Haberler

Talabani: "Taraflar Durumu Sakinleştirmeye Çalışıyor"

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Türkiye ile İlişkiler Konusunda, "Siyasal Taraflar Durumu Sakinleştirmeye ve Diyalog Kurmaya Çalışıyor" Dedi.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Türkiye ile ilişkiler konusunda, "Siyasal taraflar durumu sakinleştirmeye ve diyalog kurmaya çalışıyor" dedi.

Kuzeydeki bölgesel yönetimin başkanı olan Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) lideri Mesut Barzani, tedavi olmak için gittiği ABD'den dönen Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'yi, Süleymaniye'nin Dokan kasabasında ziyaret ederek görüştü.

Görüşmenin en önemli gündem maddelerini, Irak'ta oluşturulmaya çalışılan yeni muhalif cephe hazırlıkları ile Türkiye ile ilişkilerin oluşturduğu öğrenildi.

Toplantının ardından açıklama yapan Talabani, muhalif Kürt ve Sünni Arap grupların yeni bir cephe kurmaya çalıştıklarını belirterek, "Saddam'ın yetimleri, hain Kürtler ve adlarını zikretmek istemediğim kimi Sünni Arap gruplardan oluşan bir topluluk, birliğimizi ve beraberliğimizi bozmayı hedefliyor. Ama ne yazık ki Kürdistan İslami Birliği ve Vifak Hareketi'nin de bunlara katılması bizi üzdü" dedi.

Talabani, Türkiye ile ilişkiler konusundaki bir soru üzerine, tarafların durumu sakinleştirme çabasında olduklarını belirterek, "Siyasal taraflar durumu sakinleştirmeye ve diyalog kurmaya çalışıyor. Türk kardeşlerimizle yakınlaşmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Talabani, Kerkük'teki referandum ve 140. maddenin uygulanmasına dair soruları yanıtlarken de şunları kaydetti:

"140. maddenin uygulanması için karar çıkmış ve mağdurlara da tazminat kararı çıkmıştır. Hükümet, kararı destekleyeceğini açıklamıştır. Uygulanmaması diye birşey bizim için sözkonusu değildir, süreç başlamıştır."

Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de Türkiye konusunda her zaman diyalog çağrısında bulunduklarını belirterek, "Her zaman bu isteğimizi dile getirdik. Hiçbir zaman zorluk çıkarma çabasında olmadık" dedi.

Barzani, Türkiye'nin askeri operasyonunun beklenip beklenmediği yönündeki bir soruya da şu yanıtı verdi:

"Türkiye, kendi sınırları içinde manevralar yapmakta ve operasyonlar gerçekleştirmektedir. Bizim sınırımıza hiçbir biçimde giriş yapmamışlardır. Sınırın uç noktalarına bombalar düşmüşse de bir sorun oluşturacak düzeyde sıkıntı yaşanmamıştır. Eğer bölgeye bir operasyon olursa o zaman bu sorun Irak'ın bir sorunudur. Bütün sorunların diyalogla ve soğukkanlılıkla çözülmesinden yanayız."

Barzani, Kerkük'teki referandum konusunda ise, Irak Başbakanı ile yaptıkları görüşmede, 140. maddenin desteklendiğini gördüğünü ve petrol gelirleri paylaşımı konusunda da uzlaşmaya varıldığını bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title