Haberler

Taksim'e 35 Emekçinin Anıtı Dikilsin

Taksim'de bir araya gelen çeşitli parti ve sivil toplum örgütü üyeleri, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri andı.1 dakikalık saygı duruşunda bulunan grup, basın açıklamasının ardından kazancı yokuşu girişine karanfil bıraktı.

Taksim'de bir araya gelen çeşitli parti ve sivil toplum örgütü üyeleri, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri andı. 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan grup, basın açıklamasının ardından kazancı yokuşu girişine karanfil bıraktı. KESK Eski Genel Başkanı Sami Evren, "Taksim alanını, 1 Mayıs alanı yapan 35 emekçinin kanıdır. Bu kanın hesabı verilmeden Taksim mücadelesi bitmez. Bu alana 35 emekçinin anıtı dikilmeden emekçilerin mücadelesi sona ermemelidir" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), 78'liler Girişimi, 12 Eylül'ü Yargılama Platformu, EHP'nin de aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütü ve parti üyesi yaklaşık 100 kişilik grup, saat 12.00 sıralarında Kazancı Yokuşu girişinde toplandı. Grup, "1 Mayıs 1977 katliamını araştırma ve adalet komisyonu kurulsun","Taksim Meydanı değil, 1 Mayıs Meydanı", "Sabahın bir sahibi var, 1 Mayıs 1977 katliamının hesabını sorarlar birgün sorarlar", "12 Eylül'ü aklama yargıla" yazılı çeşitli pankart ve dövizler açtılar. Ölenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından grup adına ortak basın açıklamasını 78'liler Girişimi Yöneticisi Yunus Bircan okudu.

Bircan, "1 Mayıs 1977 katliamını düzenlediklerini açığa çıkarmak, sorgulamak ve hesaplaşmak için 78'liler girişimi olarak 2006 yılında dosya açtık. Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde İçişleri Bakanlığı'na başvurarak katliam günü görevli olan tüm resmi-sivil güvenlik ve istihbarat görevlilerinin kimliklerinin tarafımıza bildirilmesini istedik. Aradan altı yıl geçti. Madem ki mahkemeye, 1 Mayıs katliamı davası dosyası 'devlet sırrı' denilerek açık edilmiyor. Biz de 1977 darbe girişimini ve 1 Mayıs 1977 katliamı şüphelilerini açıklıyoruz" dedi.

Yunus Bircan şöyle konuştu:

"Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Namik Kemal Ersun, Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral Recai Ergin, TRT Müdürü Korgeneral Musa Öğün'ün yanı sıra 200 subay darbe girişiminde bulundukların dolayı re'sen emekliye sevk edildiler. TİSK Başkanı Halit Narin ve MHP Genel Başkanı Alpaslan Türkeş destek verdiği iddiaları araştırılmadı, sorgulanmadı. MİT'çi Hiram Abbas, MİT'çi Mehmet Eymür, MİT İstanbul Daire Başkanı Nuri Gündeş, MİT'çi Orhan Kilercioğlu, Türkeş'in dünürü MİT Hukuk Dairesi Başkanı Şahap Homriş, Özel Harp Dairesinden yine Türkeş'in damadı Davut Homriş rol aldıkları iddiaları araştırılmadı, üstü örtüldü. İstanbul Emniyeti 1 Şube Müdürü Mete Altan, katliamın yapıldığı Sular İdaresinden sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Gür ve yine İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Akzambak'la ilgili iddialar araştırılmadı, üstü örtüldü."

Yunus Bircan, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın şahsında 12 Eylül darbecilerinin yargılandığını belirterek, "Ama onlarla bitmiyor. 12 Eylül davasının genişlemesi gerekiyor. Bunun için de 1 Mayıs 1977 katliamının şüphelileri başta olmak üzere 12 Eylül öncesi ve sonrası tüm katliam ve cinayet şüphelilerinin yargı önüne çıkarılması gerekiyor." dedi.

TAKSİM'E 35 EMEKÇİNİN ANITI DİKİLMELİ

KESK Eski Genel Başkanı Sami Evren, Taksim Meydanının yıllarca emekçilere kapatılarak yasaklandığını ifade ederek, "Taksim alanını, 1 Mayıs alanı yapan 35 emekçinin kanıdır. Bu kanın hesabı verilmeden Taksim mücadelesi bitmez. 1 Mayıs emekçilerin mitingi bir basın açıklaması değildir. 1 Mayıs emekçilerin en politik gösterisidir. O nedenle buradan ilan ediyorum. Bu alana 35 emekçinin anıtı dikilmeden emekçilerin mücadelesi sona ermemelidir. Taksim düzenlenmesini yeniden yapıyorlar. Bu anıtın karşısına kazancı yokuşuna emekçi anıtı dikilmek zorundadır. Devlet özür dilemediği, buraya anıt dikmediği sürece, burada attığımız karanfiller her zaman çöpçüler tarafından toplandığı sürece biz burada yılmadan usanmadan olmak zorundayız." dedi.

Yapılan konuşmaların ardından basın açıklamasında geçen şüphelilerin isimleri tek tek okundu. Grupta hep birlikte 'yargılansın' şeklinde bağırdı. Grup, ölenlerin anısına kazancı yokuşu girişine karanfiller bıraktıktan sonra dağıldı. - İstanbul / Beyoğlu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

1 Mayıs Taksim Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Uraz Kaygılaroğlu olayı nedir? Kaygılaroğlu neden linç edildi? Açıklama yaptı mı? RÖNESANS GAYRİMENKUL HALKA ARZ: Rönesans Gayrimenkul katılım endeksine uygun mu, kaç lot verir? Hastane randevusu alıp gitmeyenlerin cezası ne olacak? Fahrettin Koca açıklama yaptı mı? ABD Başkanı Biden'dan skandal açıklama! | Biden ne söyledi? Biden amcasının yendiğini mi söyledi? Zeynep Bastık hasta mı? Zeynep Bastık'ın sağlık durumu nasıl? Zeynep Bastık neden ameliyat oluyor? Azra Akın'ın çocuğu mu oldu? Azra Akın'ın çocuğunun cinsiyeti ne? Azra Akın'ın kaç çocuğu var? Terör örgütü sözde sorumlusu Fehmi Oral Meşe yakalandı mı? Fehmi Oral Meşe kimdir? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak? AKOM uyardı! İstanbul'da sağanak yağış mı bekleniyor? Kabine'de değişim olacak mı? Ömer Çelik sorulara ne cevap verdi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı şifresiz mi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı hangi kanalda, ücretsiz mi, bedava mı olacak? Meliha Akyol kimdir? AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol kaç yaşında, nereli? Kahramanmaraş'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! Kahramanmaraş'ta kaç şiddetinde ve büyüklüğünde deprem oldu? SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ YATTI MI? 31 Mart Yerel Seçim görevli ücretleri ne zaman hesaplara yatırılacak? HALKA ARZ TAKVİMİ | Bu hafta hangi şirketler halka arz oluyor? Hangi şirket halka arz oluyor, kaç lot veriyor? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 17 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title