Haberler

'Suriyeliler İçin İleri Düzey Türkçe Eğitimi" Projesi

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) yetkilileri, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği ve Avrupa Birliği desteğiyle gerçekleştirdikleri "Suriyeliler için ileri düzey Türkçe eğitimi" projesi kapsamında İstanbul Üniversitesi (İÜ) Dil Merkezinde (DİLMER)...

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) yetkilileri, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği ve Avrupa Birliği desteğiyle gerçekleştirdikleri "Suriyeliler için ileri düzey Türkçe eğitimi" projesi kapsamında İstanbul Üniversitesi (İÜ) Dil Merkezinde (DİLMER) eğitim gören öğrencileri ziyaret etti.

Üniversitenin Avcılar Yerleşkesinde gerçekleştirilen ziyarette, yetkililer öğrencilerle görüştü, Türkçe'yi öğrenme düzeyleriyle ilgili öğretmenlerden bilgi aldı.

YTB Ortadoğu Koordinatörü Mehmet Nedim Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin 2013 yılında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına (AFAD) bağlı kamplarda üniversiteye hazırlanan öğrencilere Türkçe eğitimi verilmesiyle başladığını söyledi.

Aslan, 2015'te projeyi şehir merkezlerindeki üniversitelerde devam ettirdiklerini anlatarak, "Bu sene itibariyle 4 bin 300 civarında öğrencimiz eğitim görüyor. Şu ana kadar proje kapsamında ileri düzey Türkçe eğitiminden toplamda 12 bin 250 öğrenci yararlandı." dedi.

Öğrencilerin bir kısmının eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldığını bir kısmının da eğitimini alamadığını aktaran Aslan, Suriyeli öğrencileri kendi ülkelerini kalkındırmaları için insan kaynağı olarak yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Mehmet Nedim Aslan, öğrencileri topluma kazandırmak ve hem kendi ülkeleri hem Türkiye için faydalı bireyler olmalarını sağlamak istediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu insanlar bizim misafirimiz. Zorunlu nedenlerle ülkelerinden göç etmek zorunda kalmışlar. Eğitim her insan için kutsal bir haktır. Bu insanların da haklarından yararlanmalarını istiyoruz. İstanbul Üniversitesi, Sabahattin Zaim Üniversitesi, Aydın Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesinde 517 öğrencinin eğitimleri devam ediyor. Bu yıl için proje 20 Kasım'da başladı ve 9 ay sürecek. Şunu gördüm, öğrenciler gerçekten Türkçe'yi çok iyi öğrenmişler. Hem öğrencilerimiz çok istekli hem de hocalarımız özverili. Burada sadece dil öğrenmiyorlar aynı zamanda kültürümüzü de öğreniyorlar."

"Türkiye'de çok mutluyum ve kendimi hiç yabancı hissetmiyorum"

DİLMER'de Türkçe eğitimi gören Alivan Hassan ise 3 yıl önce lise öğrenimini tamamlamadan Türkiye'ye geldiğini ve hem Geçici Eğitim Merkezinden hem de Açıköğretim Lisesinden diploma aldığını anlattı.

Alivan, burs alarak DİLMER'de türkçe öğrendiğini belirterek, "Öğretmenlerimiz bize çok yardımcı oluyorlar. Türkçe öğrendikten sonra üniversiteye gitmek istiyorum. Mimar olmayı hedefliyorum. Resim yapmayı çok seviyorum. Türkiye'de çok mutluyum ve kendimi hiç yabancı hissetmiyorum." ifadelerini kullandı.

Suriye'de okuduğu tıp fakültesini savaş nedeniyle yarım bırakarak Türkiye'ye gelen 23 yaşındaki Hasan Altwair, Türkçe öğrendikten sonra okumaya devam etmek istediğini dile getirdi.

Altwair, "Buraya geldiğimde hiç Türkçe biliyordum. DİLMER'de çok iyi Türkçe öğreniyorum. 7 aydır Türkiye'deyim. Yatay geçişle Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesine kaydımı aldırdım. Dil eğitimim bittikten sonra 3. sınıftan başlayacağım. Okulum bittikten sonra başarılı bir doktor olmak istiyorum." diye konuştu.

Yaklaşık 4 yıl önce Halep'ten Türkiye'ye gelen 18 yaşındaki Rayan Aldibo da DİLMER'e gelmeden önce evde film seyrederek ve kelime ezberleyerek Türkçe öğrenmeye çalıştığını kaydetti.

Liseyi Geçici Eğitim Merkezinde okuduğunu belirten Aldibo, "Kursa başladıktan sonra Türkçe'mi ilerlettim ve kuralları öğrendim. Buradan çok faydalandım. Türkçenin kurallarını öğrenmeye başladım." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Üniversitesi Birleşmiş Milletler Avrupa Birliği Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title