Haberler

Stad ve Çevrelerine İdeolojik ve Irkçı Pankart Asılamayacak

İçişleri Bakanı Atalay, Valiliklere Gönderdiği Genelgede İdeolojik ve Irkçı Pankartın Stadlara Asılamayacağını Bildirdi. Yasak Beşiktaşlı Çarşı Grubu'nun Arada Bir Tribünlere Astığı "Che" Pankartını Durumunu Tartışmalı Duruma Getirdi.

Spor karşılaşmalarının yapılacağı stad ve salonlar ile çevrelerine ideolojik, ırkçı pankart ve dövizlerin asılması yasaklandı. Mevzuatta aksine hüküm bulunmaması dolayısıyla özel güvenlik güçlerinin de stadyum girişlerinde elle arama yapmalarına olanak sağlandı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Spor Müsabakalarının Güvenliği" ile ilgili valiliklere bir genelge göndererek spor karşılaşmalarının risk analizinin yapılmasını ve ona göre tedbir alınmasını istedi.

-MAÇTAN ÖNCE LOKALLERDE ARAMA YAPILACAK, IRKÇI İDEOLOJİK PANKART YASAK-

Genelgede "Seyirciler stada alınmaya başlamadan yetkililerin katılımıyla, mahkeme kararıyla stad içindeki spor derneklerinin ve diğer kurumlara ait yerler dahil tüm bölümlerde, kapalı yerlerde, yasak madde araması yapılarak, konusu suç teşkil eden ideolojik, ırkçı pankart, döviz ve benzeri materyallerin stadyuma ve çevresine asılmasına izin verilmemesi" istendi.

-ÇARŞI'NIN "CHE" PANKARTI NE OLACAK?-

İçişleri Bakanlığı genelgesindeki "ideolojik pankart yasak" maddesi, özellikle İnönü Stadyumu'nda Beşiktaşlı Çarşı Grubu'nun zaman zaman tribünlerde gösterdiği "Che" pankartının durumunu tartışmalı hale getirdi. Che Guevara'nın klasik fotoğrafını taşıyan pankartın akıbeti, ideolojik kimliğinden sıyrılıp insanlığa malolduğu ya da hala ideolojik kimliğini korduğu tartışmaları arasında İstanbul polisinin uygulamasıyla belirlenecek.

-ÖZEL GÜVENLİK GÜÇLERİ-

Genelgede ayrıca özel güvenlik görevlisinin kapılarda taraftarların üst aramasını elle yapamayacağına dair mevzuatta herhangi bir hüküm bulunmadığı, taraftarların üst aramalarının kolluk kuvvetlerinin nezaretinde elle yaptırılarak yasak maddelerden arınmanın sağlanması direktifi verildi. Özel güvenlik görevlisinin, mülki idare amiri ve genel kolluk amirinin vrediği emirleri yerine getirmek zorundadır hükmü gereği, stadyumlarda özel güvenlik görevlilerinin Müsabaka Güvenlik Amiri'nin emrinde çalışacağı kaydedilen genelgede, maç sırasında tahliye merdivenlerinin boş kalmasının sağlanması istendi. Müsabaka sırasında olay çıkaran ancak stad dışına çıkartılması o an için mümkün olmayan kişilerin görüntülerinin alınması, gözlemci polislerin fanatik seyircileri izleyerek suç işleyenleri saptaması ve haklarında işlem yapması istenen genelgeye göre karşılaşmalarda şu önlemler alınacak:

-İL/İLÇE SPOR GÜVENLİK KURULLARINCA YAPILACAKLAR-

-Müsabakada görevlendirilecek genel kolluk personeli ile özel güvenlik görevlisi sayısı ve görev saatleri belirlenecek, müsabakaların risk analizi yapılacak.

-Müsabakalarda saha içi, tribünlerde ve kapı aramalarında güvenliği aksatmayacak şekilde yeteri kadar özel güvenlik görevlisi görevlendirilecek ve herhangi bir zafiyet yaşanmaması için gerekli güvenlik önlemleri alınacak.

-Kanunun 5. maddesine aykırı hareket eden spor kulüplerine 5340 sayılı Kanun'da belirtilen, kurulca önerilen miktarda her sezon için mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından idari para cezası uygulanacak.

-Emniyet Güvenlik Sertifikası için Denetleme Formlarına göre, profesyonel müsabaka yapılan stadyumların denetimleri yapılacak, ayrıca denetleme formları Türkiye Futbol Federasyonuna ve Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilecek.

-Kapı aramaları, kolluk kuvvetlerinin gözetiminde özel güvenlik görevlilerine yaptırılacak.

-Kurul, müsabakalarda yasaya aykırı fiil işleyen fanatik ve holiganlara gerekli cezai müeyyideleri, caydırıcılığı sağlaması bakımından geciktirmeden uygulayacak.

-Yazılı ve görsel medyaya yasak beyan ve demeç verenler tespit ettirilerek haklarında cezai işlemlerin uygulanması sağlanacak.

-Özel güvenlik görevlilerinin ve kolluk kuvvetlerinin müsabakalarda giydikleri yeleklerin renginin herhangi bir karışıklığa sebebiyet vermemesi için aynı olmaması yönünde gerekli kurul kararı alınacak.

-İl/İlçe Spor Güvenlik Kurulu kararlarının gecikmeksizin Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilmesi sağlanacak.

-ATALAY: SPOR BİRLİK BERABERLİK İÇİN YAPILIR-

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, genelgede, sportif faaliyetlerin, insanlar arasındaki birlikteliği ve beraberlik duygularını pekiştirme amacıyla yapılan sosyal faaliyetlerin en önemlilerinden olduğunu belirterek, "Ancak bazı spor müsabakalarında az sayıda olsa da fanatik ve holiganların, spor güvenliğini ihlal eden, seyircileri rahatsız edici, tavır ve davranışlar içerisinde bulunduklarının ve istenmeyen olaylara meydan verdikleri biliniyor." dedi.

Atalay, genelgeyle bu tür olayların asgari seviyede olmasını sağlamak için illerde valiliklerin koordinesinde, il/ilçe spor güvenlik kurullarının ve il emniyet müdürlüklerinin yapması gereken görevlerin belirlendiğini ifade etti. (ANKA)

(ORH/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title