Haberler

Sudan'da İslami gruplardan Askeri Geçiş Konseyi'ne destek gösterisi

Sudan'da çeşitli İslami gruplara mensup binlerce kişi, Askeri Geçiş Konseyi'ne (AGK) destek gösterisi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayına çıkan caddede toplanan binlerce kişi, iftarlarını burada açtı, akşam namazının ardından sarayın önüne hareket etti.

Ordu bünyesindeki Hızlı Destek Kuvvetleri'ne de destek açıklamalarının yapıldığı eyleme, Sufiler ve bazı İslami hareketlerin mensupları katıldı.

Askerin yönetime el koymasının ardından ilk kez ordu lehinde gösteri düzenleyen grup, AGK'ye devrimin kazanımlarını koruma, hiçbir tarafı dışlamaksızın siyasi uzlaşıyı sağlama çağrısında bulundu.

AGK Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile yardımcısı ve aynı zamanda Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Muhammed Hamdan Daklu'nun posterlerini taşıyan göstericiler, "Ne siviller ne de komünistler. Asker, asker. Bu işi size havale ettik, sizi yetkilendirdik." şeklinde sloganlar attı.

Eylemde okunan bildiride, kapsamlı barışın, birlik, beraberlik ve toplumsal kenetlenmenin sağlanması, devamında özgür ve nezih ortamda seçimlerin yapılacağı geçiş sürecini suhuletle atlatmanın gerekliliği vurgulandı.

Eylemin ardından kalabalık grup, olaysız şekilde dağıldı.

İslami gruplardan Nusret eş-Şeria, protestocular ile generaller arasındaki müzakerelerin, İslami hareketleri dışladığını belirterek askerin desteklendiği gösteriye katılmayı reddetti.

Sudan'da Ömer el-Beşir'in darbeyle devrilmesinden sonra iktidarı ele geçiren askerlere karşı, sol ağırlıklı muhalif çatı oluşum Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri'nin başlattığı protesto gösterilerine, yeni yol haritasında "dini esaslara" yer verilmediği için İslami gruplar destek vermiyordu. İslami hareketler, ayrıca yeni yönetime liderlik edecek kişinin asker olmasından yana da görüş ortaya koymuştu.

ÖDBG ise eski rejimi temsil ettikleri gerekçesiyle söz konusu gruplarla iş birliğine yanaşmıyor. Sudan'da milyonlarca mensubu bulunan İslami kesimin temsil edilmediği bir tabloda siyasi uzlaşıyı sağlamak çok zor görünüyor.

Sudan'da 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösterilerin hızla başkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesinin ardından ordunun 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamasıyla 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Devrik lider Beşir döneminde, Sufiler ve İslami hareketler siyasette belirgin bir ağırlığa sahipti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title