Haberler

Tahran: Başbakan Erdoğan'ın İran Ziyareti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran Ziyaretinde, Ağırlıklı Olarak Bölge Meseleleri Ele Alındı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyaretinde, ağırlıklı olarak bölge meseleleri ele alındı.

Çalışma ziyareti için Tahran'a gelen Başbakan Erdoğan'ın, İran temasları sona erdi. İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Perviz Davudi'nin resmi davetlisi olarak Tahran'a gelen Erdoğan, sırasıyla Perviz Davudi, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, İran dini lideri Ayetullah Ali Hameney, İslam Nizamı Maslahatı Teşhis Konseyi Başkanı Haşimi Rafsanncani ile ayrı ayrı görüştü. Başbakan, Dışişleri Bakanı Menuçehr Muttaki ile de görüştü. Başbakan Erdoğan'ın bu görüşmelerinde ana gündem konusu ise bölgesel meseleler ve özellikle Lübnan, Filistin ve Irak'ta yaşanan gelişmeler oldu. Irak ve Lübnan'daki gelişmelerin, etnik ve mezhep çatışmalarına doğru süreklenmesinden duyulan kaygıların dile getirildiği görüşmelerde Başbakan Erdoğan, Lübnan, Irak ve Filistin'de siyasi birliğin korunması gerektiğini hatırlattı.

Kendisiyle yapılan görüşmede Hamaney de, İslam dünyasının insani ve doğal kaynaklarının zenginliğine işaret etti ve İslam dünyasının imkan ve potansiyelinin farkına vararak, bu imkanları sorunların çözümünde kullanması gerektiğini ifade etti. Ayetullah Hamaney, Irak'ın parçalanmasının bölge için büyük bir felaket olacağını ifade etti ve Irak'ta istikrarsızlık ve güvensizlikte Amerika ve İsrail istihbarat teşkilatlarının rolü olduğunu savundu. İran dini lideri; Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Ahmed Davutoğlu ile Ayetullah Hamaney'in uluslararası ilişkiler danışmanı ve eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti'nin de hazır bulunduğu görüşmede Lübnan, Filistin ve Irak'ta mevcut durumun Amerika'nın müdahalesinin bir sonucu olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Irak, Filistin, Lübnan meselelerinde İslam ülkelerinin, özellikle de bölge ülkelerinin daha aktif olması gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title