Haberler

Sürdürülebilir Kalkınma Dünya Parlamentolar Forumu

Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen "Sürdürülebilir Kalkınma Dünya Parlamentolar Forumu"nun sonuç bildirgesine, Türkiye'nin çabaları sayesinde Arakanlı Müslümanlara yapılan katliamı kınama ifadesi eklendi.

Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen "Sürdürülebilir Kalkınma Dünya Parlamentolar Forumu"nun sonuç bildirgesine, Türkiye'nin çabaları sayesinde Arakanlı Müslümanlara yapılan katliamı kınama ifadesi eklendi.

Bali Adası'nda iki gün süren ve 50 ülkeden 289 temsilcinin katıldığı forumda Türkiye'yi, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın temsil etti. Forumun kapanış gününde sonuç bildirgesinin nihai halini alması için son bir oturum düzenlendi.

Oturumda konuşan Aydın, Myanmar'daki Arakanlı Müslümanlara uygulanan katliamın bildirgede yayınlanması çağrısı yaptı.

Bildirgede, Myanmar'daki Arakanlı Müslümanlara uygulanan zulmün kınanması önergesi sunan Aydın, "Dünyanın neresinde bir zulüm varsa ve eğer bu zulme sesimizi çıkarmıyorsak, seyirci kalıyorsak, aslında bir nevi zulme ortak oluyoruz demektir. Zulme ortak olduğunu veya doğru bulduğunu ifade eden bir tek parlamenter varsa açık yürekle söylesin." dedi.

Aydın, bildirgede sözcüklerle oynamaya gerek olmadığını belirterek, "Burada bir bildirge yazılacaksa net ifadelerle korkmadan ve çekinmeden zulme karşı durduğumuzu haykırmak istiyorum. Biz Arakanlı Müslümanlara karşı yapılan zulme karşı sesimizi güçlü bir şekilde çıkarmazsak, bu zulmü net bir şekilde ifade edemiyorsak, bu bildirgenin de bir anlamı yok, bu forumun da ciddi bir anlamı olamaz." ifadelerini kullandı.

- Bazı ülkeler önergeye karşı çıktı

Aydın'ın Myanmar'daki katliamla ilgili kınama ifadesinin bildirgede yer alması yazılı önergesine birçok ülke temsilcisi itiraz etti. Hindistan, Tayland, Sri Lanka ve Gana başta olmak üzere bazı ülkelerin önergeye itiraz etmesi nedeniyle bildirge oturumu 6 saat sürdü.

Aydın'ın kararlı duruşu ve yoğun çabalarıyla sonuç bildirgesine Arakanlı Müslümanlara yapılan katliamı kınama ifadesinin eklenmesi kararı alındı.

Oturumun ardından AA muhabirine konuşan Aydın, şunları kaydetti:

"Forumda, başta Hindistan, Tayland, Sri Lanka ve Gana olmak üzere birçok ülke muhalefetine rağmen sonuç bildirgesine 6 saatlik ısrarlarımız, tartışma ve görüşmeler neticesinde çok şükür ki Myanmar'a dikkat çektik. Bildirgede, Arakanlı Müslümanlara yapılan zulme dikkat çekilmesi sağlanmış oldu. Burada bize destek olan birçok ülke oldu. Onlara da teşekkür ediyorum. Ama Türkiye'nin aşırı ısrarları ve yoğun çabaları olmasaydı, bugün bu forum neticesiz bir şekilde tamamlanacaktı. Buradan bir nebze de olsa Arakanlı Müslüman kardeşlerimize destek olmaya çalıştık."

Karara bağlanan sonuç bildirgesinde, Arakanlı Müslümanlara yönelik zulmün kınanması, sürdürülebilir kalkınma hedefleri, yoksulluğu ortadan kaldırmak, tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için evrensel çağrı yapma ve adımlar atılması konuları yer aldı.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Aydın Myanmar Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title