Haberler

Su Sevincine "Arsenik" Şoku

Eşme İlçesi'nde 20 Gün Önce İçme Suyundan Kaynaklanan Zehirlenmelerin Ardından Belediye Tarafından 8 Ayrı Noktadan Alınarak Gönderilen Su Numuneleri İzmir Hıfzısıhha Enstitüsü'nde İncelendi. Tahlillerde, Eşme'ye Yeni Bağlanan Kolonkaya Kuyusu'nda 0.05 Miligram/litre Oranında Arsenik Tespit Edildi...

Eşme İlçesi`nde 20 gün önce içme suyundan kaynaklanan zehirlenmelerin ardından belediye tarafından 8 ayrı noktadan alınarak gönderilen su numuneleri İzmir Hıfzısıhha Enstitüsü`nde incelendi. Tahlillerde, Eşme`ye yeni bağlanan Kolonkaya Kuyusu`nda 0.05 miligram/litre oranında arsenik tespit edildi. Eşme`ye saniyede 20 litre su veren Kolonkaya Kuyusu tamamen kullanıma kapatıldı. İlçeye su, 1 No`lu Kuyu ve Güllü Kuyusu`ndan verilirken, sudaki arsenik oranının TSE normlarına uygun ancak Dünya Sağlık Teşkilatı Normları`nın üzerinde olduğunu belirten Eşme Belediye Başkanı Ahmet Yıldırım, ``İlçemizde zehirlenme olaylarının ardından içme sularının geldiği 8 ayrı noktadan su örnekleri aldırarak tahlile gönderdim. 4 suda arsenik saptandı, 4 su temiz çıktı. Arsenik saptanan kuyuyu kapattırdım. Türkiye`nin çok bölgesi arsenikli su içiyordur. Ben tedbir açısından kapattırdım. Normalde kapatılan kuyunun suyunda bir tehlike ve risk yok. Sularda ayrıca siyanür ölçümü de yapıldı. Sularda siyanüre rastlanılmadı`` dedi.

ARITMA TESİSİ KURULACAK

Kolonkaya Kuyusu`nun bulunduğu bölgedeki toprak yapısında arsenik olduğunu ifade eden Eşme Belediye Başkanı Ahmet Yıldırım şunları anlattı: ``Kuyunun bulunduğu bölgenin toprak yapısı daha önceki yıllarda da tahlil edilmiş ve toprak yapısında arsenik tespit edilmiş. İçme suyunun ilk sondaj çalışmalarında suyumuz temiz çıkmıştı. 72 yıl içme suyu sıkıntısı yaşayan Eşmeli vatandaşlarımızı bu sıkıntıdan kurtarmak için 2 ayrı noktada sondaj yaptırdım. 10 aylık bir çalışma ile ilçeye suyu verdim. Festival döneminde zehirlenmeler oldu. Ancak zehirlenmelerde vatandaşların şikayeti baş ağrısı, mide bulantısı şeklindeydi. Bir gün sonra da ishal vakaları görüldü. Zehirlenmelerin sudan ziyade festival döneminde satılan ilaçlı meyvelerden de olabileceğini düşünüyorum. Bu konuyu altın madenine de bağlamıyorum. Bundan sonraki aşamada Kolonkaya Kuyusu`nda bir arıtma tesisi yaptıracağız. Şu anda firmalarla görüşmelerimiz başladı. Bize uygun ve rantabl olan arıtmayı kurarak, sudaki arseniği sıfıra indireceğiz. Su böylelikle memba suyu kalitesine gelecek. İleriki yıllarda burada şişeleme tesisi de kuracağız.``

KAN NUMUNELERİNE EL KONULMUŞTU

Önce zehirlenme, ardından suda arsenik bulunması üzerine suyu kullanmadıklarını ve tedirgin olduklarını söyleyen vatandaşlardan Halil Boz ``Suyu içen rahatsızlandığı için ben içmiyorum. Yetkililer burada halkın hakkını aramıyor. Suya çözüm bulunmasını istiyoruz`` dedi. Suyun kapatılmasının resmi olarak açıklanmadığını ifade eden eski CHP Milletvekili Ural Köklü de soru işaretlerini dile getirdi. Köklü şöyle konuştu: ``Suda arsenik çıktığını duyduk. Bizler de tedirgin olduk, suyu içmiyoruz. Zehirlenmeler içme suyundan mı, yoksa başka sebeplerden mi kaynaklandı herkesin kafasında bu soru işareti var. İzmir`den ve başka yerlerden yetkililer, bu şüpheyi ortadan kaldırmak için Eşme`ye gelerek su ve kan örnekleri aldı. Ancak kan örnekleri yasal olmadığı için Kaymakamlık tarafından toplatıldı. Oysa 8 gönüllü vatandaşımız kan örneği vermişti. Tüm gerçekler de bu kanlarda çıkacaktı. El konulan kan örneklerine ne oldu bilmiyoruz. Yetkililer suçlu korur gibi işlem yaptı. Bizler açılan altın madeninde kullanılan siyanürden de şüpheleniyoruz. Su ve kan örnekleri ile ilgili ciddi bir açıklama bekliyoruz`` dedi.

