Haberler

Suriye Türkmen Meclisi Genişletilmiş İstişare Toplantısı

Sonuç bildirisinden: "Suriye Türkmenlerinin tek gayesi tarihi haklarına yeniden kavuşmak, başka bir ifadeyle yeni Suriye'de "kurucu unsur" olarak anayasal güvenceye ve uluslararası güvenceye kavuşmaktır" "Parçalanmış bir Suriye, Ortadoğu barışını engellemek isteyen güç odaklarının taşeronluğunu yapan.

Suriye Türkmenleri, tarihi haklarına yeniden kavuşmak için yeni Suriye'de "kurucu unsur" olarak anayasal ve uluslararası güvenceye kavuşmayı talep etti.

"Suriye Türkmen Meclisi Genişletilmiş İstişare Toplantısı", Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa'nın faaliyet raporunu okuması ve "Suriye Türkmen Meclisi Siyasi Vizyon ve Yol Haritası" konusunda görüşlerin sunulmasının ardından sonuç bildirisinin okunmasıyla sona erdi.

Suriye Türkmen Meclisi Genel Sekreteri Dr. Emin Bozoğlan'ın okuduğu sonuç bildirisinde,  "Suriye Türkmenlerinin tek gayesi tarihi haklarına yeniden kavuşmak, başka bir ifadeyle yeni Suriye'de "kurucu unsur" olarak anayasal güvenceye ve uluslararası güvenceye kavuşmaktır" ifadesine yer verildi.

Suriye'deki iç savaşın en büyük mağdurunun 3 milyondan fazla Suriye Türkmenleri olduğu kaydedilen bildiride, Suriye Türkmenlerinin geleceğinin açık bir şekilde tehdit altında olduğu, maddi ve siyasi manevra alanları giderek daraltıldığı, binlerce yıllık geçmişin ve milyonlarca Türkmen gencinin geleceğinin bölgesel ve küresel projelerin ipoteği altına girdiği ifade edildi.

Suriye'deki Türkmenlerin tek meşru temsilcisi "Suriye Türkmen Meclisi"nin varlığına zarar verecek hiçbir projeye izin verilmeyeceği, Suriye Türkmenlerinin kendi geleceklerini ancak kendileri belirleyeceği belirtildi.

Suriye'deki Türkmen bölgelerinde yaşanacak demografik değişimlerin, Suriye'nin geleceğine ve toprak bütünlüğüne zarar verecek stratejilerle örüldüğü, Halep, Bayır­- Bucak, Rakka ve Humus bölgelerinde Türkmen karakteri korunamazsa Suriye'nin idari ve siyasi bütünlüğünün de asla korunamayacağı dile getirilerek, "Parçalanmış bir Suriye, başta Türkiye'ye yönelik düşmanca emelleri olan güçlerin ve Ortadoğu barışını engellemek isteyen güç odaklarının taşeronluğunu yapan terör örgütlerinin merkez üssü haline gelmeye devam edecektir" değerlendirmesi yapıldı.

Beklenti ve talepler-

Suriye Türkmenlerinin bu bağlamdaki beklenti ve talepleri arasında, Türkiye'deki toplam Suriyeli sığınmacı sayısının yalnızca yüzde 7'sini oluşturan Suriye Türkmenlerinin kamp koşullarının iyileştirilmesi, eğitim konusunda pozitif ayrımcılık uygulanması, Osmaniye'deki çadır kent kampının Hatay sınır bölgesine taşınması, Suriye Türkmenlerinin temsilinin nüfusa orantılı olması için gerekli çalışmaların yapılması yer aldı.

Suriye Türkmenlerinin tek gayesinin tarihi haklarına yeniden kavuşmak olduğu hatırlatılarak, "yeni Suriye'de kurucu unsur olarak anayasal güvenceye ve uluslararası güvenceye kavuşmak" talep edildi.

Ayrıca Halep kırsalı ve şehri ile Bayır­- Bucak bölgesindeki 2 milyona yakın Türkmenin muhtemel bir katliama karşı korunması için, rejim ve terör örgütlerine karşı gereken tedbirlerin Türkiye'nin önderliğinde, uluslararası camia tarafından ivedilikle alınması istendi.

"Türkmenler, Ayn-el Arap (Kobani) halkı için gösterilen uluslararası hassasiyeti beklemektedir" denilerek, Suriye Türkmen Meclisi olarak, Suriye Türkmenlerinin vatanlarına geri dönmesi ve kendi topraklarında güvende tutulmasının beklendiği kaydedildi.

-Yeni yol haritası-

Sonuç bildirisinde, Türkmenlerin kendi vatanlarına geri dönmek için izleyeceği yol haritasında, Türkiye sınır boylarında kurulacak yerleşik Türkmen köylerinin, güvenli sahalar olarak ilan edilmesi, Türkiye'deki Türkmen çadır kentlerinin bu güvenli bölgelere taşınması ve çadır kentlerde yaşayanlara yönelik köye dönüş programları başlatılması gerektiği belirtildi.

"Sahibi kim olursa olsun tarihimize, vatan bildiğimiz topraklara, geleceğimize, Suriye'nin birlik ve bütünlüğüne, onur ve özgürlüğümüze karşı tehdit oluşturan tüm projelere sonuna kadar direneceğiz" ifadesinin kullanıldığı bildiride, onur ve özgürlük mücadelesine Türkiye'nin de desteğiyle devam edileceği vurgulandı.

Türkiye kamuoyundan, "Türkmenleri dikkate alarak Suriye stratejisini yeniden gözden geçirmesi"nin talep edildiği bildiride, Suriye Türkmenlerinin böyle bir stratejinin gereğini bedeli ne olursa olsun yapmaya hazır olduğu bildirildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Suriye Bucak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title