Haberler

Talat-linden Görüşmesi Başladı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (Akpm) Başkanı Rene Van Der Linden'i Kabul Etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Rene van der Linden'i kabul etti.

Linden'i Cumhurbaşkanlığı'na gelişinde Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev karşıladı. Cumhurbaşkanlığı'nda sadece görüntü alınmasına izin verilen ziyaretle ilgili basın açıklamasının saat 14:30'da yapılacağı bildirildi.

LEDRA CADDESİNİ AÇMA KOMİTESİ LİNDEN'E TALEPLERİNİ İÇEREN BİR METİN VERDİ

Linden'e, Cumhurbaşkanlığı'na gelişinde, Ledra Caddesi'nin karşılıklı geçişlere açılmasını isteyen Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ile Ledra Caddesi'ni Açma Komitesi tarafından ortak bir metin verildi.

Ledra Caddesi'ni Açma Komitesi Başkanı Valentina Shokleus ile Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga'nın imzasını taşıyan ortak metinde, Linden'in ziyaretinin iki toplum arasında ilişkilerin yeniden tesis edilmesinde önemli olduğuna işaret edildi. Ortak metinde, bugün, adanın herhangi bir yerinde barikatları tutmaya devam etmenin, yalnızca bir anakronizm değil aynı zamanda bölünme, nefret ve iki toplumda geçmişteki çatışmaları hatırlatan sembol olduğuna işaret edildi. "Bizler, barışın önündeki bu engellerin kalkmasını ve iki toplum arasında anlayış ve karşılıklı güven için aracı olunmasını istiyoruz" denilen ortak metinde, Ledra Caddesi'ndeki barikatın muhtemelen Kıbrıs'taki bölünme noktaları içinde en sembolik olanı olduğu belirtildi.

Lefkoşa'nın merkezinde yer alan ve şehri 1963'den beri bölen Ledra barikatının süratle kaldırılması ve caddenin geçişlere açılması talep edilen metinde şöyle denildi: "Ledra Caddesi'nin olası açılışı iki toplum arasında ilişkilerde yeni bir sayfa açacak ve barışın gelmesi için önemli bir katkı sağlayacaktır. Unutmamalıyız ki, iletişim ve ekonomik ilişkiler, birleşik federal bir Kıbrıs'ın inşa edilmesine yardımcı olacaktır"

Metinde, Linden'den politik liderlerle temas ederken gündeme, Kıbrıs'taki tüm barikatların kaldırılması ve özellikle Ledra Caddesi'nin açılmasının dahil edilmesi istendi.

Nisan 2003'de kapıların açılmasından sonra kırk yıllık ayrılığa karşın iki toplum arasında ciddi hiçbir şiddet olayı yaşanmadığı vurgulanan metinde, "Lokmacı Barikatı'nın kaldırılarak Ledra Caddesi'nin karşılıklı geçişlere açılmasının; Kıbrıslıların büyük çoğunluğunun beraber yaşama ve Kıbrıs sorununda kalıcı çözümün gelmesi isteğini teyit edeceği" ileri sürüldü.

(TAK-CY-CY-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title