Arseniğin sağlığa zararlı bir madde olduğunu belirten Eczacı Aylin Erdoğan, ``Suda varsa, kaynatmayla çıkmaz. Ben zaten normalde çeşme suyu içmiyorum. Yaşanan olaylara belediyenin bir çözüm bulacağından eminim. Sudaki arseniğin nedeninin altın madeni olmadığını düşünüyorum. Bu olay toprak yapısı ile alakalı`` dedi.

VALİ AÇIKLAMA YAPTI

Uşak Valisi Kayhan Kavas Eşme`deki içme suyu kuyusunda arsenik saptanması üzerine yaptığı açıklamada, suda normal analizler yapılırken, ağır metallerle ilgili analizlerin yapılmadığını, bunun ihmal edilmemesi gereken teknik bir konu olduğunu söyledi. Kavas, ``Tahlillerde normalin üzerinde arsenik görülmüş. Toprağın genel yapısında arsenik bulunabilir. Arsenik tespit edilen su kuyusu kapatılarak kullanım dışı bırakıldı. Görevlilerimiz gereken çalışmaları yapıyor. İzmir`den gelip yörede halktan kan toplamak ve halkı şüpheye düşürücü davranış ve açıklamalar yapmak yanlış. Türkiye Cumhuriyeti`nin Sağlık Bakanlığı var. Ve bakanlık böyle bir durumda harekete geçecektir. Herkesin kendi üzerine düşen görevi yapması en uygun olanıdır`` dedi.

Eşme`deki ishal vakalarının sebebi araştırılırken toksikolojik ağır metal taramasında içme suyunda arsenik tespit edildiğini belirten Uşak Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı da, ``İshal vakalarının çıkması Eşme için bir fırsat ve şans oldu. Yaptığımız araştırmada Kolonkaya`daki 2 kuyu ve Güllü Kasabası`ndaki kaynak suyu analiz edildi.

Kolonkaya`da bulunan 2 numaralı kuyu suyunda arsenik tespit edildi. Bu nedenle de bu kuyu kullanıma kapandı. İçme suyu analizleri İller Bankası Etüt Plan ve Yol Dairesi Başkanlığı tarafından yapılıyor. Standart tetkiklerinde ağır metal taramaları bulunmadığı için daha önceden bu tespit yapılamamış. Türkiye`de bu konu ile ilgili kan tahlilleri ve su numuneleri kimyasal analizleri Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Zehir Araştırmaları Müdürlüğü ve Bölge Hıfzıssıhha Merkezleri`nde yapılabiliyor`` diye konuştu. Sağlık Bakanlığı`nın 12 Temmuz`da gönderdiği ekibin ilçeden aldığı su numunelerini Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Zehir Araştırmaları Müdürlüğü`ne gönderdiğini ifade eden Dr. Taşçı, ``18 Temmuz 2006 tarihinde bize ulaştırılan analiz sonuçlarında Güllü Kasabası kaynak suyunda litrede 0.002 miligram, Kolonkoya 1 No`lu kuyuda litrede 0.007 miligram ve Kolonkaya 2 No`lu kuyuda ise litrede 0.050 miligram arsenik tespit edildi. Arsenik kronik zehirlenme yapan bir metal olup yüksek dozda alınmadığı sürece ani zehirlenme ve ölüme neden olmaz. Eğer fark edilmeyip bu şekilde 15-20 yıl süreyle kullanılsaydı, cilt ve akciğer kanseri gibi hastalıkların bölgede sıklığı artmış olacaktı. Şu anda arsenik tespit edilen su sadece 3 hafta kullanılmış. Bu nedenle de toplum sağlığı açısından bir problem oluşturmamaktadır. Ayrıca 30 Haziran 2006 tarihinde Eşme`de içlerinde İzmir Tabip Odası`nın bir temsilcisinin de bulunduğu bir grup tarafından alınan 8 kişiye ait kan numuneleri ve tarafımızdan ayrıca alınan 7 kişiye ait kan numuneleri arsenik olup olmadığını anlamak için tahlil edilmek üzere Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı Zehir Araştırmaları Müdürlüğüne gönderildi. 18 Temmuz 2006 tarihinde bize ulaşan sonuçlara göre yapılan testlerde arsenik bulunmamıştır`` diyle konuştu.

MADENDEN AÇIKLAMA

Çevre örgütü Elele Hareketi tarafından ortaya atılan Uşak`ın Eşme İlçesi yakınlarında bulunan Kışladağ Maden Ocağın`da altın çıkarmak için kullanılan siyanürün vatandaşları zehirlediği iddiasına madenden yanıt geldi. Şirketin Halkla İlişkiler Müdürü Mehmet Yılmaz, iddiaları reddederek, ``Siyanür zehirlenmesi söz konusu değildir. Valilik tarafından yapılan açıklamada sudaki bakterilerden olduğu tesbit edilmiştir`` diye konuştu.

Yavuz KUŞDEMİR

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title