Haberler

Suriyeli Umran, sınıf birincisi olduğu Türkiye'de tıp okumak istiyor

Güncelleme:

SURİYE'deki iç savaştan kaçıp gelerek 6 yıl önce Diyarbakır'a yerleşen ailenin oğlu Diyarbakır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi Umran Mella Ali (18), geçen yıl sınıf birincisi oldu.

SURİYE'deki iç savaştan kaçıp gelerek 6 yıl önce Diyarbakır'a yerleşen ailenin oğlu Diyarbakır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi Umran Mella Ali (18), geçen yıl sınıf birincisi oldu. Mella Ali, boş zamanlarda lokantada çalışarak, biriktirdiği parayla hem ailesine bakıyor hem de hayalini kurduğu tıp fakültesi için ücretli olarak kurslara gidiyor.

Suriye'nin Haseke kentinden iç savaştan kaçarak Türkiye'ye annesi, babası ve ağabeyiyle birlikte 2014'te gelen Umran Mella Ali, Diyarbakır'da yaşamını sürdürüyor. İlk iki yıl boyunca okuldan uzak kalan Mella Ali, Suriyelilere yönelik olarak 2017'de açılan okula gidip, kaydını yaptırdı. 8'inci sınıfı burada tamamlayan Mella Ali, daha sonra LGS'ye girdi. Ancak Türkçe bilgisi olmayan Mella Ali, okul kazanamayınca Diyarbakır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne kayıt yaptırdı. Başarılı olan Mella Ali, 2 yıldır sınıf birincisi olarak eğitimini sürdürüyor. Mella Ali, pandemi nedeniyle kısıtlı olarak gittiği okulundan kalan boş zamanlarda başta lokanta olmak üzere günübirlik işlerde çalışarak, biriktirdiği parayla hem ailesine bakıyor hem de hayalini kurduğu tıp fakültesi için ücretli olarak kurslara gidiyor.

'TÜRKÇEMİ GELİŞTİRDİM, 10'UNCU SINIFTA BİRİNCİ OLDUM'

Mella Ali, ülkesindeki savaştan dolayı sürekli patlamalar olduğunu ve okulların da bu sebeple kapandığını ifade ederek, "Türkiye'ye 2014'te geldik, burada okumayı devam ettirmek istiyordum. Yeni gelmiştik, maddi durumumuz biraz kötüydü, çalışmak zorundaydım. İş buldum, çalıştım fakat okula gidemedim. Babam yaptığı araştırmada Suriyeliler için okulun olduğunu öğrendi. Okula başvurup, kaydımı yaptırdım. Daha sonra LGS'ye katılmam gerekiyordu. Türkçem o kadar iyi değildi. Kendimi ifade edebilecek kadar biliyordum. Sınava girdim, başarı elde edemedim. Bunun üzerine kaydımı Diyarbakır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne yaptırdım. Meslek lisesinin ne olduğunu bilmiyordum. 9'uncu sınıf iyi geçti. Bütün kültür derslerini görüyordum. 10'uncu sınıfa geçtim, Türkçemi de geliştirdim. Kültür dersleri azaldı, bu kez daha çok atölyeye gidiyorduk, 10'uncu sınıfta birinci oldum" dedi.

'TÜRKİYE'DE TÜRKÇE, ALMANCA, İNGİLİZCE VE KÜRTÇE ÖĞRENDİM'

Suriye'de 5'inci sınıfa kadar okuduğunu ve temelinin iyi olmadığını anlatan Umran Mella Ali, Türkiye'de bulunduğu sürede Türkçe, Almanca, İngilizce ve Kürtçe öğrendiğini söyledi. Hedefinin tıp fakültesinde okumak olduğunu belirten Mella Ali, "Hayalimin peşinde koştum. Hem çalışıyordum hem okuyordum. Çalışıp, para kazanıyordum. Hem aileme veriyordum hem de dershaneye kaydolmak için para topluyordum. Kaydımı oluşturdum, çok iyi oldu. Matematik, fizik ve kimya dersleri benim için önemli. Çünkü benim hayalim tıp. Suriye'de Arapça biliyordum. Türkiye'de Türkçe, Almanca, İngilizce ve Kürtçe öğrendim. Biraz daha geliştirmek istiyorum. Burslu okumak istiyorum. Evimizde iki kişi çalışıyor. Annem ve babam biraz yaşlı, çalışamazlar. Benle ağabeyim tek çalışıyoruz. Biraz zor ama mücadele ediyoruz" diye konuştu.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Anadolu Lisesi Diyarbakır Türkiye Suriye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title