Haberler

Talat-linden Görüşmesi

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (Akpm) Başkanı Rene Van Der Linden, Bir Tarafın AB'ye Üye Olduğu, Diğer Tarafın da Annan Planı Lehine Oy Kullanmakla Sempati Topladığı İçin Daha Güçlü Bir Pozisyonda Olduğunu Sanmasının Yanlış Olduğunu Söyledi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Rene Van Der Linden, bir tarafın AB'ye üye olduğu, diğer tarafın da Annan Planı lehine oy kullanmakla sempati topladığı için daha güçlü bir pozisyonda olduğunu sanmasının yanlış olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik diyalog ve uzlaşı arayışları çerçevesinde adada temaslarını sürdüren AKPM Başkanı Linden'in, Cumhurbaşkanı Talat ile yaptığı görüşme sona erdi. Linden, hem Cumhurbaşkanı Talat'ı hem de Kıbrıs Türk halkını çözüme yönelik cesur adımlar atma konusunda cesaretlendirdiğini ifade etti. Talat ise, Linden'in Lokmacı Kapısı'nın açılması konusunda duyarlı davrandığını belirterek, Türk tarafının oradaki sorunu çözdüğünü ve Rum tarafının duvarı yıkmasını beklediğini Linden'e anlattıklarını söyledi. Linden'in bu konuda Rum tarafıyla da görüşeceğini kaydeden Talat, "Bu konuda bir açılım olursa ancak o zaman mutluluk duyarız" dedi. Linden, Kıbrıs'a yaptığı ziyaretin amacının iki toplum arasında köprüler kurmak olduğunu kaydederek, Cumhurbaşkanı Talat ile görüşmelerinde birçok konuyu ele aldıklarını belirtti. Bologna Süreci ve sınır kapılarıyla ilgili konuştuklarını ifade eden Linden, "Özellikle Kıbrıs Türk halkını Kıbrıs sorununa yönelik cesur adımlar atma konusunda cesaretlendirdik. Adanın birleştirilmesine yönelik çalışmaların hızlandırılacağı konusunda Cumhurbaşkanı Talat'a garanti verdiğini dile getiren Linden, "Zaman kaybediyoruz, 8 Temmuz anlaşması nerdeyse yarım yıl öncesinde kaldı ancak çalışma grupları gerektiği şekilde çalışmıyor" diye konuştu.

Sınır kapılarının açılmasının vatandaşların günlük hayatında önemli olduğunu görmekten mutluluk duyduğunu da dile getiren Linden, AKPM'nin güven artırıcı önlemlere büyük önem verdiğini vurguladı. Programındaki birçok görüşmenin ortak görüşmeler olduğuna dikkat çeken Linden, bunu özellikle arzu ettiğini ve ortak görüşmelerin gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Linden, AKPM'nin iki tarafı bir araya getirme yönündeki taahhüdünü göstermek için ortak görüşmelere önem verdiğinin de altını çizerek, "Bir taraf AB'ye üye, diğer taraf da Annan Planı lehine oy kullanmakla sempati topladığı için daha güçlü bir pozisyonda olduğunu sanması yanlıştır" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Talat ise, Kıbrıs'a gelip bazı konuları öğrenmek ve önerilerde bulunmak için adanın her iki tarafında temaslarda bulunan Linden'e teşekkür etti. Talat, "Linden'in söylediği gibi birçok konu üzerinde tartıştık. Adanın birleştirilmesi, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne yönelik kararlı taahhüdümüz, 8 Temmuz süreci ve müzakere sürecine başlayacağımız zemine ulaşma konusunda fikirlerimizi ifade ettik" dedi. Cumhurbaşkanı Talat görüşmede, Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargoların kaldırılması konusundaki fikirlerini ortaya koyduklarını da dile getirdi. AKPM'nin, gözlemci statüsünde de olsa, Kıbrıslı Türklerin temsiliyetinin bulunduğu uluslararası organizasyonlardan biri olduğunu ifade eden Talat, AKPM ve AKPM Başkanı'na Kıbrıslı Türklerin izolasyonlarının kaldırılması çabalarına olumlu yaklaşımlarından dolayı teşekkür etti. Kıbrıslı Türklerin kapsamlı bir çözüme hazır olduğunu, bu yönde taahhütleri bulunduğunu ifade eden Talat, nihai hedefin kapsamlı çözüm olması gerektiğini vurguladı. Talat, diğerlerinin sadece ileriye doğru ara adımlar olacağının altını çizerek, bunların da önemli olduğunu söyledi. Linden'in ara adımlar konusunda kendilerini cesaretlendirdiğinin doğru olduğunu belirten Talat, "Linden'in bu yaklaşımına olumlu bakıyoruz ve daha iyi bir atmosfer oluşturarak, Kıbrıs Rum tarafıyla daha iyi ilişkilere sahip olmak konusunda elimizden geleni yapacağız. Bunu zaten yapmaya çalışıyoruz ama karşı taraftan da aynı şeyi bekliyoruz. Yakın gelecekte bu doğrultuda daha iyi gelişmeler bekliyoruz" ifadelerini kaydetti.

