Haberler

Talat: "Girişimin Gerçekleşmemesi Beni Memnun Etmedi"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Helsinki'de Hafta Sonunda Yapılması Planlanan Kıbrıs Toplantısının İptal Edilmesi Konusunda, "Finlandiya'nın Girişiminin Gerçekleşmemesi Beni Memnun Etmedi" Dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Helsinki'de hafta sonunda yapılması planlanan Kıbrıs toplantısının iptal edilmesi konusunda, ''Finlandiya'nın girişiminin gerçekleşmemesi beni memnun etmedi'' dedi.

Talat, İktisadi Kalkınma Vakfının ev sahipliğinde, TOBB Plaza'da düzenlenen ve akademisyenler, iş dünyası temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Finlandiya'nın düzenlediği toplantının iptalinin nedeni konusunda kesin bir bilgiye sahip olmadığını belirten Talat, Rum basınının sürekli Rum tarafının bazı koşullar öne sürdüğünü yazdığını, iptalin nedeni bundan kaynaklanıyorsa farklı bir yorum yapacağını, ancak şu anda bir bilgisi olmadığını dile getirdi.

''Finlandiya'nın girişiminin gerçekleşmemiş olması beni memnun etmedi'' diyen Talat, bunun, Türkiye'nin AB sürecinde ortaya çıkması muhtemel bir sıkıntının hala çözülememiş olması anlamına geldiğini kaydetti.

Talat, şunları söyledi:

''Finlandiya'nın paketinin dengesizliği bir yana yine de bu sürecin müzakere edilerek bir noktaya götürülmesinde yarar vardı. Rum tarafı bizi muhatap almamaya çalışıyordu, Türkiye'yi muhatap almaya çalışıyordu. Tabii bizim bunu kabul etmemiz mümkün değildi ama şundan eminiz; bu iptalin nedeni biz değiliz, bizim herhangi bir sorumluluğumuz yok.''

Rum kesiminin KKTC heyetinin Türk heyeti içinde yer almasını istemesine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Talat, ''Bu bir hayal, yani KKTC kendi varlığı, iradesi ve halkıyla bir varlıktır. Bu varlık orada temsil edilecekti. KKTC'nin temsilinin dışında Kıbrıs sorunuyla ilgili bir toplantı yapılamaz'' karşılığını verdi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı ile yarınki görüşmesinde neler söyleyeceğinin sorulması üzerine de Talat, bütün görüşlerini ortaya koyacağını belirterek, ''İzolasyonların haksızlığını anlatacağız. İzolasyonların kısmi kaldırılması konusunda bizden geri adım atmamızı istemelerinin haklı olmadığını söyleyeceğiz'' diye konuştu.

Maraş'ın iadesi karşılığında Magosa Limanı'nın AB denetiminde ticarete açılmasıyla ilgili teklifin hatırlatılması üzerine de Talat, ''Sadece o değil, Türkiye'nin de limanlarını açması... Sadece o olsa neyse,bir de Türkiye limanlarını, hava alanlarını, hava sahasını da açacak. Dolayısıyla bir şey vermeden çok şey istediler'' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title