Haberler

Süryeniler' Den Devlet Ve Pkk Arasında Arabulu Rolü Bdp'li İl Genel Meclis Üyesi Gabriel, Harekete Geçeceklerini Söyledi Süryeniler' Den Devlet Ve Pkk Arasında Arabulu Rolü

Mardin'in Midyat İlçesi'ndeki 'asuri, Süryani, Keldani Barış İnisiyatifi' Sözcüsü Jakop Gabriel, Kalıcı Barışın Sağlanması İçin Devlet ile Terör Örgütü PKK Arasında Arabuluculuk Yapmaya Hazırlandıklarını Söyledi.

MARDİN'in Midyat İlçesi'ndeki 'Asuri, Süryani, Keldani Barış İnisiyatifi' sözcüsü Jakop Gabriel, kalıcı barışın sağlanması için devlet ile terör örgütü PKK arasında arabuluculuk yapmaya hazırlandıklarını söyledi.

BDP İl Genel Meclisi üyesi olan ve ilçede şarap fabrikası kurma çalışmalarını sürdüren işadamı 47 yaşındaki Gabriel, barışsever ve hümanist olarak nitelendirdiği Asuri, Süryani, Keldaniler'in çatışmalar konusunda taraf olmadıklarını ancak yine de 'paylarına düşeni' aldıklarını söyledi. Jakop Gabriel, "Birçok Süryani insanımız tutuklandı, işkencelerden geçirildi. 70'e yakın insanımız failli meçhul olaylarda vuruldu, birçok köyümüz boşaltıldı ve geriye kalan insanlarımız göçe zorlandı" dedi.

Cumhurbaşkanı, Başbakan, TBMM Başkanı, muhalefet partilerinin başkanları ve PKK ile çeşitli görüşmeler yapacaklarını belirten Jakop Gabriel, yıllardır devam eden ve on binlerce insanın canına mal olan savaşın kalıcı barışa dönüşmesi ve sorunun demokratik yollarla çözülmesi için, görevler üstleneceklerini belirtti.

"SORUMLULUKTAN KAÇMAYACAĞIZ"

1980 yılı ortalarında göç ederek olarak İsveç'e yerleşen ve 24 yıl sonra yeniden 3 bin Süryani'nin yaşadığı Mardin'in Midyat İlçesi'ne dönen yerleşen inisiyatif sözcüsü Jakop Gabriel, barışa öncülük yapmanın kendileri için onur verici misyon olduğunu söyledi. Taraflarla, karşılıklı demokratik diyalog ortamını inşa etmek için üzerlerine düşen hiçbir sorumluluktan kaçmayacaklarını, bunun için büyük gayret çaba harcayacaklarını belirten Gabriel, herkesin korktuğu ve yüklenmekten kaçındığı bu sorunun çözümü için her türlü görevi yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Jakop Gabriel, bu toprakların insanı olduklarını ve bugüne kadar akan kardeş kanının durmasını istediklerini bildirirken şöyle dedi:

"PKK'nın eylemsizlik kararına devlet ve hükümet yetkililerinin kulak vermesi ve bunu kalıcı hale getirmesi için gereken çaba harcanmalıdır. Bizler, PKK ile devlet arasında arabulucu olmaya ve her türlü rolü almaya hazırız. Arabuluculuk rolümüz şekilden ibaret olmadığı gibi tarafların istek ve taleplerinin yerine getirilmesi için yoğun bir şekilde çalışacağız."

"TARAF DEĞİLDİK PAYIMIZA DÜŞENİ ALDIK"

Bölgede huzurun sağlanması halinde anavatanlarından Avrupa'ya göç eden Süryaniler'in tekrar topraklarına dönme umutlarının artacağını vurgulayan Asuri Süryani Keldani Barış İnisiyatifi Sözcüsü Jakop Gabriel şöyle dedi:

"Barışsever ve hümanist Asuri, Süryani, Keldani halkımız, bu savaş ortamında, taraf olmamamıza rağmen, yine de payımıza düşeni aldık. Birçok Süryani insanımız tutuklandı, işkencelerden geçirildi. 70'e yakın insanımız failli meçhul olaylarda vuruldu, birçok köyümüz boşaltıldı ve kalan insanlarımız göçe zorlandı. Bu durumu doğru değerlendirdiğimiz de halklar arasındaki bu kanlı savaşın, bir an evvel durdurulması ve böylece, barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. İnsanlık tarihi boyunca, böylesi ortamlardan kazançlı çıkanlar varsa, o da yaşamı eşit temelde topluma, halklara ve bireylere fazla gören kesimlerdir. Ayrıca savaş rantı üzerinde geçinen gerici, çıkarcı ve faşist zihniyetli politik sistemlerdir"

Gabriel, bütün kurum, kuruluş, siyasi bireyler, din adamları, aydın insanlar ile barışsever insanları, her alanda barışı desteklemeye çağırdıklarını ifade ederek, "Bilindiği gibi 30 yılı aşkın bir süredir, ülkemizde düşük yoğunluklu bir savaş yaşanmaktadır. Bu savaş, salt Türk, Kürt halkıyla sınırlı kalmamış, dolayısıyla bir yerde ateş varsa, orada bulunan ne varsa, yangından payını almıştır. Savaş bilançosuna baktığımızda, beraberinde getirmiş olduğu tahribatlar çok büyüktür" dedi.

MHİ(GG/İD) (FOTOĞRAF)LBRV3 LBLGMESMEN LBCD07DA0907 LBCT0F023038 LBAUIDORTKAR LBMD07DA0907 LBMT0F09345B LBRP LBPJ LBCMSÜRYANİLER'DEN DEVLET İLE PKK ARASINDA AR LBKY "şşş

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title