Haberler

GAZİANTEP - Suriyeli mülteci kızın hikayesini anlatacak kukla Amal, İngiltere yolculuğuna Gaziantep'ten başlayacak

Güncelleme:

Suriyeli 9 yaşındaki mülteci kız çocuğu Küçük Amal'ın hayatını anlatan "Yürüyüş (The Walk) Projesi" çerçevesinde hazırlanan 3,5 metre yüksekliğindeki kuklanın İngiltere'ye uzanan yolcuğu Gaziantep'te atacağı ilk adımla başlayacak.

Good Chance öncülüğünde hazırlanan ve Türkiye ayağında ise Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) ve İstanbul Kültür Sanat Vakfının (İKSV) desteklediği, sanatçılar Bergüzer Korel ve Halit Ergenç'in elçileri olduğu projenin çevrim içi tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan projenin Sanat Direktörü Amir Nizar Zuabi, bunun iddialı bir gezici kültür sanat festivali olduğunu söyledi.

Küçük Amal'ın Gaziantep'ten başlayarak Manchester'a kadar sürecek rotada 65 şehirde bulunacağını, 8 bin kilometre yol gideceğini ve 120'den fazla etkinliğe katılacağını ifade eden Zuanbi, "Bu, gezici kültür sanat festivali ve belgesel çekimi olmakla beraber mülteci konusuna yeni bir anlatım ve ifade tarzı getirmek gibi de bir iddiası olan bir projedir. Özellikle bu konuda algıyı değiştirmek üzere yola çıkıyor." dedi.

Zuabi, mültecilerin gittikleri yerlere katkı sunduklarına dikkati çekerek, kültür ve dilleri zenginleştirdiklerini dile getirdi.

Avrupa'dan bakıldığında mülteci krizinin Yunanistan sınırından başladığı algısının var olduğuna dikkati çeken Zuabi, şunları kaydetti:

"Biliyoruz ki, onun çok ötesinde Avrupa'ya gelmeden önce bu durum yaşanıyor. Özellikle son yaşadığımız kriz Suriye ve onun komşuları ile ölçeklendirilebilir. Bunun için de bizim projeyi Türkiye'den başlatmamız ayrı bir anlam ifade ediyor. Sahnesi 8 bin kilometre olan bir gösteri tasarlandı. Bu gösterinin kalbinde 3,5 metre yüksekliğinde, 9 yaşındaki bir kız çocuğu mülteci Küçük Amal'ı simgeleyen kukla var. Küçük Amal, bu yolculuğu sırasındaki karşılaştıkları, öğrendikleriyle büyüyerek güçlenecek."

Zuabi, projeyi İngiltere'de oturdukları yerden tasarlamak istemediklerini, rotadaki yerleşim yerlerinde oyuncularla ve kurumlarla tasarladıklarını anlatarak tüm partnerlere teşekkür etti.

SGDD-ASAM Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak ise günde 44 bin 500 kişi, dakikada 30 kişi ve her 2 saniye de bir kişinin doğduğu, büyüdüğü topraklardan ayrı kaldığını vurguladı.

Çocukların, en hassas göçmen grupları arasında bulunduğuna dikkati çeken Kavlak, şu ifadeleri kullandı:

"Dünya nüfusunun yüzde 30'unu oluşturan çocuklar, zorla yerinden edinmiş tüm insanların yüzde 42'ni oluşturmaktadır. 2018-2020 tarihleri arasında yaklaşık 1 milyon mülteci olarak doğmuştur. Çatışma, yoksulluklar nedeniyle binlerce insan daha iyi gelecek umuduyla özellikle de çocukları için dünyanın en ölümcül yolu alan Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşmak için hayatlarını tehlikeye atıyor. Dolayısıyla özellikle Küçük Amal'ın yürüyüşü bizim için bu çocukların maruz kaldığı durumu en iyi temsil eden organizasyonlardan biri olacak."

İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Girer Oymak ise projede bulunmaktan duyduğu heyecanı dile getirdi.

Her yıl yüz binlerce insanın savaş, kuraklık ve çevresel faktörlerden dolayı vatanlarını terk etmek zorunda kaldığından söz eden Oymak, "Her türlü tehlike ve acıyı göze alarak yollara düşüyorlar. Tüm bunları da insanca yaşama hayaliyle yapıyorlar. Vakıf olarak bu projenin içerisinde yer almamızın en önemli sebebi Küçük Amal'ın yürüyüşünün mültecinin ve özellikle çocukların yaşadığı bu krize insani bakış olmasıdır." diye konuştu.

Bergüzar Korel de projenin çok heyecan verici olduğunu vurguladı.

Ebeveynlerin çocuklarının üzerine titrerken milyonlarca mülteci çocuğun insanlık dışı şartlarda kaderlerine terk edildiğini dile getiren Korel, "Her şeyin başında dünyadaki tüm mülteci çocukların seslerini duyurmak ve onlara daha iyi koşullarda yaşam verebilmek hepimizin görevi. Hele çocuklar söz konusu olduğunda dil, din, ırk hiçbir şekilde fark etmemeli." dedi.

Halit Ergenç de ne zaman mülteci olmak zorunda kalacağını hiç kimsenin bilmediğine değinerek, "Gittikleri ülkelerdeki çocuklarla entegre olması, toplumun onlara kucak açması çok önemli. Bu açıdan Küçük Amal'ın yürüyüşü çok anlamlı. Türkiye'de 27 Temmuz'da Gaziantep'ten geçiş yapacak. En manidar olan kısmı İzmir'de canları pahasına kendilerini denize attıkları koylardan uğurlayacağız. Bu aslında umut verici bir proje." ifadelerini kullandı.

Proje çerçevesinde yerinden edilmiş milyonlarca mülteci çocuğun simgesi olan Küçük Amal'ın 3,5 metre yüksekliğindeki kuklası, Suriye sınırında bulunan Gaziantep'ten yola çıkarak İngiltere'ye kadar gidecek.

Annesini bulmak üzere çıktığı bu destansı yolculukta 8 ülke sınırını geçerek 8 bin kilometre yol katedecek olan Küçük Amal kuklası, annesini bulmak üzere yaşadığı yolculuğunda yaşadıklarına dikkati çekecek.

27 Temmuz-3 Kasım tarihleri arasında sürecek yürüyüş güzergahındaki yerleşim yerleri ziyaret edilerek, sanatçılar, sivil toplum kuruluşları tarafından halka açık kültür ve sanat etkinlikleri yapılacak.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Gaziantep Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title