Haberler

Suriyeli Ev Hanımları Türkçe Öğreniyor

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın’ın fotoğrafçılıkla ilgilenen kızı Fatma Nur Aydın, İAÜ bünyesinde Suriyeli ev hanımlarının Türkçe dil becerilerini geliştirmek ve onları desteklemek amacıyla ücretsiz Türkçe kursları alması için çalışma başlattı.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın'ın fotoğrafçılıkla ilgilenen kızı Fatma Nur Aydın, İAÜ bünyesinde Suriyeli ev hanımlarının Türkçe dil becerilerini geliştirmek ve onları desteklemek amacıyla ücretsiz Türkçe kursları alması için çalışma başlattı.

Fatma Nur Aydın'ın fotoğraf çekmek için gittiği ve yoğunluklu olarak Suriyeli çocukların eğitim gördüğü okul ziyaretinden, Suriyeli kadın sığınmacılar ile ilgili çok önemli bir proje ortaya çıktı.

Suriye'deki savaşın en büyük mağduru olan kadınlar, sığınmacı olarak yaşadıkları Türkiye'de birçok zorlukla karşılaşıyor. Bu zorlukların en başında ise günlük yaşam, eğitim ve sosyalleşme alanlarında engel oluşturan dil sorunu geliyor. Üsküdar Amerikan Lisesi'nde öğrenimine devam eden Fatma Nur Aydın, babasının Mütevelli Heyet Başkanı olduğu İstanbul Aydın Üniversitesi'nin UNESCO Kültürel Diplomasi Kürsüsü'nün projesi olan Suriyeli çocukların yoğunlukla eğitim aldığı bir ilkokul ziyaretinden çok etkilendi. Aydın, İstanbul'daki tüm Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) öğretmenlerine çağrıda bulunarak İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde Suriyeli ev hanımlarının Türkiye'ye adaptasyonunu sağlamak, günlük hayatta ihtiyaç duyulan Türkçe dil becerilerini geliştirmek ve onları desteklemek amacıyla A1 ve A2 seviyesinde ücretsiz Türkçe kursları alması için çalışma başlattı.

"Küçücük yürekler ailelerinin dış dünya ile tek bağlantısı olmuş"

Şu anda 50 ev hanımının Türkçe eğitimi aldığı projenin, Suriyeli kadınların sosyal hayata dahil olması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Fatma Nur Aydın, "Fotoğrafçılık benim en büyük hobim. Birkaç sergim var. O okula da fotoğraf çekmek için gitmiştim ancak o çocukları görünce bambaşka dünyalara gittik. Oradaki çocuklar beni derinden etkiledi. Oturduk oyunlar oynadık ve dertleştik. Sohbetimiz sırasında birçoğu annelerinin Türkçe bilmemesi sebebiyle çalışamadıklarını, kimseyle iletişim kuramadıklarını anlattılar. Öğretmenleriyle görüştüğümüzde anladık ki bu küçücük yürekler ailelerinin direği, dış dünya ile tek bağlantıları olmuş. Acılarla dolu hayatlarına bir yük daha binmiş. Geziden döndüğümüzde bir blog açıp deneyimlerimi yazdım. Bu blogda ayrıca İstanbul'daki tüm TÖMER öğretmenlerini gönüllü Türkçe dersi vermeye davet ettim. Tanıdığım öğretmenler vasıtasıyla da birçok hocaya ulaştım. Nasıl olduğunu anlamadan bir grup hocamız ve bir grup ders alacak annemiz hazırdı. O günden beri de eğitimlerimiz sürüyor. Çok mutluyum. Umarım benden sonra arkadaşlarım da bu projeyi devam ettirebilirler" dedi.

Eğitimleri de sık sık ziyaret eden Fatma Nur Aydın, İstanbul Aydın Üniversitesi'nin sınıf tahsis ettiği projenin, yakında İstanbul'un başka bölgelerinde başka üniversiteler ile devam etmesini istediğini söyledi.

"İnsanlarla iletişim kurabilmek için bu kursa ihtiyacımız vardı"

Proje kapsamında eğitim gören Suriyeli ev hanımlarından Faizeh Alghafeer, Türkçe öğrenmenin hayatlarının oldukça kolaylaştığının altını çizerek, "Bence bu kurs çok faydalı çünkü yeni sözcükler öğrendim ve en önemli dersleri aldık. Şimdi otobüse binebilirim, şoförle konuşabilirim. Hastayken doktora gidebilir, pazardan alışveriş yapabilir ve Türklerle konuşabilirim. Hayatım daha kolay hale geldi. Öğretmenimize çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun" şeklinde konuştu.

Türkçe eğitimi alan Rneem Almasri de duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Bu kursa geldiğimde Türkçe konuşmayı biliyordum ama kuralları fazla bilmiyordum. Şimdi daha iyi oldu ve daha güzel bir şekilde konuşabilirim. İstanbul'da insanlarla iletişim kurabilmek ve okuyabilmek için bu kursa çok ihtiyacımız vardı. Bu kursa katıldığım için çok memnunum" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Aydın Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title