Haberler

Sudan'daki Olaylar

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, "Sudan halkı, işbirlikçi, hain ve kendini şeytana satmış kiralık hareketleri ve yöneticilerini umursamıyor" dedi.

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, "Sudan halkı, işbirlikçi, hain ve kendini şeytana satmış kiralık hareketleri ve yöneticilerini umursamıyor" dedi.

Sudan'ın Nil Nehri eyaletinde bir dizi kalkınma ve sosyal hizmet projelerinin açılışında konuşan Beşir, Sudan ordusuyla çatışan silahlı hareketlerin liderlerinin, "kendilerini şeytana, Uganda'ya, İsrail'e ve batıya sattıklarını" söyledi.

Sudan halkının işbirlikçi ve hainler tarafından yönetilemeyeceğini vurgulayan Beşir, "Sudan halkı, işbirlikçi, hain ve kendini şeytana satmış kiralık hareketleri ve onların yöneticilerini umursamıyor" diye konuştu.

Beşir, Sudan'daki muhalif partilerin ayrılıkçı silahlı hareketler ile Uganda'nın başkenti Kampala'da imzaladığı "Yeni Şafak" anlaşmasını "Yalancı Şafak" olarak niteleyerek, "Madem ki, anlaşmaya sahip çıkmayacaktınız, o halde neden imzaladınız. Yeni şafak değil, yalancı şafak. Bu anlaşma, herkesin kendisinden kaçındığı gayrimeşru bir çocuktur" ifadesini kullandı.

Muhalif partilerin Sudan Hükümeti'nin başarılarına ve kalkınma projelerine olan öfkeleri nedeniyle "Yeni Şafak" anlaşmasını imzaladığını ileri süren Beşir, Sudan Hükümeti'nin, yatırımcıları cezbeden projeler ortaya koyduğunu, projelerin aşamalı olarak uygulanmasıyla Sudan halkının fakirlikten kurtulacağını söyledi.

-Yeni Şafak bildirisi-

Sudanlı muhalif partiler, ülkede etkin olan silahlı hareketlerle 30 Aralık 2012'de, Uganda'nın başkenti Kampala'da Ömer el-Beşir yönetiminin barışçıl veya askeri yollarla değişmesi, devlet kurumlarının yeniden yapılandıracak ve kapsayıcı anayasa konferansı düzenleyecek 4 yıllık geçici hükümetin kurulmasını öngören bir anlaşma yapmışlardı.

Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nafi Ali Nafi, muhalefetin anlaşmayı imzalamasından sonra yaptığı açıklamada, anlaşmaya imza atanları "vatan haini" olarak niteleyerek, "Kampala'da anlaşma imzalamaya gidenler, kendi mezarlarını kazmışlardır. Haklarında şiddetli uygulamalarda bulunulacaktır" ifadesini kullanmıştı.

Sudan güvenlik güçleri Nasıri Partisi Başkanı Cemal İdris, yöneticilerden İntisar el-Akli, El-İttihadiyye Hareketi yöneticilerinden Muhammed Zeynelabidin ile Abdurrahim Abdullah'ın ülkeye dönmelerinin ardından gözaltına almıştı.

Muhabir: Muhammed el-Hatim / Ömer Faruk Şimşek / Mustafa Yıldız

Yayıncı: Tarkan Demir - HARTUM

Kaynak: AA / Güncel

Yeni Şafak nil nehri İsrail sudan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title