Haberler

Taksim Gezi Parkı'ndaki Olaylar

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki."Türkiye'deki olayları yakından ve büyük endişeyle takip etmeye devam ediyoruz" "ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile bugün telefon görüşmesi yapacak".

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye'deki olayları "yakından" ve "büyük endişe" ile takip etmeye devam ettiklerini söyledi.

Psaki, günlük basın brifinginde, Taksim Gezi Parkı'na yönelik olaylarla ilgili soruları da yanıtladı.

"Türkiye'deki olayları yakından ve büyük endişeyle takip etmeye devam ediyoruz" diyen Psaki, şöyle konuştu:

"Orada olanlara dair, müttefiklerimiz ve bölgedeki birçok lider tarafından da geniş çaplı endişelerin dile getirildiği gerçeğine işaret etmek isterim. Dün bu konuda biraz konuştuk, ama bugün tekrar yineleyeyim; bazı esnalarda polisin aşırı güç kullanımına dair çok kaygılıyız ve tam kapsamlı bir soruşturma çağrılarına destek veriyoruz. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve diğerlerinin durumu yatıştırmaya dönük çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Bunun ülkeye etkisinin olacağından umutluyuz ve olumlu bir adım olduğunu düşünüyoruz."

Psaki, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bugün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir telefon görüşmesi yapmasının planlandığını da bildirdi.

Görüşmede, birlikte çok yakından çalıştıkları Suriye dahil bir dizi konunun ele alınmasını beklediğini ifade eden Psaki, Kerry'nin görüşmede ayrıca Türkiye'deki olaylara ve sahadan gelen bazı haberlere dair kaygılarını dile getireceğini belirtti.

Psaki, "Bu, iki ülkenin en üst düzey yetkilileri arasındaki ilk telefon görüşmesi mi olacak?" yönündeki soru üzerine, "Türkiye'deki büyükelçimiz (Francis J. Ricciardone), Türk yetkililerle üst düzeylerde yakın temas halinde oldu. Ancak Bakan Kerry açısından, evet bu ilk telefon görüşmesi olacak" dedi.

"Son 4 güne baktığınızda, Türk hükümetinin gösterileri bastırmada çok sert olduğunu düşünüyor musunuz?" yönündeki soruyu Psaki, "Buna ilişkin bir değerlendirme yapmak istemiyorum. Tabii ki bir soruşturma olacak. Sahada polis tarafından aşırı güç kullanımına dair büyük endişemizi ifade ettik. Buna bakacaklar. Tüm tarafları ülkede sükuneti teşvik etmeye çağırıyoruz" diye yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Türk hükümetinin gösteri yapanlara yönelik suçlamalarına" dair bir sorusuna karşılık da Psaki, "Bu haberleri gördüm. Tüm Türk yetkilileri, sükunet çağrısı yapmaya odaklanmaya, çabalarını ülkede sükunetin sağlanması üzerine odaklamaya çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, ülkesinin, insanların barışçıl şekilde gösteri düzenleme hakkının bulunduğuna yönelik inancını da yineledi. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Türkiye Taksim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title