Haberler

Suriye Dışişleri Bakanı Muallem Türkiye'den Ayrıldı

Suriye Dışişleri Bakanı Valid Muallem, Bölge Ülkelerinin, Komşu Ülkelerin Desteklediği ve Irak'tan Doğan Bir Çözüm Taraftarı Olduklarını Belirterek, "Irak'taki Güvenlik ve İstikrarın Sağlanması Sadece Türkiye İçin Değil, Bölge Ülkelerinin Tamamı İçin Hayati Önem Taşımakta" Dedi.

Suriye Dışişleri Bakanı Valid Muallem, bölge ülkelerinin, komşu ülkelerin desteklediği ve Irak'tan doğan bir çözüm taraftarı olduklarını belirterek, "Irak'taki güvenlik ve istikrarın sağlanması sadece Türkiye için değil, bölge ülkelerinin tamamı için hayati önem taşımakta" dedi.

Suriye Dışişleri Bakanı Valid Muallem, Türkiye'deki temaslarını tamamlamasının ardından bu akşam Türkiye'den ayrıldı. Suriye'ye hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda bir açıklama yapan Muallem, Ankara ziyareti çerçevesinde Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın mesajını Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e, Esad'ın kardeşinin mesajını da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiğini söyledi. Ankara ziyaretinin zamanlama bakımından bölgenin içinde bulunduğu endişe verici dönemde gerçekleştiğini ifade eden Muallem, görüşmelerde Irak'ta güvenlik ve istikrarın nasıl kurulabileceği konusunu görüştüklerini bildirdi. Filistin'deki çatışmanın da çözüm yollarını aradıklarını ifade eden Muallem, Filistin'de Ulusal Birlik Hükümetinin kurulması yönünde Filistin'e destek verici tutumlar konusunda da görüş birliğine vardıklarını kaydetti. Türkiye ve Suriye arasındaki ikili ilişkilerin de gözden geçirildiğini belirten Muallem, bu vesileyle ikili ilişkilerin her alanda göstermekte olduğu gelişmeden memnuniyetlerini de bir kez daha ifade ettiklerini kaydetti. Muallem, Arap-İsrail anlaşmazlığının nasıl son bulabileceği konusunu da görüştüklerini belirterek, Türkiye ve Suriye yönetimleri arasında çözüm yönündeki istişare görüşmelerinin devam etmesi yönünde görüş birliğine vardıklarını dile getirdi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Muallem, Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan'a ilettiği mesajların içeriğinin sorulması üzerine, detay veremeyeceğini ancak, mesajların ana ekseninin Irak olduğunu bildirdi. Mesajlarda, Irak'ın halk ve toprak bütünlüğü konusuna vurgu yaptıklarını belirten Muallem, "Irak'ın egemenliği ve bağımsızlığı konusuna da tekrar vurgu yaptık. Iraklıların kendi arasındaki ayrışmalardan dolayı duyduğumuz üzüntüyü dile getirdik. Çözümün de Irak'ın kendi içinden çıkması yönündeki görüşlerimizi vurguladık. Filistin'de akan kanın durdurulması yönünde harcanan çabalar üzerine durarak, bu yönde her türlü çaba ve girişime destek olacağız" dedi.

"ÇÖZÜM IRAK'IN KENDİ İÇİNDEN DOĞACAKTIR"

ABD Başkanı Bush'un Irak ile ilgili yeni stratejisini Irak için bir çözüm olarak görüp görmediklerinin sorulması üzerine ise Muallem, aslında Bush'un yeni bir strateji değil yeni bir siyasetten bahsettiğini söyledi. Bush'un yeni politikasının da Irak'a getirmiş olduğu askeri gücü daha da artırma yönünde bir politika olduğuna dikkat çeken Muallem, "Güç kullanmanın sorunu çözeceğine inanmıyoruz. Biz bölge ülkelerinin, komşu ülkelerin desteklediği, Irak'tan doğan bir çözüm taraftarıyız. Suriye'nin her zaman vurguladığı şey budur. Zaten Ankara'daki dostlarımızla da görüştüğümüz konu bu yöndeydi" dedi. Bölge ülkelerinin desteği derken, bölge ülkelerinin de desteğiyle Irak ordusunun güçlendirilmesini mi kastettiğinin sorulması üzerine Muallem, "Biz Irak silahlı güçlerinin oluşumunun ulusal bazda bir birlik olmasından yanayız. Bunu özellikle vurguluyoruz. Bunun gerçekleşmesi de tabii ki iki şeye bağlıdır. Öncelikle milis güçlerin tasfiyesine bağlıdır. Bir de Irak'tan yabancı güçlerin çekilmesinin bir takvime bağlanmasına bağlıdır" şeklinde konuştu.