"HER İKİ TARAFTA DA YENİ KAPILARIN AÇILMASINI ÜMİT EDİYORUM"

Cumhurbaşkanı Talat açıklamasında, AKPM'nin bir bütün olarak Kıbrıs sorununa, özelde ise Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılması konusuna daha fazla ilgi göstermesini beklediklerini de söyledi. Talat'ın açıklamasından sonra tekrar söz alan Linden, "Şimdi Ledra Caddesi'nden geçip geri gitmem hala mümkün değil ancak bunun en kısa zamanda mümkün olmasını samimiyetle dilerim. Her iki tarafta da yeni kapıların açılmasını ümit ediyorum. Çünkü insanları bir araya getirmek, yanlış anlamaları ortadan kaldırır ve insanların birbirini daha iyi anlamasını sağlar. Bu bağlamda, her iki taraftaki kültürel mirasa saygı göstermenin ve korumanın önemli olduğundan da eminim. Çünkü bunlar insanların ruhlarını ve kalplerini temsil ediyor. Konseyin, dünyanın her yerindeki insanların derin duygularına saygı göstermesi gerekir. Umarım bu yönde katkı sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Talat, AKPM Başkanı Linden'in Cumhurbaşkanlığı'ndan ayrılmasının ardından Türk ve Rum gazetecilerin sorularını cevapladı. Brüksel ziyaretiyle ilgili bir soru üzerine Talat, Brüksel'de sadece doğrudan ticaret konusunun ele alınmayacağını, AB ile ilişkilerin de görüşüleceğini söyledi. AB kurumları ve özel kurumlarla resmi ve süregelen ilişkileri olduğunu kaydeden Talat, birkaç gün Brüksel'de kalıp bu bağlantılarını yenileyeceğini kaydetti. AKPM Başkanı Linden'in önerilerinin sorulması üzerine ise Talat, "Avrupa Konseyi, insan hakları ve demokrasi üzerine odaklanmış bir kurum. Dolayısıyla kültürel ve tarihi mirasın korunması ve Bologna süreciyle ilgili hususların Linden'in ilgi alanında bunları konuştuk" dedi.

Linden'in geçişlerin bir an önce gerçekleşmesi, özellikle de Lokmacı Kapısı'nın açılması konusunda duyarlı davrandığını dile getiren Talat, Türk tarafının oradaki sorunu çözdüğünü ve Rum tarafının duvarı yıkmasını beklediğini kendisine anlattıklarını kaydetti. Linden'in ambargoların kaldırılması gerektiğini söylediğinin hatırlatılması üzerineyse Cumhurbaşkanı Talat, "Evet söylüyor. Biz de kendilerine izolasyonların nasıl yıkıcı bir etkisi olduğunu anlattık. Kendisi de zaten bu bilinç içerisindedir. Bizim oradaki temsilcilerimiz de, Kıbrıslı Türklerin görüşlerini konseye iletmekte. Bunu bir kez daha tekrarlamış olduk" cevabını verdi.

Talat, Avrupa Konseyi ile temas konusunda bir sorunları olmadığına da işaret etti ve Avrupa Konseyi ile insan hakları konusunda hem resmi hem de gayrı resmi temasta olduklarını sözlerine ekledi.

(MG-OYK-OYK-RO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title