Haberler

Talat: 'Çözümden Umutluyum'

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum Tarafında 'Çok İyi ve Uzun Yıllar Tanıdığı' Bir Liderin Seçildiğini Belirterek, Kıbrıs Sorununun Çözümü Konusunda Oldukça Umutlu Olduğunu ve Yeni Süreçte Her Türlü Çabayı Ortaya Koyacaklarını Söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum tarafında ''çok iyi ve uzun yıllar tanıdığı'' bir liderin seçildiğini belirterek, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda oldukça umutlu olduğunu ve yeni süreçte her türlü çabayı ortaya koyacaklarını söyledi.

Kıbrıs Rum kesiminde dün yapılan ve komünist AKEL partisi Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas'ın kazandığı ''başkanlık'' seçimlerini değerlendiren Talat, ''Son derece umutluyum'' dedi.

Talat, 2008 yılı sonuna kadar çözümün mümkün olduğunu ve bunun sürpriz olmayacağını belirterek, bu sefer de başarıya ulaşılamaması halinde Kıbrıs'ın birleştirilmesinin çok zorlaşacağını vurguladı. Talat, çözüm dinamiğini çok güçlü gördüğünü ve buna odaklanılması gerektiğini kaydetti.

Umutsuz olması için bir neden olmadığını bildiren Talat, Rum tarafında ''Müzakere edeceğim, Kıbrıs sorununu çözmek istiyorum, bunu Kıbrıslı Türklerle müzakere ederek yapacağım'' diyen bir liderin seçildiğini belirtti.

Yeni bir dönem başladığını ve bunun imaj yarışı olmaması gerektiğini kaydederek, 24 Nisan 2004 Annan planı referandumlarına atıfta bulunan Talat, referandumdan birkaç ay önce, Rum tarafının ''evet'', Türk tarafının da ''hayır'' diyeceği imajının yaratıldığını hatırlattı. Talat, şunları söyledi:

''İmaj oyunlarından uzak durulmasından yanayım. Bu son derece önemlidir. Çünkü bu tekrarlanırsa artık onarılması mümkün değil. Yani Kıbrıslı Türkleri tekrar bu kürsüde, burada, bu kapsamda bulmaz kimse o zaman. Bir halk kaç defa kandırılabilir. Çok kritik bir dönemdeyiz, eğer bu sefer de başarıya ulaşamazsak Kıbrıs'ın birleştirilmesi çok çok zorlaşacak.''

Talat, bir soru üzerine, Rum seçimleri sırasında söylenenleri geçmişe yazmak gerektiğini ve bunların geleceğe ipotek koymalarını teşvik etmemek gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Ben onları unuttum. Ben, önümüzdeki sürece bakıyorum. Önümüzde, en genel hatlarıyla Kıbrıs sorununun diyalog yoluyla çözüleceğine inanan bir anlayışla hareket etmeye hazır iki lider var. Benim beklentim, geleceği birlikte kurabilmek için ortak anlayışı yakalayabileceğimiz yönündedir.''

Güney Kıbrıs'taki siyasi literatürün Kıbrıs Türk tarafından farklı olduğunu ifade eden Talat, seçin döneminde söylenenleri ''eskiye yazmanın en doğru olduğunu'' kaydetti.

Talat, müzakerelerin ne zaman ve ne şekilde başlayacağını bilmediğini, ancak Türk tarafı olarak, çok kısa bir hazırlık süresinden sonra müzakerelere hazır olduklarını kaydetti.

Kıbrıs Rum halkının Annan planını mı, yoksa çözümümü ret ettiği tartışmalarının artık geride kalması gerektiğini kaydeden Talat, Rum halkının artık değişime karar verdiğini ve bu anlayışı veri kabul etmek gerektiğini söyledi.

''İyi niyet adımı atılacak mı?'' sorusu üzerine, imaj yaratma amacı yerine sorunun çözümü yönünde çalışmanın daha doğru olduğunu düşündüğünü belirten Talat, bütünlüklü çözüm müzakerelerinin başlamasıyla iki halkın birbirine güveninin aratacağını bildirdi.

Talat, sorunu çözeceklerini düşündüğünü, bunu başarmamak için bir neden olmadığını kaydetti.

Mart ayı sonunda BM'den bir değerlendirme misyonunun adaya geleceğini ifade eden Talat, bu değerlendirmeden sonra BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyine rapor sunulacağını ve tarafların pozisyonlarının belirleneceğini söyledi. Talat, müzakerelerin bundan sonra başlayacağını bildirdi.

Beklentisinin, başlayacak müzakere sürecinin, 2008 yılı sonuna kadar Kıbrıs sorununun çözümüne yol açması olduğunu belirten Talat, yıl sonuna kadar çözümün mümkün olduğunu ifade etti ve ''Bu sürpriz olmaz'' dedi.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın üye olduğu AB'nin Kıbrıs sorununun çözümünde tarafsız olmadığını kaydeden Talat, bu şekliyle AB'nin sorunun çözümünde ara bulucu olmasının zor olduğunu, ancak uyum sürecinde AB'nin teknik katkısına ihtiyaç olduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, bir soru üzerine, Hristofyas'ın kendisinden görüşme isteminde bulunmadığını, ancak dün akşam telefonla görüştüklerinde, kısa sürede bir araya gelme konusunda niyet belirtiklerini ve tarih ortaya koymadıklarını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title