Haberler

Suriye Muhalefetinin BM'de Temsil Talebi

Arap Birliği Genel Sekreterliği Sözcüsü Nasif Hattaya, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK), Birleşmiş Milletler'de (BM) Suriye'ye ait sandalyenin verilmesi için çalıştıklarını söyledi.

Arap Birliği Genel Sekreterliği Sözcüsü Nasif Hattaya, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK), Birleşmiş Milletler'de (BM) Suriye'ye ait sandalyenin verilmesi için çalıştıklarını söyledi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de basın toplantısı düzenleyen Hattaya, yürütülen temasların ayrıntılarına ilişkin bilgi vermezken, SMDK'ya BM'de temsil hakkının verilmesine ilişkin müzakerelerin çok uzak bir tarihte olmayacağını tahmin ettiğini belirtti.

Hattaya, "SMDK'nın temsili hakkındaki görüşmeler, gelecek eylül ayı gibi olabilir. Tabii ki bu girişim, Arap Birliği'nden tam destek alacak" diye konuştu.

-SMDK'nın Arap Birliği'ndeki daimi üyeliği-

Hattaya, SMDK'nın Arap Birliği'ndeki temsilcisinin ne zaman belirleneceği yönündeki soruya ise şöyle cevap verdi:

"SMDK'nın Arap Birliği'ndeki temsilcisi, geçici Suriye hükümeti kurulduktan sonra belirlenecek. Prosedüre göre, daimi temsilci, geçici hükümet başbakanı ya da dışişleri bakanı tarafından birliğe sunulacak."

İran'ın SMDK'ya BM'de temsil hakkı verilmesine yönelik muhalif tutumunu da değerlendiren Hattaya, "İran ve Rusya'nın, Suriye rejimi yanında tavır alması, Suriye krizi çerçevesinde yaşanan uluslararası ve bölgesel anlaşmazlıklarla alakalı" ifadesini kullandı.

-Suriye büyükelçiliklerinin SMDK'ya verilmesi-

Hattaya, SMDK'nın Arap ülkelerindeki Suriye büyükelçiliklerinin koalisyona tahsis edilmesi isteğini ise "Bu, her ülkenin kendi başına karar vereceği bir konu. Ne Arap Birliği ne de başka bir kurumun bu konuda yetkisi vardır" dedi.

Arap Birliği'nin Suriye krizinin çözüme ulaşması için çaba sarf ettiğini kaydeden Hatta, bu meselede ancak siyasi yollarla netice alınabileceğini vurguladı.

SMDK Başkanı Muaz el-Hatib, Doha'da düzenlenen 24. Arap Birliği zirvesinden sonra, BM'de Suriye'ye ait olan sandalyenin kendilerine verilmesi için çalışacaklarını açıklamıştı. - KAHİRE

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Kahire Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title