Haberler

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim İran'ı Ziyaret Etti

Güncelleme:

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Tahran'daki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Meclis Başkanı Ali Laricani ile görüştü.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Tahran'daki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Meclis Başkanı Ali Laricani ve İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ile görüştü.

İran Radyo Televizyon Kurumu'nun (IRIB) haberine göre, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Tahran'da temaslarda bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'i kabul etti.

Ahmedinejad, Muallim ile görüşmede yaptığı konuşmada, halkların irade ve istekleri doğrultusunda dünyada değişim yaşandığını belirterek, bu süreçte, değişimlerin yönetimi ile reformların önemli rol oynadığını söyledi.

"Bugün, tüm halklar adalet, saygı ve özgürlük istiyor" diyen Ahmedinejad, değerli olan bu hakların uygun yöntemlerle sağlanması gerektiğini belirtti.

Saygı ve özgürlükten nasibini almayanların bunları başka milletlere armağan edemeyeceğini anlatan Ahmedinejad, "Onlar, bölgede siyonist rejimi kurtarma ve kendi sultalarını pekiştirme peşindeler" diye konuştu.

Ahmedinejad, Suriye'nin bir an önce güvenlik ve istikrara kavuşması ve tüm milletlere mutluluk temennisinde bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim'in de ülkesindeki gelişmelerle ilgili Ahmedinejad'a bilgi verdiği belirtildi.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani de Muallim ile görüşmesinde, Suriye halkı ve devletine olan desteklerini yineledi.

Laricani, "Suriye'ye karşı bölgesel ve uluslararası büyük bir komplo örgütlenmiş durumda. Çünkü onlar, Suriye halkı ve devletinin siyonist rejim aleyhinde olmasından rahatsızlar" diye konuştu.

Suriye'nin saldırı ve komplolara karşı koyma gücünü ispatladığını belirten Laricani, "İran halkı ve devleti, geçmişte olduğu gibi her şartta Suriye halkı ve devletinin yanında yer aldı ve alacak" ifadesini kullandı.

Muallim de İran'ın desteklerini takdir ettiklerini belirtti ve "Suriye halkı, İran halkının kardeşçe desteğini hiçbir zaman unutmayacak" dedi.

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ise Muallim ile görüşmesinde, ABD ve İsrail'in eskiden beri Suriye halkına düşman olduklarını söyledi.

Celili, ABD ve İsrail'e atfen "Onlar, diktatörlerin ve teröristlerin yardımıyla 33 ve 22 gün savaşlarının intikamını Suriye halkından almak istiyor" diye konuştu.

Celili, "İslam dünyasının, ABD ve siyonist rejimi düşman olarak gördüğünü, onların halkların yanında yer aldıkları iddialarının ise kabul görmediğini" belirtti.

Suriye'deki durumla ilgili Celili'ye bilgi veren Muallim, ülkesiyle İran arasındaki ilişkileri "derin ve stratejik" olarak tanımladı.

Muallim, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Tahran'da, Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile de bir araya gelmişti.

Muhabir: Kerim Gülbetekin

Yayıncı: Tarkan Demir - TAHRAN

Kaynak: AA / Güncel

Mahmud Ahmedinejad Ali Laricani Suriye İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title