Haberler

Talabani: "Anlaşmada Sıcak Takip Bendi Yok"

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Irak ile Türkiye Arasında Yapılan Anlaşmada Sıcak Takip Bendi Olmadığını Söyledi.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Irak ile Türkiye arasında yapılan anlaşmada sıcak takip bendi olmadığını söyledi.

Talabani, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Anlaşmada çok net bir konu vardır; o da sınır ötesinde yani sıcak takip bendi yoktur" dedi.

Her türlü şiddete karşı olduklarını ve ne Türk ne de Kürt kimsenin bir damla kanının dökülmesini istemediklerini ifade eden Talabani, şöyle dedi:

"Bugün demokratik barış ve diplomasi günüdür. O yüzden bizler PKK'ya savaşmasını durdurmasını istedik ve eğer onlar savaşmaya, bizim için sorun çıkarmaya devam ederlerse o zaman kendi ülkelerine geri dönmelerini ve orada ne yaparlarsa yapmalarını istedik. Irak Anayasası da topraklarımızın üzerinde yabancı silahlı güçlerin bulunmasına karşıdır. Biz hiçbir zaman PKK'nın yanında durmadık. Bizler Türkiye ile Irak arasında iyi ilişkiler düzenlemek istiyoruz. Bizler barış elçisiyiz, savaş elçiliği değiliz. ABD'de bu savaştan yana değil. Eğer sınır ötesi operasyon olursa Irak Cumhuriyeti kesinlikle karşıdır."

Gazetecilerin, Türkiye'nin terör örgütü PKK'nın liderlerinin teslim edilmesini istediğini hatırlatarak, "Ne diyorsunuz?" şeklinde yönelttiği soru üzerine Talabani, "Öncelikle şu var; acaba PKK liderleri bizlerin elinde mi? PKK yetkilileri Kürdistan dağlarındadır bizler nasıl orda yakalayabiliriz? Kürt yetkililerin bunları yakalaması ve teslim etmesi bu bir rüyadır ve gerçekleşmeyecek" dedi.

Barzani de her türlü şiddete karşı olduklarını söyleyerek, "Bizler çok üzgünüz ve vefat edenlerin akrabalarına baş sağlığı diliyoruz. Biz ne Türkiye'ye ne de PKK'ya yardım için güç göndermeyeceğiz. Bizler savaşa karşıyız. Eğer barış isterlerse biz elimizden geldiği kadar yardımcı oluruz. Eğer savaşırlarsa o zaman bizler bu savaşın bir parçası değiliz ve kendi savaşlarına bizleri karıştırmasınlar. Taraf değiliz ama bize karşı bir şey yapılırsa o zaman biz de mecburen kendimizi korumak zorunda kalırız. Türkiye ile dostluk ilişkilerimizin olmasını istiyorum, PKK'nın büroları dağlardadır, Erbil ve Süleymaniye'de PKK büroları yoktur" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title