Haberler

Talat: "AB Teslim Bayrağını Çekti"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, AB Dışişleri Bakanlarının Önceki Gün Aldığı Kararı Değerlendirirken, "Bana Göre AB, Teslim Bayrağını Çekti" Dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, AB dışişleri bakanlarının önceki gün aldığı kararı değerlendirirken, "Bana göre AB, teslim bayrağını çekti" dedi.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından, Kıbrıs-Türkiye-AB ilişkilerinde son durumu değerlendirmek amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Talat,inancının, Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye'nin mutlaka AB projesinde ilerlemesi ve bu projeyi tamamlaması olduğunu söyledi.

Talat, ancak AB'de işlerin iyi gittiği inancında olmadığını, Kıbrıs Rum tarafının ne yazık ki önünün açılarak, biraz da iteklenerek AB'ye sokulduktan sonra yavaş yavaş politikasını AB'ye yerleştirip, AB politikası haline getirme yolunda ilerlediğini kaydetti.

Talat, Genel İşler Konseyi'nin aldığı kararın Türkiye'nin AB'ye adaylığı ve müzakereleri sürdürebilmesi açısından kötümser olmadığını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Ancak olaya siyasi boyutuyla baktığım zaman oldukça rahatsız oldum. İsyan ediyorum. Nüfusu 700 bin olan, Anayasası'nın 3'te 2'si askıda olan, siyasi olarak eşit olan diğer toplumunu bütün haklarından mahrum eden bir defolu devlet veya yarım devlet, taleplerini Türkiye'nin AB sürecinin ön koşulu yaptı.

Kararda 8 başlığın askıdan indirilebilmesi, görüşülebilmesi ve açılmış olan başlıkların da kapatılabilmesi için Kıbrıs Cumhuriyeti bağlamında Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmesi koşulu getiriliyor. Bu ayıptır, insafsızlıktır. Türkiye'nin ilerlemesinin her şeyi, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin taleplerini yerine getirmesine bağlıdır. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin talepleri de bana göre yasal olarak da haklı olmayan bir konu. Türkiye'nin limanlarının, hava alanlarının, hava sahasının açılması isteniyor. Hava sahasının ne ilgisi var? Malların serbest dolaşımıyla ne ilgisi var? Onu da bilmiyorum. Sadece bununla da kalınmıyor. Türkiye'ye bir de ceza veriliyor. Açılmış olan başlık ne zaman kapatılıyor? Kriterler yerine getirildiği zaman. 'Hayır' diyor Konsey, 'uyum sağlansa da her şey yerine getirilse de Rumların talepleri yerine gelmediği sürece başlıkları kapatmayın.' Bu ceza değil ne? Bu bir cezadır. Bu noktada çok öfkelenmeyelim diye ağzımıza bir parmak da bal çaldılar. İzolasyon da demediler. Bunun yerine, özel ticaret yapılabilecek bir düzenleme diyerek, bize de bir parmak bal çaldılar."

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title