Haberler

Suriye Konulu Cenevre 8 Görüşmeleri - Detaylar (2) - Cenevre

İsviçre'nin Cenevre kentindeki 8'inci tur Suriye görüşmelerinin ikinci gününde taraflar, Birleşmiş Milletler (BM) heyeti ile ikili görüşmeler yaparken, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da görüşmelerin gelecek haftaya sarkabileceğini söyledi.

İsviçre'nin Cenevre kentindeki 8'inci tur Suriye görüşmelerinin ikinci gününde taraflar, Birleşmiş Milletler (BM) heyeti ile ikili görüşmeler yaparken, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da görüşmelerin gelecek haftaya sarkabileceğini söyledi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, görüşmelerin ikinci gününde, Beşşar Esed rejimi heyeti ile düzenlediği teknik görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, TSİ 19.30'da rejimle ilk resmi görüşmeyi yapacaklarını ve görüşmelere yarın da devam edeceklerini bildirdi.

Mistura, görüşmelerin ne zaman sona ereceğinin sorulması üzerine, "Bunu akşam tartışacağız. Görüşmeleri gelecek hafta da sürdürmek istiyoruz. Eğer hafta sonunu istişareler için ayırmak isteyen varsa, bunu yapmakta özgürdür. Ancak önemli olan tartışmaları sürdürmemiz." dedi.

Bu arada, muhalefet heyeti konakladıkları otelde Alman, İngiliz ve Hollanda temsilcileriyle görüştü.

Müzakere Yüksek Komitesinden (MYK) yapılan yazılı açıklamada, muhalefet heyetinin üzerine düşen görevi yerine getirerek tek vücut olarak görüşmelere katıldığını vurguladığı belirtildi.

MYK Başkanı Nasır Hariri'nin, Avrupa ülkelerinin temsilcileriyle yapılan görüşmede, rejimin ise siyasi çözümden uzaklaşarak askeri çözümü tercih ettiğini belirttiği vurgulandı.

Cenevre'deki 8'inci tur, dün Nasır Hariri başkanlığındaki muhalefet heyeti ve BM temsilcisi Mistura arasındaki görüşmelerle başlamıştı.

Muhalifler dün ayrıca ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Satterfield ve İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Alistair Burt ile birer görüşme yapmıştı.

Beşşar Esad rejimi heyeti ise bugün öğle saatlerinde Cenevre'ye ulaştı.

Aynı saatlerde, rejim, Şam'ın doğusunda kuşatmada tuttuğu Doğu Guta'da dün Mistura'nın duyurduğu ateşkesi, bir gün geçmeden düzenlediği topçu ve havan topu saldırılarıyla bozdu.

Toplantıya katılan kaynaklardan alınan bilgiye göre, görüşmelerin gündemini, geçiş yönetimi, anayasa taslağı hazırlanması ve seçim düzenlenmesi konuları oluşturuyor.

Muhalefet heyeti, temmuzda, İsviçre'nin Lozan kentinde düzenlenen teknik toplantılarda ortaya koydukları belgeler üzerinde çalışma yapıyor.

Söz konusu toplantılarda o dönem görüşmelere ayrı ayrı katılan MYK, Moskova grubu ve Kahire grubu, 3 ayrı belge sunmuştu.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, 22-23 Kasım'da düzenlenen toplantıda birleşen muhalefet heyeti, ardından 3 ayrı dokümanı tek bir müzakere belgesine dönüştürmek için çalışma başlatmıştı.

Muhalefet heyetinin çalışmalarını tamamladığında, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararıyla uyumlu olarak siyasi geçiş, anayasa ve seçim başlıklarındaki temel kriterleri belirleyen bir belgeyi, Mistura'ya sunması bekleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler İsviçre Cenevre Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title