatandaşların isimlerini ve hangi nedenlerle öldüklerini bir deftere kaydeden 76 yaşındaki Mehmet Can, sağlık sorunları nedeniyle görevini devretti. Mehmet Can'dan görevi devralan Bağkur'dan emekli çiftçi Cemal Çetin, 3 kuşaktır devam eden görevi en iyi şekilde yerine getireceğini söyledi.

Sakarya'nın Taraklı İlçesi'nde Mehmet Can, son 20 yılda ilçede ölen 476 kişinin isimlerini, yaşını, mezar numarasını ve hangi nedenlerle öldüklerini 'ölüm defteri' ismini verdiği deftere kaydetti. Taraklı İlçesi Yusufbey Mahallesi'nde oturan Mehmet Can, bu görevi 1987 yılında Abdullah Çakır'dan devraldığını belirterek, ''Bu defteri 20 yıl önce Abdullah Çakır'dan devraldım. O da 1940'lı yıllarda 2'nci Dünya Harbinden itibaren ilçemizde ölenlerin listelerini tutmuş. Hastalanınca bu görevi bana devretti. Ben de 20 yıldır ilçemizde ölenlerin isimlerini ölüm tarihleri ve ölüm nedenleri, hangi mezarlığa gömüldüğünü yazıyordum'' dedi.

Bunun bir gelenek haline geldiğini ifade eden Mehmet Can, Abdullah Çakır'ın kendisine emaneti teslim ederek bunu devam ettirmesini istediğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Abdullah Çakır'ın emanetini yerine getirdim. 20 yıl boyunca ilçemizde ölenlerin isimlerini, yaşlarını, ölüm nedenlerini ve mezar numaralarını deftere yazdım. Bunu gönüllü olarak yaptım. Hiçbir bir beklentimiz yok. Bu bir gelenek haline geldi. 20 yılda 476 kişinin ismini deftere yazdım. Sağlık sorunlarım nedeniyle artık yazamıyorum. Görevi Cemal Çetin'e devrediyorum'' dedi.

Mehmet Can'dan görevi devralan Cemal Çetin, 3 kuşaktır devam eden görevi en iyi şekilde yerine getireceğini belirterek, 2007 yılından itibaren ölüm defterinin kaydını kendisinin yapacağını kaydetti.

Zafer TOKUŞ/ADAPAZARI (Sakarya), (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title