Haberler

Taliban, Afganistan'da Okul Açacak

Afganistan'da 2001 yılında devrilen Taliban, kontrolü altındaki bölgelerde okullar açacağını bildirdi.

Kendini Taliban'ın siyasi sözcüsü Abdül Hai Mutmayn olarak tanıtan kişi konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, bu sene açılması planlanan okullarda 1996-2001 yılları arasındaki Taliban hükümeti zamanında okutulan müfredatın kullanılacağını belirtti. Sözcü, "Taliban hareketi, bu sene Mart'tan Temmuz'a kadar, kontrollündeki bölgelerin hepsinde okullar açacak. Okullarda, Taliban rejimi sırasında okutulan kitaplar ve konular okutulacak. Bu bir milyon dolara mal olacak ve Taliban bunu ödeyecek" diye konuştu. Okulların hangi bölgelerde açılacağını tam olarak belirtmeyen sözcü, "Güney ve güneydoğu Afganistan'da hükümetin mevcudiyetinin olmadığı ve bizim kontrol ettiğimiz çok sayıda bölge bulunuyor" dedi.

Taliban, Afganistan'ın bazı uzak yerleşim birimlerinde kontrollerini sürdürdüklerini iddia ederken, askeri yetkililer ise örgütün yalnızca kısa bir süre için buralarda varlıklarını sürdürebileceklerini belirtiyor.

Taliban rejimi döneminde kızların okula gitmeleri ve kadınların da çalışmaları yasaklandığından birçok öğretmen mesleklerini bırakmak zorunda kalmıştı.

Öte yandan Taliban, 2001 yılında devrildiğinden bu yana okullara yönelik pek çok silahlı ve bombalı saldırı düzenlemişti.

(AFP-SŞ-SŞ-FS-FS-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title