Haberler

Talat: "Kıbrıs'ta 5 Bin Kadar Yunanistan Askeri Var"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum Kesimi'nde 4 İla 5 Bin Kadar Yunanistan Askeri Olduğunu Tahmin Ettiklerini Söyledi. Talat, Şimdi Onlara 1000 de Paralı Yunan Askeri Eklendiğini Kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum Kesimi'nde 4 ila 5 bin kadar Yunanistan askeri olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Talat, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Avrupa Çalışmaları Merkezi tarafından düzenlenen bir panele konuşmacı olarak katıldı. Kıbrıs hakkında bilgi veren Talat, daha sonra öğrencilerin ve habercilerin sorularını yanıtladı.

Talat, 1000 Yunan askerinin Kıbrıs Rum Kesimi'ne paralı asker olarak geldiği yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine, Rumların Kıbrıs'ta garantörlük anlaşmaları çerçevesinde sadece 950 Yunan askeri olduğunu öne sürdüğünü oysa kendi tahminlerine göre Rum ordusu içinde, Rum Milli Muafız ordusu üniforması giyen 4 ila 5 bin arasında Yunanistan askeri olduğunu belirtti. Talat, Rum ordusunun üst kademelerinde çok sayıda Yunan komutan olduğunu da ifade etti.

Kıbrıs Rum Kesimi'nin toplamda 10-12 bin askeri olduğunu ifade eden Talat, son olarak 1000 Yunan askerin de paralı asker olarak Ada'ya gittiğini kaydetti. KKTC Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Rum Kesimi'nde 80 bin kadar da ihtiyat kuvveti bulunduğunu, askerlik çağına gelmiş 80 bine kadar Rumun evinde silah ve mermi bulunduğunu söyledi.

"TÜRK ASKERİ İÇİN PAZARLIK ETMEYİZ"

Talat, KKTC'de ise garanti ve ittifak anlaşmaları çerçevesinde 650 kişilik bir Türk alayı olduğunu bunun dışında 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs'a müdahale eden Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri bulunduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri bağlamında Ada'da bulunacak asker sayısında pazarlıklarının ise söz konusu olmadığını ifade eden Talat, Rum Kesimine gelen 1000 askere karşılık Türkiye'den de 1000 asker talepleri olmadığını söyledi. Talat, kendileri için önemli olanın Kıbrıs'ta ihtiyaç kadar asker bulunması olduğunu belirtti.

"RUMLARIN ÖNERİ PAKETİ ALDATMACA"

Talat, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Kıbrıslı Türkler hakkında bir öneri paketi hazırladığı yönünde gelen haberler hakkında da Kıbrıslı Türkler konusunda bir adım atlılacaksa bu konuda kendileriyle istişare edilmesi gerektiğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı, Rum Kesimi'nin bu çıkışını Doğrudan Ticaret Tüzüğünü öldürmek için yaptığını ifade etti.

"KIBRIS'TA ASIL SORUN GÜÇ PAYLAŞIMI"

Kıbrıs sorununda çözümsüzlüğün aslıl sebebinin de ortaya konulan nedenler değil Kıbrıslı Türklerle güç bölüşümü konusundaki isteksizlik olduğunu söyledi. Rumların Kıbrıslı Türklerle eşit olmadığını savunduklarını belirten Talat, oysa AB içinde 700 binlik Rum Kesimi ile yaklaşık 100 milyonluk Almanya'nın eşit oldğunu, ikisini de veto hakkı bulunduğunu hatırlattı.

"TÜRKİYE DEĞİL KIBRISLI TÜRKLERİN BAYRAĞI"

KKTC'de parti çalışmaları sırasında İstiklal Marşı'nın kullanılmadığını ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı, bir döenm kendisinin de liderliğini yaptığı Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin tarihinde, parti toplantılarında İstiklal Marşı çalmadığını ancak bayrak bulundurduklarını söyledi.

"Bu söylediklerime bazılarınız kızacak biliyorum" diyen Talat, "Oradaki Türk bayrağı Türkiye Cumhuriyeti bayrağı değil, Kıbrıslı Türklerin bayrağıdır. Çünkü KKTC bayrağı kabul edilene kadar Türkiye Cumhuriyeti bayrağı kullanılırdı" dedi.

Talat, halen KKTC'de Türk ve KKTC bayraklarının birlikte kullanıldığını aynı şekilde Rum Kesiminde de Rum ve Yunan bayraklarının yan yana kullanıldığı söyledi.

Kıbrıs sorununda çözüm yerinin AB değil BM olduğunu kaydeden Talat, Bayrak Radyo TV'de Türkiye'nin Kıbrıs'a müdahalesini işgal olarak değerlendiren bir belgesel yayınlandığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de "Siz belgeseli gördünüz mü? Ben de görmedim? Ne diyeyim" şeklinde yanıt verdi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title