Haberler

Su Samuru Marinayı Mesken Edindi

AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'ndeki marinayı bir su samuru mesken edindi.

AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'ndeki marinayı bir su samuru mesken edindi. Genellikle göl, ırmak ve sulak alanlarda yaşadığı bilinen bir su samuru, yetkililer kadar doğa dostlarını da şaşırttı.

Gecenin karanlığında bir canlıyı yatın üstünde balık yerken gören güvenlik görevlileri, önce kedi zannetti. Yanına yaklaştıkları canlının ne olduğunu anlayamayan görevliler durumu Setur Marina Müdürü Çağlar Altuntaş aracılığıyla Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'ne (EKODOSD) bildirdi. Marinanın güvenlik kameralarını inceleyen EKODOSD yöneticileri, marinada avlanan canlının genellikle tatlı su kaynaklı göl, ırmak ve sulak alanlarda yaşadığı bilinen su samuru olduğunu tespit etti. İskele ve yatlar arasında rahatça dolaşan su samurunun balık avlanması yasak olduğu için popülasyonun fazla olduğu marina içinde rahatlıkla avlandığını ve balıklarını yatların üzerinde yediği kameralara yansıdı.

Su samurları genellikle tatlı su nehir ve göl kıyılarında yaşadıklarının bilindiğini söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Bu hayvanın hem denizde, hem de Kuşadası gibi kalabalık bir turizm kentinin göbeğindeki marinanın içinde olması çok ilginç bir gelişmedir. Su samuru buraya nereden gelmiş olabilir diye düşünüldüğünde, yaşam alanı olabilecek tek alternatif yerin, Kuşadası'na yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Selçuk İlçesi'ne bağlı Pamucak sahillerinde denize dökülen Küçük Menderes Havzası'dır. Su Samurlarının bir sulak alandan diğer sulak alana geçişlerini karadan da yaptığı biliniyor. Marinaya gelen su samurunun da muhtemelen Küçük Menderes Havzası'ndan zaman zaman kıyı şeridini kullanarak, daha sonra da deniz yoluyla hem sığınacak bir liman olması hem de beslenmesi için balık türlerinin yoğun olduğu marinaya geldiği tahmin ediliyor. Muhtemelen halen marina içinde olduğu, gündüzleri saklandığı ve geceleri beslenmek için çıktığını tahmin ediyoruz. Genellikle sessizliğin hakim olduğu, insan hareketlerinin olmadığı geç saatleri seçen su samurunun, tekne bağlanan iskelelere çıkarak dolaştığı kamera kayıtlarından tespit edildi. Ancak gerçek bir şey var ki, hayvan şu anda marina da sığınmacı durumundadır. Yani doğal yaşam alanında mutlaka bir sorun olduğu anlaşılıyor. Küçük Menderes Nehri'nin kirlilik nedeniyle ekosistem açısından zayıfladığı, belki de besin bulmakta güçlük çektiğinden burada yaşama şansının olmadığını düşünerek, zorunlu bir şekilde kendisi için doğal olmayan bir habitatta yaşamaya çalıştığını düşünüyoruz" dedi.

- Aydın

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kuşadası Menderes Aydın Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title