Haberler

Suriyeli Çocukların Hayalleri "Umut" ve "Barış" Dolu

Kayseri'de Argıncık Geçici Eğitim Merkezinde eğitimlerine devam eden Suriyeli çocukların yaptığı resimler, umut ve barış figürleriyle dikkati çekiyor.

ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Kayseri'de Argıncık Geçici Eğitim Merkezinde eğitimlerine devam eden Suriyeli çocukların yaptığı resimler, umut ve barış figürleriyle dikkati çekiyor.

Kentteki üç geçici eğitim merkezinden biri olan Argıncık'ta, Kayseri Suriyeliler Ensar Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin katkılarıyla Suriyeli çocukların yaptıkları resimlerden oluşan sergi açıldı.

Suriye müfredatına uygun şekilde eğitimin verildiği merkezdeki sergide, çeşitli yaş gruplarından çocuklar duygularını, Türkiye'ye ve Türk insanına olan sevgilerini de oluşturdukları "Türkiye köşesi" ile dile getirdi.

Sabah ilkokul öğrencilerinin öğleden sonra ise ortaokul düzeyindeki çocukların eğitim gördüğü merkezde, çocuklara öğreticiler tarafından Türkçe de öğretiliyor.

Öğrencilerin okul duvarlarını süsleyen resimlerinde, barışı temsil eden "beyaz güvercinlere" ve rengarenk kelebeklere yer vermeleri, savaşa dair ise bir çizimin bulunmaması dikkati çekiyor.

Daha çok aile, arkadaşlık, bahar ve güneşli çizimlerin yer aldığı resimler, Türkiye'de yeni bir hayata başlayan çocukların umut dolu bakışlarını gözler önüne seriyor.

Resim öğretmeni Vasim El Hamdo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıl önce savaş dolayısıyla ailesiyle Kayseri'ye geldiğini söyledi.

Suriyeli çocukların Türkiye'de yeni bir hayata başladıklarını ifade eden El Hamdo, şöyle konuştu:

"Bu çocuklar savaşı gördüler ve savaştan kaçtılar. Çocukların arasında yetimler, öksüzler, kimsesizler var. Çok zor zamanlar geçirdiler. Burada yeni bir hayata başladılar. Onları ne çizmeleri konusunda serbest bıraktım, 'istediğinizi çizin, boyayın' dedim. Resimlerde görüyoruz ki renkler hep bahar renkleri, umut renkleri. Bu çocuklar umut istiyorlar ve umutlular. Hayalleri hep bahar renginde. Kelebekler, kuşlar, çiçekler ve güneş görüyoruz çizimlerinde. Bu çocuklar burada yeni hayatlar kuruyor. Burada savaş resimleri hiç yok. Suriye'de şu an güvenli bir yer yok. Bir gün ben gitsem de çocuklarım Türkiye'yi çok seviyor ve burada okuyor. Türkiye'de mutluyuz ancak Suriye'de şu an için umut yok."

Geçici eğitim merkezinin öğretmenlerinden Muhammed Ali de Suriye'de talim ve terbiye kurulunda çalıştığını, 30 yıl öğretmenlik yaptığını, şimdi merkezde çocuklara ders anlattığını belirtti.

Eşinin Türk olduğunu ve savaştan dolayı Türkiye'ye geldiklerini ifade eden Muhammed Ali, Suriyeli çocuklara faydalı olmaktan mutluluk duyduğunu vurguladı.

Çizdiği resimde beyaz güvercinlere yer veren ve 3 aydır merkezde eğitim gören 9 yaşındaki Ayşe El Hacı ise "Düşündüm ve bu resmi çizdim. Ben umudumu bu şekilde resmettim." dedi.

Ülkesinde savaş biterse yeniden evine dönmek isteyip, istemediği sorusuna El Hacı,"Evet, dönmek isterim." cevabını verdi.

Suriyeli Remim ise iki yıldır ailesiyle Türkiye'de yaşadığını ve 8. sınıf öğrencisi olduğunu anlattı.

Türkiye'yi sevdiğini dile getiren Remim, "Burayı seviyorum ancak ülkemde daha iyiydim. Bir gün dönmek isterim. Çoğu akrabam savaşta öldü. Ben resimlerimde çiçek ve kelebek yaptım." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Muhammed Ali Türkiye Kayseri Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title