Haberler

Sultan ıı. abdülhamid'in faytonu ziyaretçilerin ilgi odağı -2

MİLLİ Saraylar İdaresi'ne bağlı Saray Koleksiyonları Müzesi'nde günlük hayatta kullanılan endüstriel ve sanayi araçlarının ilk örneklerinin bulunduğu zengin bir koleksiyona sahip.  Müzede sergilenen bu ürünler içerisinde Osmanlı Padişahlarından Sultan II. Abdülhamid'in Cuma selamlığı dönüşü kullandığı özel yapım fayton  ve 150 yıllık yangın tulumbası ziyaretçiler tarafından en çok ilgi duyulan koleksiyonlar arasında yer alıyor.
Saray Koleksiyonları Müzesi'nde sergilenen objeler, günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan araçların, neredeyse 200 yıllık değişimini anlatan örneklerle dolu. Telefon santrali, panorama makinesi, kağıt imha makinesi gibi ilginç objelerin bulunduğu müzede sergilenen araçlardan en çok dikkat çekeni Sultan II. Abdülhamit Han'ın Cuma selamlığı dönüşü kullandığı özel yapım fayton.




SULTAN II. ABDÜLHAMİT HAN'IN KENDİ KULLANDIĞI FAYTON ZİYARETÇİLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR
Müzede bulunan fayton hakkında bilgi veren Saray Koleksiyonları Müzesi sorumlusu Güller Karahüseyin, "Bu fayton Yıldız Sarayı envanterinden bizim müzemize geldi. Şimdi Mart ayından beri burada sergiliyoruz. Sultan II. Abdülhamid önceleri Cuma namazına atla gidiyordu. Ancak daha sonra dört atın çektiği arabalarla Cuma namazına gitmeye başladı. Cuma namazı dönüşlerinde ise kendi kullandığı iki beyaz atın çektiği işte bu faytonu kullanırdı. Arkada fotoğrafta görülen Abdülhamid'in Cuma namazına giderken kullandığı fayton.  Arkamızda duran fayton da Abdülhamid Han'ın kendi kullanmış olduğu faytondur. Fransa Paris yapımı bu faytonun bir de özelliği var. Atlar kontrolden çıkarsa koşum takımı ve okuyla birlikte atlar da ayrılıyor. Bu arabanın devrilmesini engelleyen bir sistem olarak son derece önemli bir fonksiyona sahiptir" dedi.




SARAY KOLEKSİYONUNDA 150 YILLIK ÇALIŞIR VAZİYETTEKİ YANGIN TULUMBASI DA VAR
İtfaiyeciler haftası nedeniyle sarayda kullanılan yangın tulumbasından da bahseden Karahüseyin, yaklaşık 150 yıllık tulumbanın halen çalışır vaziyette olduğunu söyledi. Karahüseyin, "1870 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Dolmabahçe'de ya da diğer saraylarda çıkabilecek yangınlara karşı tedbir amaçlı olarak satın alınmış. Halen Milli Saraylar Müze Sergi salonunda sergilenmektedir. Bu tulumba emme-basma tulumba olarak yangınlara müdahale etmek amacıyla kullanılmış. Bu tulumbayı dört kişi kullanıyor. Su kaynağının başına gelerek  bu kovalarla sular taşınıyor. Bu tulumbayla ve hortum sayesinde yangına müdahale ediliyor. Şuanda yangın tulumbası halen çalışır vaziyette bulunuyor" dedi.




İLK TELEFON SANTRALİ  SİSTEMİ SARAY MÜZESİNDE
Müzede sergilenen telefon santrallerinden de bahseden Güller Karahüseyin, Osmanlı Saraylarına ilk telefonun Sultan Abdülhamid tarafından 1880 yılında alındığını belirterek Sultan Reşat zamanında ise 20 abonenin aynı anda görüşme imkanı sağladığı santral sisteminin kurulduğunu söyledi.
Sultan II. Abdülhamid'in  Yıldız Sarayı'nda kullandığı ve makinede bulunan mercekler sayesinde  üç boyutlu panaromik fotoğraf görünümünü sağlayan panaromik fotoğraf makinesi de müzede sergilenen eserler arasında bulunuyor.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osmanlı Saray Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı soda yasaklandı mı? Beypazarı sodada bor mu var? Beypazarı açıklama yaptı mı? Barcelona-PSG maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Barcelona-PSG maçı şifresiz mi? 16 Nisan 2024 Salı Yayın akışı! Bugün kanallarda ne var? Bugün hangi diziler var? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 16 Mart Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir, neden değişir? Uçtan uca şifreleme nasıl çalışır? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title