Haberler

Tahran: Annan'ın İran Ziyareti

İki günlük görüşmelerde bulunmak üzere Tahran'a gelen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, ziyaretinin ikinci gününde Dışişleri Bakanı Menuçehr Muttaki ile ortak basın toplantısı düzenledi.

İki günlük görüşmelerde bulunmak üzere Tahran'a gelen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, ziyaretinin ikinci gününde Dışişleri Bakanı Menuçehr Muttaki ile ortak basın toplantısı düzenledi.

İran'ın bölgede önemli bir ülke olduğunu belirten Kofi Annan, Tahran'da Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, İslam Nizamı Maslahatı Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani, Başmüzakereci Ali Laricani, Dış Siyaset Strateji Komisyonu Başkanı Dr. Kemal Harrazi ve Dışişleri Bakanı Menuçehr Muttaki ile olumlu görüşmeler yaptığını söyledi. Yaptığı görüşmelerde, İran'ın, 1701 sayılı kararnamesinin uygulanması ve Lübnan'ın yeniden yapılanması için İran'ın hazır olduğunu belirten Annan, İran'ın uluslararası alanda önemli bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Uluslararası alanda önemli ülkelerin yardımlarına ihtiyacımız vardır" dedi. BM Genel Sekreteri, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ile yaptığı görüşmede, İran'ın nükleer programlarının da gündeme getirildiğini belirterek, Ahmedinecad'ın, görüşmeler başlamadan önce uranyumun zenginleştirilmesi işlemini durdurmayı kabul etmediğini hatırlattı.

İran'ın nükleer çalışmaları konusunda Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA), BM Güvenlik Konseyi, İran ve 5+1 grubu ile temas halinde olduklarını da dile getiren Kofi Annan, "Ben BM Genel Sekreteri olarak bu konuda görev üstlendim ve görevimi de yapıyorum" diye belirtti. İran temasları sırasında, İran'ın nükleer çalışmaları, Lübnan'ın meseleleri ve 1701 sayılı kararname ve İran'ın başkenti Tahran'da açılan "Holukast Gerçeği" isimli karikatür sergisinin de ele alındığını söyleyen Annan, "Fikir özgürlüğü vardır ama, bu konuda fikir özgürlüğünden yararlanırken daha dikkatli olunması gerekir. Holukast tarihi bir olaydır ve kabul edilmesi gerekir. Çocuklarımıza, ikinci dünya savaşında nelerin olduğunu öğreterek, bir daha bunların yaşanmasına izin vermeyelim" diye konuştu. Lübnan ve 1701 sayılı kararnameyle ilgili bir soruya cevap veren Annan, "İsrail ve Lübnan hükümetleri 1701 sayılı kararnameyi kabul etmiş ve hükümetler buna kabul oyu vermişlerdir" diyerek, anlaşmaya uyulacağını belirtti. Annan ayrıca, Lübnan muhasarasına dikkat çekerek, İsrailli yetkililere görüştüğünü ve bu görüşmede, Lübnan'a yönelik kara, deniz muhasarasının kaldırılmasını istediğini bildirdiğini kaydetti. Uluslararası barış gücüne önümüzdeki ayın başlarında 5 bin asker daha ekleneceğini ve bölgeye 16 bin Lübnan askerinin yerleştirileceğini söyleyen Annan, "Ümit ediyorum, İsrail tamamen bölgeden geri çekilir" diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Muttaki de yaptığı açıklamada, "Sayın Annan ile İran ve bölge meselelerini görüştük. Lübnan, Filistin gibi bölge sorunlarını ve İran nükleer meselesini görüştük" açıklamasında bulundu. Lübnan'a barış ve huzurun yerleşmesi için İran'ın BM ile işbirliğine hazır olduğunu hatırlatan Muttaki, Lübnanlı esirlerin ve İsrailli iki askerin de serbest bırakılması için BM'in yaptığı çalışmalara da insani değerler bakımından destek verdiklerini belirtti. İran Dışişleri Bakanı açıklamasında, Annan'ın, İran'ın haklarının güvence altına alınması ve İran'ın nükleer konusunda şeffaf çalışmaları hakkında aydınlandığını ve 5+1 grubu öneri paketine verilen cevabın bir kopyasını da kendisine verdiklerini söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title