Haberler

Suriyeli ve Türk çocuklar birlikte gezip öğreniyorlar

Güncelleme:

Suriyeli ve Türk çocuklar birlikte gezip öğreniyorlar

El ele tutuşan 10 Suriyeli ve Türk çocuktan 'Hepimiz biriz' sloganı

İSTANBUL - Ülkelerinde yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye'de yaşama tutunan 10 Suriyeli çocuk ve 10 Türk çocuk, "Oku keşfet" projesi kapsamında bir araya geldi. El ele tutuşarak İstanbul'da bulunan tarihi alanları birlikte gezen çocuklar, 'Hepimiz biriz' sloganı attı.

Suriyeli çocukların eğitim hakları için mücadele eden Yeryüzü Çocukları Derneği, tarafından düzenlenen "Oku-Keşfet" projesi ile Bağcılar'da yaşayan 10 Türk ve 10 Suriyeli çocukla önce Bağcılar Meydan'da bir araya geldi. Daha sonra da Gülhane Park'ının içinde yer alan İslam Bilimleri Müzesi'ni gezdi. Suriyeli çocuklar ve Türk çocukları çeşitli etkinliklerle aralarındaki önyargıları azaltmak ve ortak kültür bilinci kazandırma konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yola çıkan "Oku-Keşfet" projesiyle çocuklar haftada bir kez bir araya geliyor ve kendileri için hazırlanan programa çeşitli aktiviteler aracılığıyla katılım sağlıyor.

İlk başladığı günlerde oyun oynamaya bile çekinen çocuklar süreç ilerledikçe özgüvenlerini yeniden kazıyor. Çocuklar kendilerini hiçbir çekince yaşamadan ifade etmeye başladı. Tüm etkinlikler iki toplumun ortak değer ve kültürleri göz önünde bulundurularak hazırlandı. Böylece etkinliklere katılan Suriyeli ve Türk çocuklarda ortak kültür bilincinin oluşmasına katkı sağlanacak. Ortak kültür bilinci ise tarih, din, coğrafya, bilim, sanat ve edebiyat gibi temalar dikkate alınıp, her iki toplum tarafından da değerli kabul edilen şahsiyetlerin hayatları üzerinden çocuklara veriliyor. Çocuklar okudukları kitaptaki terimlere göre yer belirledi. Daha sonra Gülhane Park'ı içinde yer alan İslami Bilimler Müzesi'nde rehber eşliğinde tarihi kişilerin eserleri gösterildi. Gülhane Park'ında doyasıya eğlenen çocuklar soluğu çimlere oturarak aldı. Oku Keşfet projesiyle 'Hepimiz biriz' slogan atan Suriyeli ve Türk çocuklar, el ele kardeşlik mesajı verdi.

"Amacımız negatif algıyı ortadan kaldırmak"

Kültür bilinçleri ve hayal güçleri bambaşka bir noktada olduğunu anlatan Yeryüzü Çocukları Derneği Kurumsal İletişim Sorumlusu Nesibe Yolbir, "Oku-Keşfet Projesiyle 10 tane Türk 10 tane Suriyeli çocuğumuzu bir araya getirerek sınırların katılığını, kırıcılığını ve ayrımcılığını bertaraf etmek istedik. Her hafta özellikle ortak kültürümüz de yer alarak önce bir kitap okuduk. Okunan kitap üzerinde soru cevap şeklinde neler anladılar, ortak kelimelerin üzerine basarak işledik. Her hafta İstanbul'da bir bölgede bir yerde okuduğumuz değerle alakalı bir yeri gezdik gördük. Bu hafta da Biruni'yi ele almıştık. Biruni'nin eserlerini aynı şekilde onunla aynı dönem de yer alan tarihi kişilerin eserlerini görebileceğimiz İslam Bilimleri Müzesi'ne geldik. Ortak değerlerimizi, ortak kelimelerimiz, ortak tarihimiz üzerinden şimdi günümüzde var olan negatif algıyı ortadan kaldırmak. Bu küçük yaşta bu bilinci elde etmeleri için Oku-Keşfet Projesiyle çaba sarf ediyoruz. Bundan sonraki projede sayılarını artırarak devam ettirmek istiyoruz. Çocukların kültür bilinçleri ve hayal güçleri bambaşka bir nokta da olduğunu söyleyebilirim. Onların bir araya gelerek birbirlerini tanıyarak birbirlerini tanıdıkça ortak kültüre ve değere sahip oldukça sadece insan olarak bir ortak noktaya sahip olmanın verdiği mutluluğu yaşıyorlar. Bunu görmek bizi de mutlu ediyor. Bu projeyi 2 aylık bir proje olarak başlattık. Ağustos ayı itibariyle sona eriyor. Devamını da önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için tekrar planlayıp projemizi büyüteceğiz" dedi.

"Beraber gezdik eğlenerek öğrendik"

Her hafta Suriyeli kardeşleriyle başka bir bölgeyi gezdiğini söyleyen Malatyalı 11 yaşındaki Samet Akbaba, "Çok güzel bir ortamdayız. Her hafta başka bir yeri geziyoruz. Suriyeli kardeşlerimizle iç içeyiz. El eleyiz birlikteyiz, biz kardeşiz. Sonuçta hep birlikte yaşıyoruz. Onlar çok iyi insanlar çok iyi kişiler. Beraber gezdik, eğlenerek öğrendik. Müzede matematik geometri, fizik, kimya ve zamanla ilgili çok güzel şeyler vardı. Baya bilgi sahibi olduk" şeklinde konuştu.

"Kardeş gibi davranıyorlar, ayrımcılık yapmıyorlar"

Türk kardeşlerini çok sevdiğini söyleyen Suriye'den gelen 12 yaşındaki Beyhan Basmacı " Türk arkadaşlarımla bir aradayız. Onları çok sevdik bize çok iyi davranıyorlar. Kardeş gibi davranıyorlar, ayrımcılık yapmıyorlar. Müzeleri gezdik ondan önce kitap okuduk. Hocamız bitkileri tanıtarak anlattı. Çok eğlendik" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Türkiye Genel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title