Haberler

Sulu Tarımda Geç Kalınıyor İddiası

Sulu Tarımda Geç Kalınmasını Güneydoğu Anadolu Bölgesi İçin Büyük Bir Kayıp Olarak Yorumlayan Gaziantep Paylaşımcı Genç İşadamları Derneği (Gapgiad) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Bayram, "Sulu Tarım İçin Geç Kalınması Bölgeyi Kuraklığa Teslim Etmiştir" Dedi.

Sulu tarımda geç kalınmasını Güneydoğu Anadolu Bölgesi için büyük bir kayıp olarak yorumlayan Gaziantep Paylaşımcı Genç İşadamları Derneği (GAPGİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Bayram, "Sulu tarım için geç kalınması bölgeyi kuraklığa teslim etmiştir" dedi.

Bayram, yaptığı açıklamada, bölgede sulama sisteminin tam olarak yerleşmemesinden kaynaklanan sıkıntıların tarımı olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Tarım Bakanlığı ve hükümetin bu yöndeki çalışmalarının yerinde olduğunu, ancak çiftçinin sulama sisteminden bir türlü yararlanamamasının hem ülke ekonomisini hem de çiftçiyi olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Bayram, "Bölgemizde henüz sulama sistemi yaygın değil. Sulu tarıma yeterince geçilemedi. Bu sezon beklenen yağışlarında da olmaması nedeniyle tarımda istenilen verim elde edilememiştir. Bu da bölgede kürsel ısınma ile gelen verim düşüklüğünü ortaya çıkarmıştır" diye konuştu.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin aynı zamanda hayvancılık alanında gelişmiş olmasına rağmen bir takım sıkıntıların devam ettiğini hatırlatan Bayram, "Bölgemiz canlı hayvancılıkta en çok potansiyeli sahip olmasına rağmen damızlık hayvan konusunda sıkıntılar bölgemizi etkilemektedir. Tarım alanındaki sulu tarımın tam kapasite ile faaliyete girmesiyle Gaziantep'in bölgenin damızlık hayvan ihtiyacını karşılamasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin ülke genelinde en çok baraja sahip olduğuna dikkat çeken Bayram, buna rağmen zamanında barajların faaliyete geçmemesinden dolayı bölgede yeterli tarım ürünlerinden yararlanılmadığını bildirdi. Ülkenin en verimli gelir alanlarından barajlar, tarım bölgesi ve damızlık hayvan konusunda etkili bir bölge olmasına rağmen yeterli destek görmediği için verimlilik açısından yetersiz kaldığını dile getiren Bayram, ancak GAP Eylem Planı ile bölgenin adeta tarım cenneti olacağını ifade etti.

Bayram, GAP Eylem Planı ile sulu tarımın önem kazanacağını ancak, kuru tarımında göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, bölgenin son 20 yılda en kurak dönemini geçirildiğini söyledi.

Bölgede ürün kaybının birçok kentte yüzde 100'e varan oranlara ulaştığını ifade eden Hasan Bayram, bu açıdan birçok yöre vatandaşının göç etme noktasına geldiğini vurguladı. Bayram, hükümetin devreye soktuğu GAP Eylem Planı ile en kısa zamanda sulu tarıma geçilmesi durumunda kaybın asgariye indirileceğini, sözlerine ekledi.

(OÇ-OÇ-E) 11.06.2008 15:00 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title