Haberler

Suriyeliler Bayram İçin Ülkelerine Gidiyor

Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyelilerin, Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan gidişleri devam ediyor.

Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyelilerin, Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan gidişleri devam ediyor.

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatları ile güvenli hale getirilen Azez, Mare, Soran, Aktarin, Çobanbey, Afrin, Cerablus ve El Bab gibi bölgelerdeki yakınlarının yanında bayramı geçirmek üzere randevu alan yaklaşık 74 bin Suriyeli sığınmacıdan 18 bin 500'ü ülkesine döndü.

Suriyelilerin işlemleri, Göç İdaresi İl Müdürlüğü, jandarma ve polis ekiplerinin nezaretinde tamamlanırken, Kilis Halk Sağlığı Müdürlüğünce kurulan sağlık merkezinde de 0-15 yaş grubundaki çocukların eksik aşıları tamamlandı.

Güvenlik güçleri ve sağlık ekipleri sıcak havadan olumsuz etkilenen çocuk, kadın ve yaşlılar ile özel ilgilendi.

Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerince son kontrolleri yapılan Suriyeliler, otobüslere bindirilerek ülkelerine gönderildi.

"Bir haftadır heyecandan uyuyamıyorum"

Suriyeli Zekeriya Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iç savaşın şiddetini artırması sonucu 3 yıl önce birçok yakınını Halep'te bırakarak Türkiye'ye sığındığını belirtti.

Bayram dolayısıyla verilen izinle geçen yıl da ülkesine gittiğini anlatan Muhammed, savaşın başladığı ilk günden bu yana Türk halkının Suriyeli kardeşleri için ellerinden gelen her türlü fedakarlığı yaptığını ve yapmaya devam ettiğini söyledi. Muhammed, bugün de Türk devletinin verdiği izin sayesinde anne, baba ve kardeşlerini görebileceği için çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Zehra Fardosi de 6 yıl önce savaş nedeniyle Türkiye'ye geldiğinde daha 5 yaşında olduğunu, savaşın Suriye'deyken gördüğü tüm güzellikleri yok ettiğini ifade ederek, "Bir haftadır heyecandan uyuyamıyorum. Gideceğim kuzenlerimi göreceğim onlarla oynayacağım." dedi.

Dua el-Ahmet de 6 yıldır göremediği dedesi, ninesi, teyzeleri ve amcalarını görebileceği için çok mutlu olduğunu söyledi.

Bayramlaşmak amacıyla Suriye'ye gidenlerin dönüş işlemleri 26 Haziran saat 08.00'de başlayıp 6 Temmuz saat 17.00'de tamamlanacak.

Kaynak: AA / Güncel

Ramazan Bayramı Kilis Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title