Haberler

Sudan Cumhurbaşkanı Beşir, Juba'dan Gelen Heyeti Kabul Etti

Sudan'da Hartum Hükümeti ile Güneydeki Splm Partisi Arasında Yaşanan Gerginlik, Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in Juba'dan Gelen Heyeti Kabulüyle Bir Nebze Yumuşadı. Heyet, Özellikle Bazı Bakanlıklar da Temsil Haklarının Tam Oluşmadığı Yönündeki Şikayetlerini Cumhurbaşkanı Beşir ile Paylaştı.

Sudan'da Hartum Hükümeti ile güneydeki SPLM Partisi arasında yaşanan gerginlik, Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in Juba'dan gelen heyeti kabulüyle bir nebze yumuşadı. Heyet, özellikle bazı bakanlıklar da temsil haklarının tam oluşmadığı yönündeki şikayetlerini Cumhurbaşkanı Beşir ile paylaştı.

Sudan Cumhurbaşkanı Beşir ile cumhurbaşkanlığı konutunda bir araya gelen yetkililer, Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Salva Kiir Mayardit'in gönderdiği mektubu da Beşir'e verdi. 2 saat süren toplantının ardından basına bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Vekili Bekri Hasan Salih, "Juba'dan gelen heyetle uzun uzun görüştük. Bir anlaşmaya varacağımızı düşünüyoruz. Bugün bir araya geldiğimiz Riek Machar ile görüşmelerde bulunduk, ilerleyen günlerde Sayın Salva Kiir ile de bir araya geleceğiz. Bu görüşmeden sonra

bazı konularda mutabık olacağımızı zannediyorum" diye konuştu. Daha sonra Juba'dan gelen heyetin Başkanı, SPLM Partisi Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Riek Machar, heyet adına basın toplantısı düzenledi. Machar, "Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı ve SPLM Başkanı Salva Kiir'in gönderdiği mektupları Cumhurbaşkanı Beşir'e ilettik. Biz Sayın Cumhurbaşkanı'na belli bakanlıklarda restorasyona gidilmesini ve güneyli bakanların daha fazla temsil hakkının oluşmasını istedik. Bu görüşmelerden sonra güney bölgesindeki

insanların temsili için daha fazla hakların tanınacağına inanıyoruz. Bu konunun kesin çözümü için ilerleyen günlerde Sayın Beşir ile Sayın Salva Kiir bir araya gelecek" dedi.

SPLM yöneticilerinin en çok şikayet ettikleri Dışişleri Bakanlığı ile Petrol ve Enerji Bakanlığı. Petrol ve Enerji Bakanlığı'nın kendilerine verilmesini isteyen SPLM, bir Hıristiyan olmasına rağmen güneyi temsil etmediğini düşündükleri Lam Acol'un yerine başka birinin Dışişleri Bakanlığı'na getirilmesini istiyor.

(SK-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title