Haberler

Talat: "İnönü'yü Kaybetmek Büyük Bir Acı"

KKTC Cumhurbaşbakanı Mehmet Ali Talat, eski başbakan yardımcılarından Erdal İnönü'nün Kıbrıs'ın siyasi yaşamına bir örnek olarak geçtiğini kaydetti. Talat, İnönü'nün vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek ailesine ve Türk ulusuna başsağlığı diledi.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi'nin Beşiktaş İstanbul Modern Sanatlar Galerisi'nde, Kıbrıs Türk tarihi ve kültürüne ait olan yüz yıllardır saklı kalmış şehr-i kayıtlar, beraatlar gibi pek çok belgenin sergilendiği "400 Yılın Mirası / Kıbrıslı Evkaf Kayıtları Sergisi" açılış törenine katılan Talat, İnönü'nün ölümüne ilişkin başsağlığı diledi. Üniversitede okuduğu dönemde hocası olduğunu ifade ettiği Erdal İnönü'yü çok sevdiğini söyleyen Talat, şöyle konuştu:

"Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ne 1970 yılında geldiğimde, İnönü üniversiteye yeni rektör olmuştu. Bir fizik profesörüydü, alanında uzmandı. Yumuşak, insancıl ve demokratik kişiliğiyle, o en fırtınalı günlerde üniversitenin başına bir şey gelmeden ve öğrencilerin başına fazla bir şey gelmeden o günleri atlatmakta eşsiz katkıları oldu. Sonra siyasete girdi, siyasette de örnek bir kişi oldu. Ne zaman siyasette olacağını, ne zaman ayrılacağını çok iyi bildi. Kıbrıs'ın siyasi yaşamına bir örnek olarak geçti.

Sayın İnönü'yü kaybetmek büyük bir acı. Kıbrıs'ta demokrasinin yara aldığı günlerde karşıt uçları bir araya getirerek bir erken seçimle Kıbrıs'ta demokrasinin yeniden yeşermesine katkı sağlayan bir kişiydi. Kendisini saygıyla anıyorum, rahmet diliyorum'

"MİSAFİR DEĞİL, GERÇEK SAHİBİZ"

Açılışın ardından sergiyi gezen Talat, kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Talat, serginin, Kıbrıs Türkleri'nin Kıbrıs'ta 400 yıllık misafir değil, Kıbrıs'ın sahibi olduğunun bir göstergesi olduğunu vurguladı. Serginin tarihi ve siyasi bir önem arz ettiğini belirten Talat, "Sergide gösterilen eserler, Kıbrıslı Türkler'in bundan önce haklı olduğu gibi bundan sonraki süreçte de davasında haklı olduğunu gösteriyor. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm peşindeyiz. Bunun tescili de sergide gördüğümüz eserler ve

görmediğimiz yüzlerce, binlerce kayıtlar ve belgelerdir. 'Adil bir çözüm istiyoruz' dememizin nedeni zaafiyet değil, haklı ve güçlü olduğumuzun bir göstergesidir" diye konuştu.

Türkiye'nin bölgedeki barış ve istikrara yapmakta olduğu katkılara destek olmak, dünya barışına katkıda bulunmak ve Türkiye'nin AB yolculuğuna engel değil, destek olmak için barışçıl çabalarını sürdürdüklerini söyleyen Talat, tescil edilmiş haklarının korunarak geliştirileceğini, koruma ve korunma peşinde değil, geliştirme peşinde olduklarını belirterek, dünyayla bütünleşen, dünya kültür mirasına katkıda bulunan ve ondan payını alan bir halk olarak bu çabalarını sürdürdüklerini söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı

Talat, ''Bizi Kıbrıs'ta geçici olarak görenlere, Kıbrıs'ı bir şekilde ayağımızın altından alıp götürme hevesinde olanlara bu belgelerle cevap verdik'' diye konuştu. Belgelerin dünyadaki başka ülkelere de taşınacağını ve oralarda da dost olan ve olmayanlara Kıbrıs'taki Türk varlığının gösterileceğini anlatan Talat, Kıbrıs'ta bunca yüzyıldır köklü bir şekilde yaşayan bir halkın bundan sonra da bu yaşamını sürdüreceğini, haklarını koruyarak değil geliştirerek, dünyayla bütünleşerek kucaklaşacağını kaydetti.

Konuşmada bir gazetecinin, gün ışığına çıkarılmayan başka belgelerin olup olmadığı yönündeki sorusuna Talat, "Elimizde Maraş ile ilgili tapu kayıtları bulunmaktadır. Bu kayıtları anlaşmak için masaya oturduğumuzda pazarlık konusu edeceğiz" dedi.

Belgeler içerisinden seçilen 100 parça eserin yer aldığı ''400 Yılın Mirası/Kıbrıs'ta Evkaf Kayıtları Sergisi, İstanbul Modern Sanatlar Galerisinde 30 Kasım'a kadar açık kalacak.

(AU-CİN-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title