Haberler

Talat: "Aktif Olma Kararı Aldık"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs'ta Çözümü Zorlamak İçin Daha Aktif Olma Kararı Aldıklarını Açıkladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs'ta çözümü zorlamak için daha aktif olma kararı aldıklarını açıkladı.

Ankara ziyaretiyle ilgili olarak özellikle medyanın Kıbrıs sorunu konusunda yeni bir ''yol haritası'' veya açılım beklentisi içerisine girdiğini kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı Talat, ''Böyle bir şey yok. Bizim bütün anlayışımız çözümden yana. Çözümü zorlamak için daha aktif olma kararı aldık. Yeni bir şey olarak bu söylenebilir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, Ankara ziyaretinde devlet ve hükümet yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde, Türkiye ile tam bir uyum ve işbirliği içerisinde olunduğunu belirterek, ''Bütün bu görüşmelerde anlaştığımız, uzlaştığımız konu şu; Biz laf ola değil stratejik olarak Kıbrıs sorununu çözmek istiyoruz. Çözümü sağlamak için BM parametrelerinde kalmaya özen göstererek, çeşitli aktif öneriler yaparak, sürecin önünü açmaya çalışacağız. Türk tarafı olarak Kıbrıs sorununu çözüm yoluna sokmak için zorlayacağız''diye konuştu.

Bugüne kadar müzakerelerde bütün esnekliğin ve çözüm önerilerinin Türk tarafından geldiğini kaydeden Talat, Rum tarafının ise BM parametreleri dışında kalmayı tercih ettiğini söyledi.

Müzakere sürecinde bütün önerilerin Türk tarafından geldiğinin BM ve dünya tarafından iyi bilindiğini dile getiren Talat, uluslararası toplumun, şimdilik çok fazla sürece katılmak istemediğini, ancak müzakerelerin de sonsuza kadar gidemeyeceğini, bu durumun eşyanın tabiatına aykırı olduğunu kaydetti.

-HRİSTOFYAS'A TEPKİ-

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın maksadını aşan açıklamalar yaptığına işaret eden Talat, ''Eğer, Kıbrıs sorununu gerçekten çözmek istiyorsa birbirimize hakaret etmemeliyiz. Ben, kimseye hakaret etmedim. Kıbrıs Türklerine ve Türkiye'ye hakaret edilmesini kabul edemem. Türkiye'nin çözüm sürecini desteklemesi sorunun çözümü için büyük şanstır. Çözüm de doğrusu herkesin ihtiyacıdır'' dedi.

Müzakerelerde esnek olması gereken tarafın Rum tarafı olduğunu kaydeden Talat, Rum yönetiminin, BM Genel Sekreteri'nin taraflara esneklik çağrısını Türk tarafına yapmış gibi yanlış bir düşünce içerisinde bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

''Böyle bir şey söz konusu değil. Bütün esneklikler, öneriler bizden gidiyor. Rum tarafının attığı bir adım yok. Bütün açılımlar bizden gelmiştir. BM Genel Sekreteri'nin çağrısı, BM parametrelerinin dışına çıkanlara yapıldı. Biz, parametrelerin dışında değiliz. İki kesimliliği sulandırmadık ki, bize niye çağrı yapacak? Biz, BM'nin çizdiği çerçeve içindeyiz.''

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title