Haberler

Tabip Odalarına Tepki

AKP Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya, Tabip Odalarının Türkiye'nin Yıllardır Beklediği Aile Hekimliğine Karşı Olmasını Hayretle Karşıladığını Söyledi.

AKP Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya, tabip odalarının Türkiye'nin yıllardır beklediği aile hekimliğine karşı olmasını hayretle karşıladığını söyledi.

Batı ülkelerinde, Avrupa'nın merkez teşkil eden ülkelerinin hepsinde aile hekimliği uygulaması bulunduğuna dikkat çeken Uzunkaya, "Aile hekimi, insanımızın sağlığını takip edecek. Ben Hollanda'da görev yaparken bu hizmeti aldım. Aile hekimliğinin ne olduğunu yaşayan biri olarak söylüyorum. Doktor sizi arıyor, halinizi hatırınızı soruyor. 'Siz bana baş ağrınız dolayısıyla 15 gün önce gelmiştiniz, nasıl oldunuz. Müsaitseniz gelin bakalım. Değilseniz biz gelelim' diyor. 1980'lerin başında bu tabloyu gördüğümde samimiyetimle söylüyorum bir insan olarak 'Türkiye'ye bu anlayış ne zaman gelecek?' diye gıptayla izlerdim" dedi.

Bu uygulamanın yıllardır konuşulduğunu, bütün iktidarların konuştuğunu ifade eden Musa Uzunkaya, bu uygulamaya ideolojik yaklaşımların doğru olmadığını söyledi.

Uzunkaya, Türkiye'de doktor sayısı az olduğundan şimdilik 2 bin 500- 3 bin 500 arasında hastayla bir aile hekiminin ilgileneceğini, Avrupa'da bu sayının az olduğunu ancak Türkiye'nin de bu normlara kısa sürede ulaşacağını anlattı.

Aile hekimliği uygulamasının sağlık harcamalarını da düşüreceğini anlatan Uzunkaya, şöyle konuştu: "Çünkü bakımlı, zamanında hastalığı teşhis edilmiş bir insanla, hastalığı son haddeye gelmiş bir insana yapılan harcama arasında büyük fark olur. Aile hekimliğinde insanımız adım adım izlenecek. Ciddi hastalığı olan hasta bir üst tedavi merkezine yönlendirilecek. Kişinin kendisinin önemsemediği hastalığı teşhis edecek ve zamanında tedavi uygulayacak. Ben, tabip odalarının aile hekimliğinin içeriğine bakmadan eleştirmelerini sağlıksız buluyorum. Doktorların menfaati için tepki gösteriyorlarsa Samsun'da aile hekimliği için çok sayıda doktor müracaat etti, yerleri belirlendi. Gelirleri de iyi olacak. İnsan için tepki gösteriyorlarsa insanlarımız da rahat edecek. Güler yüzlü, ilgilenen, insan halinden anlayan doktorluk devri başlayacak. Her vatandaş, köyünde, beldesinde, şehrinde aile hekiminden sağlık hizmeti alacak. Bu kadar sağlıklı bir uygulamayı tersine çevirip halka sunmaya çalışan tabip odalarını anlamak mümkün değil."

Samsun'da mart ayında başlayacak aile hekimliğinde çok başarılı olunacağını ve bu başarının ideolojik yaklaşımlara en güzel cevap olacağını açıklayan Uzunkaya, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın doktor yetiştirilmesiyle ilgili çağrısını da hatırlattı.

Türkiye'nin 100 bin hekime ihtiyacı olduğunu anlatan Uzunkaya, şunları söyledi: "En az 100 bin hekime ihtiyaç var. Sağlık açısından şu an yeteri kadar hizmet alamayan toplumumuzun belki 100 binden de fazla hekime ihtiyacı var. Ne yazık ki bu eksiklik bugüne kadar giderilememiş. Bunu da AKP iktidarı çözecek. Hekim açığını kapatacağız. Ama bu sorunlar yılların birikimi, imkanlar ölçüsünde kısa zamanda olacak."

(AG-SA-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title