Haberler

Su Ürünleri Sempozyumu

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.dr. Ahmet Nuri Tarkan, "Dünyada Denizlerden Yılda 48 Milyon Ton Su Ürünü Elde Edilmektedir. Ülkemizde İse Yıllık Üretim 120 Bin Ton. Bilinçsiz Avlanma Önlendiği Taktirde Ülkemizin Üretim Oranını Daha da Yukarıya Çekebiliriz" Dedi.

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Nuri Tarkan, "Dünyada denizlerden yılda 48 milyon ton su ürünü elde edilmektedir. Ülkemizde ise yıllık üretim 120 bin ton. Bilinçsiz avlanma önlendiği taktirde ülkemizin üretim oranını daha da yukarıya çekebiliriz" dedi.

Muğla Üniversitesi'nin 13 yıldan bu yana ev sahipliği yaptığı Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu'nun bu yıl 14'üncüsü başladı. Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Salonu'nda yapılan sempozyuma Muğla Valisi Lüfti Yiğenoğlu, Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Şener Oktik, Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Ahmet Nuri Tarkan, öğretim üyeleri ile davetliler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Nuri Tarkan yaptı. Ülkemizde yıllarca bilinçsizce avlanma yapıldığını anlatan Tarkan, "Dünyada denizlerden yılda 48 milyon ton su ürünü elde edilmektedir. Ülkemizde ise yıllık üretim 120 bin ton. Bu bilinçsiz avlanma önlendiği taktirde ülkemizin üretim oranını daha da yukarılara çekebiliriz. Ülkemizden Avrupa ülkelerine ihraç ettiğimiz tek su ürünümüz balıktır" dedi.

Ülkemizde su ürünleri sektörünün hızla büyüdüğünü belirten Tarkan, sözlerine şöyle devam etti: "Balık çiftlikleri denizleri kirletiyor mu sorusu ise birçok insanımızda düşünce oluşturmakta. Abartılı haberler üzerine vatandaş çiftliklerden şikayet ediyor. İnsanımıza besin kaynağı olarak sunulan bu üretimde ulusal ve uluslararası başarıya girebilmek için daha da çok üretime ihtiyacımız var."

Türkiye'de ilk kültür balıkçılığı yetiştiren isimlerden Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar ise Muğla kıyılarını ve bölgesini yakından bildiğini söyledi.

Muğla kıyılarında oldukça fazla çeşitli balık türleri olduğunu anlatan Yaşar, şöyle konuştu: "Geçen dönemlerde İzmir-Çeşme körfezlerinde levrek ve çipura balığı görülmüş, geliştirilmiştir. O günden bugüne balık çiftliklerinde çeşitli balık üretimleri yapılıyor. Bugün Yunanistan yılda 100 bin ton çipura üretimi yapıyor. Ülkemiz ise bu 100 bin tonun katlarca aşağısındadır. Tarım Bakanlığı ve özel sektörler balık çiftliklerinde üretimin yoğunlaşması konusunda bizden yana. Bütün sahilleri gezdim, gördüm.

Üretimin daha da verimli yapılması için bu sempozyumların faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu sempozyum ülkemizin girdileri açısından gerçeklerin ortaya çıktığı bir sempozyumdur."

Muğla'nın kıyısal ve kırsal bölgesinin kalkınmasını sağlayacağını belirten Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, "195 ören yeri ile Muğla bir açık hava tiyatrosu gibidir. Muğla turizm sektöründe üstünlüğü olan bir il. Türkiye denizlerinde şu an 232 balık çiftliği bulunurken bunun 129'u Muğla sahillerindedir. İlimizden yılda 40 bin ton balık ihraç ediliyor" dedi. 98-99 yıllarında balıkçılığın gelişmesi için Muğla'da plansız çalışma yapıldığını anlatan Yiğenoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Şimdi ise daha uygun

bir şekilde planlar yaparak bu sektörü geliştirmek için çaba sarf edeceğiz. Hukukun dışına çıkmadan elimizdeki hazineyi daha da büyütmek hedefimiz. Muğla'ya döviz girdisi sağlamak için balık çiftliklerine karşı değilim."

(BT-HO-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title