Haberler

Tam kapanmalı bayramda beslenmeye dikkat

Güncelleme:

- Tam kapanmalı bayramda beslenmeye dikkat

Diyetisyen Fatma İlhan Uçan:

"Elbette tatlı tüketeceğiz ama genelde sütlü, meyveli ve az şerbetsiz tatlılar tüketmeliyiz"

KAYSERİ - Acıbadem Kayseri Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Fatma İlhan Uçan, bayramda beslenmeye dikkat etmemizi söyleyerek, "Elbette tatlı tüketeceğiz ama genelde daha sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tüketmeliyiz" dedi.

Ramazan ayının bitmesiyle birlikte yiyeceklere bir anda yüklenilmemesi gerektiğini dile getirdi. Fatma İlhan Uçan, "Bu bayram tam kapanmadan dolayı biraz buruğuz. Kalabalık bayram sofralarından uzak kalacağız, bayram ziyaretleri yapamayacağız. Bu sene evde, ailemiz ile baş başayız. Ama ailemizle baş başa kalsak bile, bayramın geleneksel sofralarını kuracağız. Ama bayramla birlikte değişecek beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. Oruç nedeniyle neredeyse 16 saat aç kalmaya alışan bedenimizi, birden çok ve ağır yiyeceklerle zorlamamak gerekiyor. Çünkü bir anda yüklendiğimiz de ciddi hazımsızlık ve gastrointestinal tarzı sistem şikayetleri, şişkinlik, gaz problemi gibi durumlarla karşılaşabiliriz. O nedenle olabildiğince hafif besinlerle başlamak önemli. Yoğun karbonhidrat ve aşırı yağlı kahvaltılar yerine daha hafif, mideyi çok fazla yormayacak tam tahıllı ekmekler, az yağlı peynir, zeytin güne başlamak için iyi bir seçenek. Yumurta ile bol yeşillik, salatalık, domates gibi posa içeriği ile zengin bir kahvaltı yapmak oldukça önemli. Birkaç saat sonrasında ise bitki çayını içmeyi ihmal etmememiz gerekiyor. Öğle ve ya akşam yemeklerine gelecek olursak, birinde sebze, birinde ise protein yani et, balık ve tavuk tercih edilebilir. Eğer ki dayanamayıp, kaçamak bir kahvaltı yaptıysak, biraz ipin ucunu kaçırdıysak, muhakkak 2 öğün yaparak araya birde sinek öğün ekleyebiliriz. Bu öğünde ise mevsim meyveleri, yine porsiyon kontrolleri yapılarak yağlı tohumlar tercih edilebilir" ifadelerini kullandı. Bayramların olmazsa olmazı tatlıların yenilebileceğini ancak sütlü, meyveli ve az şerbetli tatlıların tüketilmesi gerektiğini belirten Uçan, sözlerine şu şekilde devam etti;

"Bayram geldi. Geleneklerimiz var. Elbette tatlı tüketeceğiz ama genelde daha sütlü, meyveli ve şerbetsiz tatlıları tercih etmeye gayret gösterelim. Diyabet gibi kronik hastalığımız varsa biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor. Yine günde en az 12-15 bardak kadar su içilmesi çok önemli. Ramazan ayında, gün içerisindeki hareketlilik ve egzersizimiz biraz daha azaldı. Bayram ile beraber tekrardan hareket etmeye başlamamız gerekiyor. Evdeyiz ama egzersiz yapmamızı sağlayacak eğlenceli videolar ile ailece ortak olabileceği egzersizleri yapabiliriz. Ev içerisinde de olsa muhakkak hareket halinde olmamız oldukça önemli.."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Diyetisyen Kayseri Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title