'Irak'ta bütünlüğünün korunması yönünde Türkiye'den bir beklentiniz var mı?' sorusuna Muallem, "Biz Suriye olarak şuna inanıyoruz. Türkiye'nin bölgede çok önemli bir rolü vardır. Çünkü bölgenin istikrarı ve güvenliği Türkiye için hayati bir önem taşıyor. Ancak Irak'taki yapı o kadar karmaşık ki, tek bir ülkenin üstesinden geleceği bir konu değil. ABD'nin kendisi de dahil olmak üzere. Dolayısıyla bütün çabaların birleşmesi gerekir. Çözüm Irak'tan doğacaktır. Daha sonra bölgesel çabaların birleşmesi ve en son olarak da uluslararası çabaların birleştirilmesi" diye konuştu.

Suriye-İran ilişkilerin ile ilgili bir soru üzerine ise Muallem, Türkiye-İran ve Suriye'nin Irak'ın önemli komşuları olduklarını belirterek, bu ülkelerin Irak'ın hem toprak nem de halt bütünlüğünden yana olduklarını söyledi. Irak'ta olup bitenlerin bu ülkelere doğrudan etki yapacağını vurgulayan Muallem, "Dolayısıyla Irak'taki güvenlik ve istikrarın sağlanması sadece Türkiye için değil, bölge ülkelerini tamamı için hayati önem taşımakta" dedi.

"KIBRIS RUM KESİMİ İLE PETROL ARAMA KONUSUNDA, BM KARARLARINA BAĞLIYIZ"

Suriye ve İsrail arasındaki sorunla ilgili Ankara'dan bir beklentilerinin olup olmadığının sorulması üzerine Suriye Dışişleri Bakanı Valid Muallem, "1967 yılından beri işgal altında bulunan Golan bölgesinin kurtarılması, iade edilmesi Suriye politikasının temelini oluşturmaktadır. Topraklarımızın kurtarılması karşısında her türlü girişimi memnuniyetle karşılaşacağımızı ifade ederim. Ayrıca 'Barış kapıların arkasında gizlidir, barış çok uzaktır' anlamında bir saplantımız da yoktur. Şu an İsrail'de zayıf bir hükümet söz konusu. Bilindiği gibi bu gibi zayıf hükümetler başka başkentlerinden aldıkları talimatlar doğrultusunda hareket eder. Kaldı ki, ABD'de de şu anda barışı ön plana çıkaran bir politika söz konusu değil. Dolayısıyla en son İsrail'in Lübnan'a saldırısı sonrasında barış umutları zayıfl durdurulması yönünde haramış durumdadır" şeklinde konuştu.

Suriye'nin Kıbrıs Rum Kesimi ile petrol arama konusunda bir anlaşma yapma niyeti olup olmadığının sorulması üzerine Suriye Dışişleri Bakanı, Suriye'nin gündeminde böyle birşey yok. BM kararlarına bağlıyız" dedi. Şii-Sünni geriliminin azaltılması için Suriye'nin bir önerisi olup olmadığının sorulması üzerine de, Ankara'ya geliş nedenlerinden birinin de bu konuyu görüşmek olduğunu söyledi. Muallem, "Irak'taki dinsel çatışmaları bir an önce sona erdirmek için İslam Konferansı Örgütü'nün çatısı altında da bir girişimler söz konusu. Hem Türkiye'de hem İran'da edindiğim izlenim şudur, Irak'taki çatışmaların sona erdirilmesi konusunda bir İslami anlayışın öne çıkması için aynı görüşlere sahip olduğumuzu memnuniyetle müşahede ettim. Konunun tehlikelerinden de tabii ki haberdarım" şeklinde konuştu.

Muallem, mezhep çatışması konusunda Arabistan'ın girişimiyle Türkiye ve Suriye'nin girişimlerinin farklı mı olacağının sorulması üzerine de Muallem, "Çabalar kaç çeşit olursa olsun, yeter ki Arap-İslam birliğine varalım. Çünkü tek amacımız Irak'taki fitreni, ayrışmanın son bulması. Bu konudaki her türlü çabayı memnuniyetle karşılarız" şeklinde cevap verdi.

(MÜG-RO-RO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title