Haberler

Talat Gözet'ten Şarbon Hastalığına Dair Açıklama

Şarbon hastalığına dair önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, ’’90 tane hayvan itlaf edilip derin çukurlara gömülmüş ve geri kalanlar da kontrol altındadır’’ dedi.

Şarbon hastalığına dair önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, "90 tane hayvan itlaf edilip derin çukurlara gömülmüş ve geri kalanlar da kontrol altındadır" dedi.

Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet şarbon hastalığına dair önemli açıklamalarda bulundu. Et ve Süt Kurumu tarafından kurbanlık hayvan olarak Gölbaşı'na getirilen 4 bin büyükbaş hayvandan 90'ının telef olmasının ardından konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gözet, " Şarbon hastalığı hayvanlardan insanlara, insanlardan hayvanlara bulaşan ciddi risk oluşturan ve ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Hayvanlarda endemik olarak nadir görülür. Fakat hastalığı teşhis etmeden hayvanları ya merada ya da ahırda ölü bulursunuz. Tedavi şansı da yoktur. Ölen hayvanlar imha edilirler, derin çukurlara dezenfekte olarak gömülür. Bu hastalığının bulaşma şekli de ağırlıklı olarak mera ve hayvanların beslendiği ot, çayır gibi şeylerdir. Şarbonlu bir hayvanın derisi, eti gibi ürünlerini işleyen kasapların, dericilerin ellerinde yaralar oluşması sonucunda insanlarda da görülür. Bunlar insanlar için ciddi manada risk teşkil eder. Şarbon aynı zamanda kimyasal silah olarak da kullanılabilecek bir materyaldir. O yüzden aşı üretiminde şarbonun her türlü şeyleri kontrol altındadır" ifadelerini kullandı.

"Eğer biz et üretimimizi ruhsatlı mezbahalarda yapıyorsak şarbon hastalığı insana bulaşma açısından risk değildir"

"Hastalığın önlenmesi için neler yapılabilir?" sorusunu yanıtlayan Gözet, "Eğer ülkemizde Tarım Bakanlığı veteriner hekimlere sahip çıkarsa şarbonsuz bir ülkede yaşarız. Etlik'te Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü var. Bu araştırma enstitüsü bunların aşılarını üretiyor. Hastalık çıkan bölgenin karantinaya alınmış oması gerekiyor. Tarım İlçe Müdürlüğündeki veteriner hekimler tarafından da sürekli gözetim halinde olacaklardır ve son ölümden 15 gün sonra karantina kaldırılır. Ancak karantina kaldırıldıktan sonra 5 yıl süreyle o bölgedeki hayvanlar şarbon aşısıyla aşılanmalıdır, kontrol ve koruma amaçlı bir problem teşkil etmez. Eğer biz et üretimimizi ruhsatlı mezbahalarda yapıyorsak şarbon hastalığı insana bulaşma açısından risk değildir. İnsanlara bulaşma yolu kaçak hayvan kesimi. Veteriner hekim kontrol ve denetiminden geçmeyen etleri tüketen insanlara bulaşır. Şarbonun teşhisi kolaydır. Eğer süphelenilen vaka varsa küçük bir kan örneğini laboratuvara gönderilip anında sonucunu alınır ve gerekli tedbirler de alınır.

"90 tane hayvan itlaf edilip derin çukurlara gömülmüş ve geri kalanlar da kontrol altındadır"

Gölbaşı'ndaki şarbon vakasına ilişkin açıklamada bulunan Gözet, "Et Süt Genel Kurumunun açıklamasına göre bunlar Brezilya'dan ithal edilen hayvanlar. Hayvanların menşei Brezilya olmasına rağmen hastalı burada vuku bulmuştur. Çünkü hayvanlar hastalığı aldıktan sonra en fazla 7 gün içerisinde ölürler. Eğer Brezilya kaynaklı olmuş olsaydı şu anda Brezilya'dan gemiye binip buraya intikal edinceye kadar çoktan hayvanların ölmüş olması gerekirdi. Bu hastalık oradaki tüketmiş oldukları ot ve mera kullanmışlarsa onunla bulaşmıştır. 90 tane hayvan itlaf edilip derin çukurlara gömülmüş ve geri kalanlar da kontrol altındadır. 15 gün sonra kordon kaldırıldıktan sonra da o bölgedeki hayvanlar 5 yıl süreyle aşılanacaklardır" değerlendirmelerinde bulundu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Şarbon Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title