Haberler

Talat: Hata Bir Kez Daha Ortaya Çıktı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İngiliz mahkemesinin Orams davasında verdiği kararla, adada kapsamlı çözüme ulaşılmadan, Kıbrıs Rum tarafının tek yanlı olarak Avrupa Birliğine (AB) girmesine izin verilmesinin, ne denli büyük bir hata olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

Talat, KKTC'deki televizyonlardan halka hitaben yaptığı konuşmada, Orams davasıyla ilgili olarak İngiliz İstinaf Mahkemesinin salı günü Orams çifti aleyhine verdiği nihai karara değinerek, "Rum mahkeme kararının tanınıp tenfiz edilmesi yönündeki hükme karşı kimse sessiz kalmamızı beklememelidir. Bu karara ilişkin üst yargı yolu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuru imkanlarını değerlendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığında yapılan çalışmalar devam etmektedir" dedi.

Kıbrıs'ta Rum tarafıyla barışa ulaşmak için ne kadar kararlılarsa, Kıbrıs Türklerine garantili gelecek sağlamak için de o kadar kararlı olduklarını vurgulayan Talat, şöyle devam etti:

"Şu önemli nokta unutulmamalıdır ki, Kıbrıs Rum tarafının AB'ye üyeliği gerçekleşmemiş olsaydı, 44/2001 sayılı tüzük zemininde Orams davasının açılması söz konusu dahi olamayacaktı. Bu hatanın sorumluluğu, AB'de olduğu kadar, dünyadaki gidişatı öngöremeyen ve buna uygun politikalar gütmeyen Kıbrıs Türk tarafındaki bazı siyasetçilere de aittir. Bu mahkeme kararı ayrıca, yıllarca 'Çözümsüzlük çözümdür' veya 'Çözüm olmasa da olur' diye diye bize kaybettirilen zamanın kıymetini de göstermektedir. Uluslararası konjonktürün, AB dinamikleriyle değişeceğinin ve Kıbrıs Rum tarafının Türk tarafı aleyhine bundan yararlanacağının geçmişte öngörülememesi vahim bir hata olmuştur. Bugün bize düşen ileriye bakarak, güvenli bir geleceğin yolunu hep beraber açmaya çalışmaktır."

Orams davasının gelişimi hakkında bilgi veren ve son kararın "son derece haksız ve uygulanamaz" olduğunu vurgulayan Talat, "Buna benzer hukuki davalar yoluyla, Rum tarafının egemenliğini adanın kuzeyine yaymasına müsaade edilmesi asla söz konusu olmayacaktır" dedi.

Bu kararın ekonomik yansımalarının en aza indirilmesi ve iyi niyetle ülkeden mülk satın almış kişilerin mağdur duruma düşürülmemesi için devletin gerekli adımları atmakta kararlı olduğunu kyadeden Talat, "herkesin haklarının garanti altında olduğunu" vurguladı.

Kıbrıs Türk tarafı olarak mülkiyet sorununun bireysel davalar yoluyla değil, ancak kapsamlı bir anlaşma çerçevesinde çözülebileceğini uzun zamandır ifade ettiklerini belirten Talat, bireysel davaların mülkiyet sorununun halledilmesini daha karmaşık bir hale getirdiğini vurguladı.

Talat, AİHM'nin yönlendirmesiyle bir iç hukuk yolu olarak kurulan "Taşınmaz Mal Komisyonu"nun etkin bir şekilde çalıştığını ve önüne gelen davaları sonuçlandırmaya devam ettiğini kaydetti.

"Ben dünyayla çatışarak değil, uyumlu çalışarak halkımın haklarını savunuyorum ve savunacağım" diyen KKTC Cumhurbaşkanı Talat, AB üyeliği suistimal edilerek, Kıbrıs Türk halkının haklarının geriletilmesine hiçbir şekilde müsaade edilmeyeceğini söyledi.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title