Haberler

Sualtı Zenginlikleri Korunmalı

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde başlayan 'Türkiye'nin Sualtı Zenginlikleri Değerlendirme ve Tanıtma Çalıştayı' 2 gün sürecek.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde başlayan 'Türkiye'nin Sualtı Zenginlikleri Değerlendirme ve Tanıtma Çalıştayı'na katılan bilim adamları, arkeologlar, tarihçiler, turizmciler yıllardır dalışa yasak bölgelerde bulunan tarihi eserlerin yağmalanmasının önlenmesi, sualtı zenginliklerinin korunarak kültür turizmine kazandırılması konularını tartıştı.

Çalıştay programında yer alan ve yarın, Japon fotoğrafçı Masakazu Akagi, model Ayano Fukuto ile arkeologların, Yassıada'yı tanıtım çekimlerinin yapılacağı dalışa, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından izin verilmeyeceğinin son anda açıklanması şaşkınlığa neden oldu.

Külltür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü ile Bodrum Kültür ve Sanat Vakfı (BOSAV) tarafından düzenlenen ve 2 gün sürecek çalıştay Bodrum'daki Salmakis Otel'de başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı başkanlığında düzenlenen çalıştaya konuşmacı olarak BOSAV Başkanı Tufan Turanlı, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız ve Türkiye'nin ilk arkeologlarından Aşkın Cambazoğlu ve Sualtı Federasyonu Başkanı İnkılap Obruk katıldı. Çalıştayı arkeologlar, bilim adamları, arkeologlar ve tarihçiler izledi.

BOSAV Başkanı Tufan Turanlı, Sualtı Araştırmaları Ernstitüsü tarafından batık ve sualtı kalıntılarının büyük bölümünün tespit edildiğini belirtirken, dalışa yasak bölgelerde bulunan batıkların nasıl yağmalandığını fotoğraflarla gösterdi. Turanlı, şöyle dedi:

"Tecrübelerimiz bize gösterdi ki kültürel zenginliklerimizin bulunduğu bölgeleri yasaklayarak dalışa kapatmak yarar yerine zarar getiriyor. Bu nedenle dalışa yasaklanan bölgelerdeki zenginliklerimiz çelik kafeslerle korunabilir, kameralarla izlenebilir. Bu yöntemi uygulayan Hırvatistan hükümeti bize her türlü yardım ve desteğe hazır. "

Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı İnkilap Obruk "Dünyanın en zengin sualtı hazinelerine sahibiz. Ancak, hazineyi kasaya kilitlemişiz açmıyoruz. Kimseye gösterip paylaşmıyoruz. Mısır, İtaya ve komşumuz Yunanistan sualtı zenginliklerinden büyük paralar kazanıyor" dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı dalışa yasak bölgelerin kontrollü biçimde dalış turizmine açılması gerektiğini belirtti.

Çalıştay programında yer alan ve yarın, Japon fotoğrafçı Masakazu Akagi, model Ayano Fukuto ile arkeologların, Yassıada'yı tanıtım çekimlerinin yapılacağı dalışa, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından izin verilmeyeceği son anda açıklandı.

BOSAV Başkanı Tufan Turanlı yasak kararını eleştirirken, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı da, "Dalışa yasak bölgelerde izinleri Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü birikte veriyor. Bu kez izin vermemişler. Arkadaşlar da dalışlarını başka bölgelerde yapabilirler" dedi. Bunun üzerine yarınki dalışların iptal edildiği açıklandı. - Muğla / Bodrum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title