Haberler

Suriye Vatandaşları, Ülkelerine Yağmur Altında Döndüler

Mardin'in Nusaybin İlçesi'ne Bayramlaşmaya Gelen 5 Bin 565 Suriyeli, Ülkesine Döndü.

Mardin'in Nusaybin İlçesi'ne bayramlaşmaya gelen 5 bin 565 Suriyeli, ülkesine döndü.

Kurban Bayramı dolayısıyla Suriye'den Türkiye'ye gelen 5 bin 565 kişi, Nusaybin Sınır Kapısı'ndan geri dönüş yapmaya başladı. Suriyeli vatandaşların dönüşü, bugün yağmur altında gerçekleşti. Dün sınır kapısından geçmesi gereken 2 bin 500 kişiden sadece bin 300 kişi geçiş yapmıştı. Bugün ise son gün olması sebebiyle geriye kalan 4 bin 265 Suriyeli, kapıdan geçerek ülkesine döndü. Nusaybin Kaymakamı Ersin Emiroğlu, 2. sınır kapısının açılması durumunda 15 - 20 bin Türkiye ve Suriye vatandaşının bayramlarda geçiş yapacağını belirterek, "Bu geçişler, hem ziyareti hem de alış verişi arttıracak. Ülkelerin ekonomisinde kıpırdama olacaktır. İnşallah, önümüzdeki yıl açılışı yapılacaktır" dedi.

48 saat boyunca Türkiye'de bulunan akrabalarını ziyaret eden Suriyeli vatandaşlar, iki bayramı birden yaşadı. Uzun yıllar görmedikleri akrabalarını ziyaret etme fırsatı bulan her iki ülke vatandaşları da uygulamadan memnun olduklarını dile getirdi. Suriye vatandaşı Abdulcelil Meltahari, 7 yıldır akrabalarını göremediğini ifade ederek, "Her yıl bayramda başvuru yapıyordum, olmuyordu. Bu yıl Türkiye'ye gelme fırsatı buldum. Akrabalarımı ziyaret ettim. Bu fırsatı veren Türk yetkililerine teşekkür ediyorum" derken, Abdulgani Seyit Ramadan adlı Suriyeli ise "Türkiye, çok güzel bir ülke. Bundan sonra yine gelmeye çalışacağım" diye konuştu. Ülkemizi çok beğendiklerini dile getiren Suriyeliler, bir sonraki Kurban Bayramı'nda yine geleceklerini söyledi.

Öte yandan, Türk sınır kapısından geçen Suriyeli vatandaşlar, Suriye sınır kapısında yığılmalara sebep oldu. Sınır kapısında zaman zaman izdiham yaşandı. Yağmurdan korunmak isteyen Suriyeli vatandaşlar, Türkiye sınır kapısında kurulan çadırlarda bekledi. Suriyeliler'in, ülkelerine dönerken aldığı hediye ve eşyaları zorlukla taşımaları dikkat çekti.

Bu arada, Suriye vatandaşlarının bayramda Nusaybin'e gelmesi, esnafın da yüzünü güldürdü. Uzun süredir işleri iyi gitmeyen esnaf, Suriye vatandaşlarının hediyelik eşya alış verişiyle bereketli günler geçirdi. Esnaf Abdullah Aksan, "Bu bayram bereketli geçti. Hem Suriyeli vatandaşlar hem de Türk vatandaşları alış veriş yaptı. İşlerimizde biraz kıpırdama oldu" şeklinde konuştu.

(AA-EST-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title