Haberler

Sürdürülebilir İş Buluşması Yeşil İş: 2014"

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Turhan: "Oluşturduğumuz BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan şirketler fark ediliyor.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, "Oluşturduğumuz BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan şirketler fark ediliyor. Özellikle yurt dışından sağladıkları destek veya halka açık olma noktasında karşılaştıkları talep, sürdürülebilirlik notuyla doğru orantılı" dedi.

"Sürdürülebilir İş buluşması Yeşil İş: 2014" zirvesi düzenlenen 2. gün oturumlarıyla devam etti.

Etkinliğin "Sürdürülebilir İş Modelleri ve Borsa" başlıklı oturumunda  bir konuşma yapan Turhan, finans  ve sermaye piyasalarında sürdürülebilirliğin büyük bir önemi olduğunu belirterek, kurumsallaşmanın ve sosyal sorumluluk projelerinin önemine dikkati çekti.

Turhan, yatırımcıların yüksek finansal performansın yanında kurumsal ve sürdürülebilir performansı da olan şirketleri tercih ettiğini dile getirerek, "Biz Borsa İstanbul olarak kurumsal ve toplumsal duyarlılık, yani çevreye duyarlılık, yani iktisadi ve sosyal sürdürülebilirliğe uygun davranmayı teşvik etmek maksadıyla bir Sürdürülebilirlik Endeksi oluşturduk. Bu endeks, çevreye duyarlılık, toplumsal sorumluluk ve kurumsal yönetişim unsurlarını içeren değerlendirme kriterlerini uygun şekilde ve uluslararası standartlarda alınan bir sürdürülebilirlik notuna dayanıyor. Bu notu alabilen şirketler Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alıyor" diye konuştu.

Borsa yönetimince oluşturulan BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nin şirketler ve yatırımcılar için yol gösterici bir endeks olduğunu dile getiren Turhan, "Oluşturduğumuz BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan şirketler fark ediliyorlar. Özellikle yurt dışından sağladıkları destek veya halka açık olma noktasında karşılaştıkları talep sürdürülebilirlik notuyla doğru orantılı" dedi.

Turhan, iş dünyasında gelecek 1-2 yıllık dönem için finansman sürdürülebilirliğini gösteremeyen şirketlerin çevresel duyarlılık göstermesini beklemenin fazla iyimser bir yaklaşım olacağını dile getirerek, "İşletmelerimiz açısından yapılması gereken, sürdürülebilirlik kavramını öz kaynak getirisinin bir unsuru haline getirmek. Böyle bir iş modeli kurgusunu tasarlayabilmek. Bu mümkün. Halka açıklıkla mümkün. Halka açık şirketler pay sahiplerinin beklentisi doğrultusunda sürdürülebilirlik konusunda hassasiyet gösteriyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

"Avrupa'da ve Türkiye'de birkaç tane kulüp satın almak planlarımızın içinde"

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman da sürdürülebilirlikte kurumsallaşma ve vizyon konusunun önemli bir yeri olduğunu belirtti.

Türkiye'de çevreci ilk ve tek stadyumun yapımı süren Vodafone Arena Stadı olduğunu belirten Orman, stadın güneş enerjisinden faydalanarak kendi enerjisini üretecek kadar ileri teknolojiyle inşa edildiğini anımsattı.

Stadyumla ilgili bilgiler veren Orman, kulübün gelecek döneme ilişkin planlarından da bahsetti.

Fikret Orman, Beşiktaş denince akla ilk olarak futbol kulübünün geldiğini, ama farklı spor dallarını da desteklediklerini belirterek, "Bunu tek başımıza, sadece kendi kaynaklarımızla yapmamız çok da mümkün olmuyor. Bunun için Avrupa'da ve Türkiye'de birkaç tane kulüp satın almak planlarımızın içinde bulunmaktadır. Doğru alt yapı çalışmalarıyla sporcu yetiştirmenin yanı sıra başarılı sponsorluk anlaşmaları kurarak kurumsallaşmayı yaptığımız zaman ilgili tüm çalışmalar daha anlamlı oluyor. Bununla ilgili tüm adımları atmış durumdayız" diye konuştu.

Orman, Beşiktaş Kulübü'nde sponsorlukların rakiplere oranla daha başarılı bir şekilde yürütüldüğünü belirterek, "Şu ana kadar 2 senelik dönemde Türkiye sporunun en büyük anlaşması olan Vodafone'la anlaşma imzalamış durumdayız" dedi.

Kulübün genel kurulunun Beşiktaş Üniversitesi'ni kurmak için karar aldığını anımsatan Orman, "En kısa sürede bir üniversite kuracağız. 1903'ten bu yana Beşiktaş'ın  tüm değerleri gelecek nesillere taşımak ve oluşturduğumuz  organizasyon gücünü desteklemek ve eğitime katkı sağlamak için üniversiteyi kurma planımız vardır. Önümüzdeki sene bu hedefimize ulaşmayı planlamaktayız" diye konuştu.

"Atıklarının enerjide hammadde olarak kullanılması için önemli çalışmalara ev sahipliği yapıyoruz"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise Türkiye'de çevreye saygılı bir gelişim modeli için çevre koruma sektörünün oluşması gerektiğini söyledi.

Almanya'da ambalaj atıklarının geri dönüşümünden 2 milyar dolar gelir sağlandığını belirten Öztürk, "Bütün dünyada yaygın olan bu sanayi kolunu, biz de geliştirmeliyiz, teşvik etmeliyiz. Ağaçtan değil, atıktan kağıt yapalım sloganıyla özellikle ambalaj atıklarının enerjide hammadde olarak kullanılması için önemli çalışmalara ev sahipliği yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar da Türkiye'de enerji verimliliğine ilişkin mevzuat eksikliklerinin 2007 yılında çıkarılan yasayla giderildiğini söyledi.

Dünyadaki enerji arzındaki sorunları nedeniyle Türkiye enerji politikalarının da yerli ve yenilenebilir enerji odaklı planlandığını dile getiren Yazar, "10. Kalkınma Planı,  2014-2018'e ilişkin kalkınma planında Yenilenebilir Enerji ve Verimli Enerji gibi konulara alt başlık olarak yer verilmiştir. Bu sürdürülebilir enerjiye ne kadar önem verildiğinin bir göstergesidir" diye konuştu.

Rüzgar ve güneş enerjisine yönelik çalışmaların hız kazandığını belirten Yazar, Türkiye'de enerji politikalarının yenilenebilir enerji ekseninde şekillendiğini kaydetti.

Ayrıca etkinlikte "Yılın Sürdürülebilir İş Lideri Ödülü" Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan'a verildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Spor

Borsa İstanbul İbrahim Turhan Fikret Orman Türkiye Spor Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe UEFA Konferans liginden elendi mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 19 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Tokat depreminde yıkım var mı? Tokat'ta deprem kaç saniye sürdü? Tokat'ta kaç büyüklüğünde deprem oldu? TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title