Haberler

Suriye Sınırındaki Mayınların Temizlenmesi

Türkiye-suriye Sınırındaki Mayınların Temizlenmesi ve Toprakların Tarıma Açılmasıyla İlgili İhale Hazırlıkları Hızlandırıldı.

Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve toprakların tarıma açılmasıyla ilgili ihale hazırlıkları hızlandırıldı.

İhale modeli de yap-işlet-devret yerine temizle-kullan olarak değiştirilirken, 50 milyon ile 1 milyar dolar arasında değişen temizleme maliyetini karşılayacak olan girişimci, toprakları kullanma hakkını elde edecek. Suriye sınır boyu, Mardin, Şırnak, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Kilis'i çevreleyen 210 milyon metrekarelik mayınlı arazinin tarıma açılması için temizle-kullan modeliyle ilgili ihale çalışmaları hızlandırılırken, NATO'nun alt birimi Namsa'nın onay vereceği firma ile işbirliği şartı konulduğu öğrenildi.

Uluslararası sözleşmeler nedeniyle Türkiye'nin önüne 7 yıldır konulan mayınlı arazilerin temizlenerek tarıma açılmasına ilişkin talep somutluk kazanmaya başladı. Mayınların ağılıkta bulunduğu Suriye sınır boyu ve Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Kilis'i çevreleyen 210 milyon metrekarelik mayınlı arazinin temizlenmesine karar verilirken, temizle kullan adıyla ihale hazırlıkları başlatıldı.

Temizlik maliyetinin 50 milyon ile 1 milyar dolar arasında olacağı temizleme çalışmasında girişimci firma temizlenen toprakları tarıma açarak kullanma hakkını elde edecek.

Söz konusu arazilerin temizlenerek tarıma açılması amaçlı 2006 yılında yetki Maliye Bakanlığı'na bırakılırken, Mardin ve Şırnak için açılan ihaleler sonuçsuz kaldı. Bunun üzerine ihale şartnamesinde değişiklik yapan Maliye Bakanlığı güvenlik kriterleri arasına NATO ve Genelkurmay Başkanlığı onayını da getirdi. Şartlar ise yetkililer tarafından bölgenin hassasiyeti ve mayın temizleme çalışmasının incilikleri gerekçe gösterildi. Buna göre Namsa'nın onay verdiği firmalar ya da uluslararası şirketler mayın temizleme ihalesini alabilecek.

Halen Şanlıurfa'ya bağlı olarak 30 bin dekar arazi mayınlı bulunurken, Mardin'de 43 bin 700 dekar, Şırnak'ta 11 bin 150 dekar mayınlı arazi olduğu, bunların genel toplamının 85 bin dekarı öğrenildi. Şanlıurfalı çiftçiler, "Bu mayınlı arazilerin temizlenmesi veya tarım sahasına açılması için İsrail başta olmak üzere birçok ülkeden talip gelecektir. Bu araziler bölge insanlarına verilmelidir" diye konuştu.

Bu arada, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, mayınlı arazilerin bölge insanına verilmesi gerektiğini belirtti. Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi ve organik tarıma açılması yönünde başlatılan ihale üzerine bir açıklamada bulunan Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, arazilerin çiftçilere verilmesini istedi. Dolap, mayınlı arazilerin bulunduğu arazilerde hak iddia eden çiftçilerin, hazineyle mahkemelik olduğunu belirtti. Dolap, mayın temizleme ihalesinin mahkeme süreci tamamlanmadan yapılmasının doğru olmayacağını söyledi.

(FÖ-ST-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title