Haberler

Tahran: İran'da Seçim Heyecanı

İran'da Cuma Günü Yapılacak Yerel Şura ve Bilgeler Meclisi Seçimleri İçin Hazırlıklar Tamamlandı.

İran'da Cuma günü yapılacak Yerel Şura ve Bilgeler Meclisi seçimleri için hazırlıklar tamamlandı.

İranlılar Cuma günü, ülkenin dini liderini seçen ve kontrol eden Bilgeler Meclisi, mahalli yönetimleri belirleyen Yerel Şura ve aralarında Tahran'ın da bulunduğu bazı bölgelerde milletvekili ara seçimleri için sandık başına gidecek. 4. dönem Bilgeler Meclisi ile 3. dönem Yerel Şura seçimleri için siyasi partiler ve grupların oluşturduğu ittifaklar seçimden zaferle çıkmak için yoğun çaba harcıyor. Perşembe akşamı başlayacak olan seçim yasaklarına kadar bir yandan oluşturulan & ittifaklar diğer yandan da bağımsız adaylar, duvar afişleri ve evlere bıraktıkları broşür ve el ilanlarıyla programlarını halka anlatmaya çalışıyor.

Parti ve grupların hummalı seçim çalışmalarına karşı halkın seçimlerden beklentileri ise farklılık arz ediyor. Özel bir şirkette yönetici olan Muhsin Darabi, "Bilgeler Meclisi, ülkenin rehberini seçen ve denetleyen bir meclis olduğu için hassas ve kendine özgü bir yapısı var. Bu yüzden de adayların daha iyi tanınması gerektiğini düşünüyorum. Bilgeler Meclisi'nin altında, meclis ve bunun da altında yerel şuralar var. Özellikle şu anda gündemde Yerel Şura var. Yerel şuralar, belediye başkanı seçimi, şehrin idaresi, trafik, hava kirliği gibi vatandaşın sosyal sorunlarına çözüm bulan bir yapı. Bundan dolayı halkı için önemli" dedi.

Diğer yandan seçimlerde bağımsız genç aday mühendis Ali Asger Mehrabi Mahani de, "Gençlerin sorunlarına çözüm için genç yöneticilerin gelmesi gerekir. Gençlerin eğlence, eğitim, sağlık gibi sorunlarına çözüm için çalışmanın yanı sıra, gençlere iş imkanı oluşturulması yönünde projeler geliştireceğim" şeklinde konuştu.

Seçmen yaşının 15 olduğu İran'da ilk kez oy kullanacak olan Mesud Movlei genç adaylara oy vereceğini belirterek, seçimlerin sorunsuz geçmesini temenni ettiğini söyledi.

Adaylar seçim kampanyaları çerçevesinde değişik fikirlerle oy toplamaya çalışırken, posterlerine "Bana oy vermeyin" yazan adayın seçim kampanyası dikkat çekti.

Öte yandan 86 üyeli Bilgeler Meclisi'ne girmeye hak kazanan adaylar 10 yıl bu görevde kalacak. Bilgeler Meclisi'ne girmek isteyen adaylar aralarında eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafescani, Tahran Cuma imamlarından Ayetullah Ahmed Cenneti, Ahmed Hatemi gibi isimler de var. Seçimlere halkın ilgisini arttırmak için parti ve grup temsilcileri radyo ve televizyon programlarına katılarak sürekli "seçimlere katılın" çağrısında bulunuyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title