Haberler

Suluova'da Tersakan Seferberliği

Amasya'nın Suluova İlçesinde Evsel ve Hayvansal Atıkların Bırakılarak Canlı Hayatının Yok Edildiği, Kirlilik Seviyesi Hat Safhada Olan Tersakan Çayı'nın Kurtarılması İçin Seferberlik Başlatıldı.

Amasya'nın Suluova ilçesinde evsel ve hayvansal atıkların bırakılarak canlı hayatının yok edildiği, kirlilik seviyesi hat safhada olan Tersakan Çayı'nın kurtarılması için seferberlik başlatıldı.

Ladik Gölü'nden çıkan ve Suluova'da Gümüşsuyu ile birleşen Tersakan Çayı, Suluova'dan geçerken evsel ve hayvansal atıkların bırakılması sonucu Karadeniz Bölgesi'nin en kirli çayı durumunda. Suluova ve civar köylerin tarım arazilerinde suluma suyu olarak kullanılan Tersakan Çayı'nın kurtarılması için İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Yeşilırmak'a Tersakan Çayı İle Gelen Hayvansal Atıkların Bertarafı ve Çözüm Önerileri' konulu toplantıda Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eyüp Debik, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk ve Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça Tersakan Çayı'nın kurtarılması için yapılması gereken çalışmaları anlattılar.

Vali Celalettin Lekesiz, Suluova Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, Suluova Belediye Başkanı Mahmut Boz, sivil toplum temsilcilerinin katıldığı toplantıda su kirliliğinin havza bazında ele alınması gereken bir problem olduğunu belirten Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça, "Bir nehrin yada bir derenin su toplama alanındaki sorunların tamamını aynı masaya yatırarak bir planlama yapmadığınız sürece başarı şansınız azalır. Bir sorunu çözerken diğerini görmezseniz oraya harcadığınız emek ve çaba boşa gider. Bu yüzden son dönemde ülkede su kirliliklerini havza havza ele almaya başladık. Topyekun kolektif bir çaba olduğu sürece akılcı, uygulanabilir çözümler ortaya konulduğu sürece çok zor değil, çok büyük masraflar gerekmiyor, yeter ki doğru çözümler ortaya koyalım ve herkes soruna sahip çıkmalı. Eğer 10 kişiden 80'i çözüme katılır, 20 kişi kirletmeye devam ederse orada başarı şansımız azalır" dedi.

Türkiye'de büyük baş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı yerleşim yerlerinde oldukça büyük bir çevre kirliliğinin yaşandığını, Amasya'nın da bu sıkıntıyı oldukça büyük bir şekilde yaşayan yerleşim merkezlerinden olduğunu ifade eden Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eyüp Debik, "Türkiye'de büyükbaş hayvan atıklarının yüzde 80'ini çevreye rastgele atılıyor. Diğer yüzde 20'lik kısmı ise küçükbaş hayvanlar ve kümes hayvanları oluşturuyor. Suluova'da 150 bin adet büyük baş hayvan yetiştirilmekte. Bu hayvanlardan oluşan atıkların yüzde 80'i Tersakan Çayı'na, geri kalan kısmı ise sulama kanallarına veriliyor" diye konuştu.

Tersakan Çayı'na bırakılan atıkların biyolojik olarak ayrışabilir türde olduğunu söyleyen İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, "Tersakan Çayı'na bırakılan hayvansal atıkların yüzde 80'ı organik karakterde. Yüzde 80'i yanabilen türde. Özellikle azot, fosfor ve potasyum bakımından çok zengin besi maddesi içeren ürün, aslında bu bir kaynak. Buna atık dememek lazım. Hayvansal atık çok kaliteli bir organik gübre, bu da organik tarımın ayrılmaz bir unsuru. Eğer biz bunu organik gübreye çevirirsek burada çok önemli bir organik tarım uygulama alanı olur" diye konuştu.

(DY-SA) 01.07.2008 17:55 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title